comerç

Mariona Vilanova: "Els 'bartenders' som metges de l'ànima"

'Bartender'

GironaA casa seva sempre han sigut del ram de la restauració. La seva àvia portava un restaurant entre Llinars del Vallès i Cardedeu, i quan ella tenia deu anys la família es va traslladar a Blanes perquè el seu pare feia la temporada d’estiu com a maître d’hotel en aquesta població costanera. Mariona Vilanova va viure-hi fins als 30 anys, quan se’n va anar a Girona, però des dels 16 ja tenia el cuc de fer el mateix que li veia fer al seu pare: còctels. De tant en tant, ell participava en concursos de còctels –va arribar a ser campió mundial per equips i subcampió individual– i ella feia d’extra de sala. Amb 16 anys, Vilanova va participar en el seu primer concurs de còctels a l’escola d’hostaleria de Sant Pol de Mar i el va guanyar.

Cargando
No hay anuncios

Traducció

Vilanova va estudiar traducció i interpretació i va fer el grau superior en interpretació de llengua de signes catalana, estudis que va compaginar amb feines en el ram de l’hostaleria. “En un principi volia estudiar direcció hotelera, però m’agraden molt els idiomes i em vaig decidir per traducció i interpretació”, explica. Quan se’n va anar a viure a Girona, entre setmana treballava com a intèrpret de llengua de signes i els caps de setmana feia còctels en un bar nocturn de Girona. “Com a intèrpret de llengua de signes anava als instituts a interpretar les classes per als alumnes sords, i després vaig passar a fer els serveis ordinaris: acompanyar-los a anar al metge, al notari, al banc, etc. El que fa la gent en la seva vida quotidiana, per a les persones sordes és una pel·lícula. Llavors jo feia de pont de comunicació”.

Cargando
No hay anuncios

Però Vilanova va decidir deixar aquesta professió per centrar-se en la seva passió. Va treballar per compte d'altri un temps, mentre es preparava per obrir la seva cocteleria, i quan podia anava a competir en concursos de còctels per tot l’Estat. Es va retirar el 2019 com a tercera millor bartender de l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

Nykteri

La paraula grega nykteri vol dir "treballar de nits fins que surti el sol". "Estava de vacances a Grècia i vaig tastar un vi que es deia així, i em va agradar molt. Així que quan vaig obrir el meu primer local el vaig batejar així", diu Vilanova. El va tenir gairebé deu anys al Barri Vell de Girona, prop de Sant Pere de Galligants. Vilanova lamenta que tothom s’atreveixi a fer còctels: “Després et trobes cada cosa que tela. Em rebentava veure tanta gent fer una feina que no tothom sap fer. I el vaig obrir a Girona perquè tot està centralitzat a Barcelona i Madrid, i dins meu pensava: «Per què la gent de Girona no pot tenir un lloc on poder gaudir d’una bona copa?»”. A poc a poc el local es va fer un nom i una clientela fidel. “La veritat és que m’anava molt bé. Els hotels i restaurants m’enviaven clients seus i els gironins també em van donar molt suport”.

Cargando
No hay anuncios

Però la propietat de l’edifici va voler fer unes reformes que empetitirien massa el local i va decidir tancar portes. Aleshores Vilanova, que feia anys que ja tenia un nom com a bartender en l'àmbit estatal, va començar a formar futurs bartenders i una coneguda marca de mixers (begudes creades per combinar) la va contractar com a ambaixadora, amb la qual cosa participa en esdeveniments arreu de l’Estat i d’Europa. Actualment imparteix classes a l’ESHOB (Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona).

Cargando
No hay anuncios

Transformar els desitjos en estat líquid

Què és el que l’enganxa tant del món dels còctels? “Crear una cosa nova del no-res. Mirar una persona, preguntar-li què vol i pensar com se sent o què necessita. I aleshores preparar-li un còctel perquè se senti millor. En el fons, els bartenders som com els metges de l’ànima. Fent còctels transformes els desitjos en estat líquid. És una feina que fa sortir la teva part més creativa. Però també és una feina molt esgotadora, perquè no només crees quan treballes, sinó que una idea et pot venir en qualsevol moment”, respon somrient dins del nou Nykteri’s que ha obert fa uns mesos a l’avinguda Ramon Folch, dos anys després de tancar l’anterior. “No tenia cap intenció de tornar a obrir un local. Amb la formació i com a ambaixadora que soc d’una marca ja m’anava bé, però aquest local em va venir a buscar. Literalment. El propietari em va proposar tornar a obrir una cocteleria aquí amb unes condicions que no podia refusar”, explica Vilanova.

Cargando
No hay anuncios

Evolució

Aquest mes fa 32 anys que Vilanova va començar en aquest món que evoluciona constantment. “Abans tenies un gin o dos, un vermut per fer un còctel i era tot molt pim, pam, pum. Les decoracions eren una cirera verda, una de vermella o un tall de llima o llimona. Tot això ha canviat moltíssim. Només de ginebres, aquí en tinc una seixantena. Ara, no tinc ni refrescos, ni faig clares ni sangries, ni res d’això. Per prendre això hi ha molts altres establiments”. Treballant tants anys darrere el taulell s’ha trobat de tot. “Una vegada un home em va demanar que li combinés un whisky de quinze anys amb coca-cola i li vaig dir que no ho faria, de la mateixa manera que mai no faré una sangria amb un vi extraordinari. Hi ha begudes que no cal que les toquis, perquè per si soles ja són una festa, i n’hi ha d’altres que barrejant-les fas que siguin millors. Per a mi, hi ha begudes que estan sobrevalorades i d’altres que estan infravalorades”. Amb tot, Vilanova pràcticament no beu alcohol. “Si surto a sopar amb la meva parella potser prenem una copa de vi, però una i prou. I si em deixes a la secció d’alimentació i begudes d’un supermercat soc la dona més feliç del món”, conclou.