Cabaret Pop

Els reis d'Holanda es carreguen la seva popularitat

Una enquesta d'aquesta setmana assenyala que el seu comportament poc exemplar durant la pandèmia ha enfonsat la seva imatge

La família reial holandesa aquesta setmana a Eindhoven celebrant el Dia del Rei, que coincideix amb la data de naixement del monarca sobirà
5 min

BarcelonaPoques coses com la monarquia existeixen en un estat de bipolaritat tan evident. D'una banda, viuen completament al marge dels bioritmes de la societat, ja que ni els afecten els problemes del poble ni s'han de pronunciar mai sobre ells. De l'altra, han de fer veure permanentment que viuen la vida del carrer per, tot seguit, actuar en funció d'això i del que la societat opini d'ells. És a dir, han d'estar molt pendents d'uns problemes i situacions que no tenen res a veure amb la seva vida de privilegis i prebendes, una situació de curtcircuit neuronal que moltes vegades els porta a fer el ridícul.

L'exemple més recent de tot això l'hem pogut observar aquesta setmana de la mà de la família reial holandesa, conformada essencialment pel rei Guillem Alexandre, la seva consort Màxima i les seves tres filles, que per ordre d'arribada són Amàlia, Alèxia i Ariadna. Coincidint amb l'aniversari del monarca, dimarts la cadena pública de televisió, la NOS, va decidir celebrar els 54 anys del rei amb un sondeig que no el deixava gens ben parat. El regalet sorpresa deia que l'estima popular al rei Guillem d'Orange-Nassau se situa actualment en el 57%, és a dir, la part dels 1.000 holandesos majors d'edat enquestats que aproven el seu exercici dels encàrrecs institucionals. A la consort, l'enquesta popular la deixava en un lloc més bo, però no es pensin vostès que aquesta és la lectura final. Màxima ha obtingut al sondeig un 68% d'afecte del seu poble adoptiu, una xifra que ja voldrien molts monarques però que, en el seu cas, es pot considerar una dada negativa perquè venia de molt amunt.

La família reial holandesa a la fira d'abril de Sevilla

Tant el sobirà com la seva dona empitjoren ostensiblement l'altíssima estima popular amb què comptaven abans de la pandèmia. Sobretot ella, que va arribar a palau com un huracà i amb el seu incomparable somriure va seduir en massa els holandesos, deixant fins i tot enrere el seu home i creant-se un perfil a l'estil Lady Di. Un tipus de consort molt beneficiós per a la monarquia quan qui l'ostenta és a dins, però molt perillós si un dia decideix sortir-ne. Fins i tot havia aconseguit deixar enrere Màxima el cognom del seu pare, Zorreguieta, que va ser un general de la dictadura argentina al qual el Parlament holandès va prohibir acudir al seu casament per les seves escasses contribucions a la democràcia del seu país.

De vacances (a Grècia) en ple confinament

Màxima venia de cotes d'aprovació pública abans de la pandèmia del 83%. Guillem, del 80%. Dues dades magnífiques que, com veuen, després del coronavirus s'han vist molt afectades. Per què? Doncs pel que deia al principi: viure al marge dels bioritmes del poble i no saber-ho/poder-ho/voler-ho dissimular. El seu moment més àlgid va tenir lloc l'octubre del 2020, dies després que el govern dictés un confinament dur a tot el país i després que el ministre de Sanitat, llavors el dretà Hugo de Jonge, reclamés als més de 17 milions d'holandesos que viatgessin "com menys millor". Amb aquest panorama, el matrimoni reial i les seves tres filles van pujar a l'avió privat-però-públic que tenen, van abandonar el país i se'n van anar ni més ni menys que a la seva mansió de Kranidi, a la península grega del Peloponès.

Com es poden imaginar, l'escàndol va ser majúscul i fins i tot membres del govern els van criticar. Es poden imaginar la cara de ximple que li van deixar al ministre de Sanitat, que no sabia res del viatge de plaer reial i acabava de demanar a la gent només desplaçaments imprescindibles. Més cara de ximple se li va quedar després, per cert, al saber que el seu cap, el president del govern, Mark Rutte, n'havia estat informat i no n'hi havia dit res. Els reis van ser criticats també per diputats socialdemòcrates i per liberals d'esquerres. "No han donat un bon exemple a la ciutadania i [el que han fet] és molt difícil d'explicar", van dir des de les files dels primers.

La reina emèrita Beadriu d'Holanda, amb la seva nora Mabel, i la seva altra nora, Màxima

Vista la polseguera, el cap de la casa dels Orange-Nassau va arribar a Grècia, va fer un cafè a l'aeroport i va tornar ipso facto a Amsterdam, però ja era massa tard. El xou els havia passat factura, tot i emetre una disculpa oberta amb una nota pública que deia: "Cancel·lem les nostres vacances. Hem vist la reacció de la gent plasmada en la premsa, i és intensa i ens afecta". Massa tard per parar el cop, sobretot perquè plovia sobre mullat. El xou arribava després que aquell mateix estiu transcendís una foto d'ells dos també a Grècia en què apareixien, sense mantenir distàncies de seguretat i sense mascareta, amb el propietari d'un restaurant. Allò també els havia portat a demanar perdó. Potser per això al final les peticions de disculpes ja no funcionen. Perquè és massa obvi que són purament instrumentals per seguir fent el que volen al marge del poble.

La polèmica fotografia que va delatar els reis d'Holanda saltant-se les normes de prevenció del coronavirus

Si a tot això se li suma un estat d'irritabilitat popular per tantes restriccions i la impotència que genera la patacada econòmica que ha patit gairebé tothom, només faltava que l'estiu de la pandèmia es compressin un iot de 2 milions d'euros, o que l'any anterior acabessin una reforma de l'interior del Palau de Huis ten Bosch on viuen, a la Haia, pagada amb 63 milions d'euros de fons públics. No sé com ho veuen vostès, però jo trobo que el seu nivell d'acceptació encara és molt alt, per tant d'abús ètic i estètic.

El Palau de Huis ten Bosch, on viuen els reis d'Holanda, després de la reforma de 63 milions d'euros que hi van fer.

Dit tot això, hem de tenir en compte que tot aquest conjunt de barrabassades reials almenys allà se saben. Perquè aquí, per algun estrany motiu, no sabem res dels actuals, i de l'anterior la poca cosa que hem sabut és desastrosa i poc exemplaritzant per a qui li agafava el relleu. Tornant als Països Baixos, coincidint amb el dia de la publicació de la seva patacada a nivell d'estima popular –que s'entén que ells ja sabien abans que es publiqués–, el rei i la seva filla hereva, de 17 anys, van anar a Eindhoven per passejar-se amb un cotxe centenari holandès per davant dels fotògrafs en un evident exercici de clown per intentar eclipsar que estan en caiguda lliure. Contràriament al que pretenien, les fotos de l'acte simultaniejades amb les dades del sondeig feien el conjunt especialment insultant per a un poble ja adult. Mentre ells es passejaven en un cotxe vintage, el sondeig també deia que el suport a la monarquia ha caigut en només un any del 75% al 58%.

El rei Guillem d'Holanda i la seva filla gran en un DAF AA 98 per la ciutat d'Eindhoven aquest dimarts, celebrant davant la premsa l'aniversari del monarca.
stats