Estampida familiar al Nadal del rei Carles III d'Anglaterra
Després del seu any més dur, el monarca britànic comptarà amb bastantes absències durant aquestes festes, en què el palau de Sandringham no brillarà tant com quan Elisabet II era la reina
BarcelonaQuan es mira des de fora, la vida dels reis sembla estar dotada d'una vareta màgica per esborrar tota mena de problemes. No obstant, hi ha destins vitals de reis i reines que són tràgics els miris per on els miris, tràgics a pesar de tots els privilegis que acumulen. És el cas del rei Carles III, l'hereu que més anys va estar en posició d'hereu del món i gairebé de la història. Concretament, va estar escalfant el motor en posició de sortida durant 70 anys, des dels 4 que tenia quan la seva mare es va convertir en reina fins als 74 de quan li va tocar a ell seure al tron. Van ser set dècades en què no va poder servir per a l'única tasca per a la qual l'havien criat i format. Anys i panys sense poder aportar pràcticament cap valor a la societat britànica durant els quals, a sobre, va destacar majorment per protagonitzar polèmiques de caràcter amorós que l'únic que van fer va ser minvar la reputació de la institució que un dia havia de liderar. O dit d'una altra manera: per enterbolir la bona imatge de la monarquia que pogués projectar la seva mare amb la seva feina ben feta.
L'hora de Carles, però, va arribar finalment el 2022 i aquell moment per començar a projectar-se va ser l'inici d'un seguit de problemes que li han impedit fins ara brillar especialment durant el seu regnat, que està indefectiblement destinat a ser curt. S'havia passat setanta anys ideant com podia ser ell com a rei, imaginant quina podia ser la seva aportació, quin valor afegit podia aportar des de la seva privilegiada posició... però a l'hora de la veritat els problemes amb què s'ha trobat –i no per culpa seva– han impedit que es visualitzés el seu segell com a monarca. Els seus problemes de salut, els de la seva dona, els de la seva imprescindible jove Kate Middleton o els problemes intrafamiliars dels Windsor s'han convertit en el contingut més habitual dels titulars de premsa que comencen amb el seu nom.
Moltes baixes
Potser és per això que resulta especialment trist que l'època nadalenca, en la qual els Windsor sempre destacaven per la seva gran reunió familiar al palau de Sandringham, sigui ara notícia per totes les baixes que hi haurà. Després d'un 2024 que es pot qualificar com l'annus horribilis de Carles III (el rei i la persona), el monarca haurà de reomplir els buits que els Windsor han deixat a taula amb la presència de parentela política perquè no es noti tant que les coses internament no van gens bé i que no hi ha clemència ni l'any en què el càncer l'ha afectat.
Malgrat que hagués estat bonic observar certa commiseració, no era gaire previsible que aquest approach fos l'elegit per Andreu de York, el germà més conflictiu i agressiu del rei. L'exmarit de Sarah Ferguson i la mateixa Sarah Ferguson ja han fet saber que no cal que els esperin a Sandringham aquestes festes perquè ells es quedaran tots dos sols al Royal Lodge, la majestuosa casa dins del recinte de Windsor de la qual el rei Carles els vol fer fora perquè entén que els dona una dignitat que no mereixen després del seu paper protagonista en l'escàndol de pederàstia de Jeffrey Epstein. El que era el fill preferit de la difunta Elisabet II, que l'any passat sí que va acudir a la cita familiar, no ha aplicat cap mena d'estratègia de dissimulació de la seva profunda rancúnia cap al seu germà Carles, al qual ha preferit fer aquest lleig un dels dies en què més atenció té la família. Evidentment, amb tota la intenció d'erosionar-lo.
El que ha sorprès ha estat l'elegància de les seves filles, Beatriu i Eugènia, que en comptes de tancar files marcadament al voltant del seu pare i anar al Royal Lodge, han mantingut una subtil equidistància en la batalla reial entre germans. Sabedores que algun dia potser hauran de comptar amb algun favor del seu tiet rei o del seu cosí Guillem quan arribi al càrrec, no s'han volgut mostrar massa properes en la guerra del seu pare contra el seu oncle. Per fer-ho, han optat per una elegant sortida: cadascuna anirà a passar el Nadal a casa de les seves famílies polítiques. No em diran que no és un moderat i estètic equilibri el de les princeses! Mentre el seu pare i el seu tiet no són capaços de refer cap pont ni el dia de Nadal, elles fan un pas al costat. A mi m'ha sorprès positivament, sincerament esperava menys d'aquests dos eterns satèl·lits reials. Crec que es nota el bon consell de la viscudíssima Sarah Fergusson, que per acabar-les de convèncer que s'ha d'estar bé amb tothom també els deu haver dit que no poden descuidar les oportunes visites a les famílies dels homes rics amb els quals s'han casat... En total, per la banda York, hi haurà un total de 9 baixes entre filles, marits i nets.
Ni el fill!
Com era inevitable pensar, tampoc seuran a taula ni el príncep Enric ni Meghan Markle, que continuen amb la seva guerra freda contra la casa que els ha donat la fama, que després de quatre anys fora de l'ofici reial s'ha demostrat com l'únic mitjà de vida que tenen, ja que han fracassat en tots aquells projectes en què a banda de fama calia tenir algun talent. Després de cinc anys sense acudir-hi, els Sussex ni hi són ni els hi esperen. Realment, després d'un any tan difícil per al monarca parlaria bé d'ells algun gest d'empatia, però, esclar, potser qui l'ha de rebre ja ni el vol. Més que res perquè cada cop que s'intenten relacionar amb ells és per acumular material per a algun eventual reality que puguin protagonitzar el dia de demà, quan se'ls acabin els diners.
Per dissimular tota aquesta sèrie de baixes, alguns mitjans especialitzats especulen que Carles III invitarà alguns familiars polítics. Els que tenen més números són els descendents de la seva esposa, Camil·la. La reina consort té un fill i una filla, Tom i Laura. Ell té dos fills i ella, tres. És a dir, que entre aquests dos, les seves parelles i els seus descendents el monarca ja recuperarà nou figurants per a la tradicional caminada entre el palau i l'església de Santa Maria Magdalena, on la família reial britànica fa 40 anys que va a missa per Nadal. A més, les criatures Parker-Bowles ja són conegudes perquè van actuar com a patges reials quan es va celebrar la coronació del rei. També es preveu que els Middleton puguin ser convidats per acabar d'omplir aquest escenari, on la sang blava està cada cop més diluïda, cosa que als britànics no sabem si els acabarà d'agradar a la llarga. Si més no, almenys els germans de Kate Middleton sempre que han donat titulars i han atret l'atenció mediàtica no ha sigut per escàndols. Mal per mal, val més que hi siguin ells que no pas el buit.
Potser la baixa afluència es deu al fet que el rei Carles té una mica de fama de garrepa i això desmotivaria els assistents per les baixes expectatives que generen els regals que els pugui fer. No obstant, no seria cosa seva, això de ser poc esplèndid. Anys enrere, la tarda del 24 de desembre a l'hora del te els Windsor ja es donaven regals bastant peculiars els uns als altres al saló vermell del palau de Sandrigham. Explica la llegenda que un any a la reina Elisabet li van regalar un gorro de dutxa i que la princesa Anna li va regalar al seu germà Carles una tapa d'un lavabo. Fixin-se com això aleshores ens semblava graciós i entranyable, però que si passés enguany ens semblaria bàsicament friqui. La màgia dels royals britànics s'esfuma a marxes forçades.