Gent27/01/2022

Els Savoia inicien una batalla legal contra Itàlia per recuperar les joies reials

El tresor, que està guardat al Banc d'Itàlia des del 1946, tindria un valor de 18 milions d'euros

BarcelonaEls hereus d'Humbert II d'Itàlia, que va abandonar el país després del referèndum del 1946 –que va proclamar la república–, han iniciat una batalla legal per recuperar les joies de la Corona que es conserven en una caixa forta del Banc d'Itàlia. Es tracta d'un tresor format per 6.732 brillants i 2.000 perles muntades en collars, arracades, diademes i fermalls. Manuel Filibert de Savoia, net d'Humbert II i un personatge televisiu que ha participat en programes com la versió italiana de Bailando con las estrellas, s'ha desplaçat fins a Roma per començar les negociacions amb l'estat italià.

Les joies van ser entregades al Banc d'Itàlia el 13 de juny del 1946, després de l'abdicació d'Humbert II, que es va exiliar. Un assistent del monarca, l'advocat Falcone Lucifero, ministre de la casa reial, les va portar al banc i va deixar un contracte en què s'afirmava que serien custodiades perquè estiguessin a disposició "de qui hi té dret". Amb aquesta ambigua frase no quedava clar si el dret era de l'estat italià o dels Savoia. "A diferència dels altres béns, aquests mai van ser confiscats i van quedar pendents. Per tant, han de ser retornats", ha explicat a Efe l'advocat dels Savoia, Sergio Orlandi.

Cargando
No hay anuncios

L'hereu dels Savoia ja ha mantingut una primera reunió amb responsables del Banc d'Itàlia, amb resultats poc favorables. Així doncs, Manuel Filibert de Savoia ha decidit demandar judicialment l'estat, un procés que derivarà en una llarga batalla judicial. "Que les joies hagin estat en una caixa forta del Banc d'Itàlia és ridícul. Si les recuperem, les farem exhibir”, ha assegurat l'hereu d'Humbert II després de la primera reunió.

En els 76 anys que les joies porten al Banc d'Itàlia, la caixa forta s'ha obert només un cop, l'any 1976, per tal de catalogar-les. La taxació de les joies es va encarregar a l'empresa Bulgari, que les va valorar en uns 2.000 milions de lires, uns 18 milions d'euros actualment.