Els reis d'Espanya faran un viatge a Suècia per establir col·laboracions relacionades amb els fons europeus

És la primera visita d'estat al país escandinau des del 1979

Felip i Letícia durant la desfilada militar davant el Congrés / EFE
2 min

BarcelonaEls reis espanyols comencen aquest dimarts una visita d'estat a Suècia, la primera al país escandinau des que el 1979 van ser-hi Joan Carles i Sofia, amb l'objectiu de fer un salt en la relació entre els dos països, en particular en la part comercial i empresarial, i també per reforçar la col·laboració en matèria d'innovació i de transició ecològica. Carles XVI Gustau i la reina Sílvia, juntament amb la princesa hereva Victòria i altres membres de la família reial sueca, els donaran la benvinguda oficialment dimecres al matí, si bé, després de la seva arribada a Estocolm, els monarques obriran la seva agenda amb una trobada a l'ambaixada amb la comunitat espanyola.

Durant dos dies els reis tindran una agenda que inclou contactes institucionals, un fòrum empresarial i visites a centres de recerca i culturals, tot plegat concentrat a la capital del país nòrdic. El viatge d'estat estava previst el setembre de l'any passat, però la pandèmia va obligar-lo a ajornar-lo. Tot i la "intensa" relació personal que mantenen les dues cases reials, com apunten fonts del Palau de la Zarzuela a l'agència Efe, l'intercanvi de visites ha sigut escàs des de la proclamació de Felip VI.

Com a prínceps, Felip i Letícia van ser a Estocolm per inaugurar l'Institut Cervantes l'abril del 2005 i van assistir al casament de la princesa Victòria el juny del 2010. La visita més recent la van protagonitzar els reis Joan Carles i Sofia l'abril del 2016, quan van assistir a les celebracions pel 70è aniversari del monarca suec, que fa 48 anys que és al tron, el segon regnat més llarg a Europa per darrere dels 69 anys que porta Elisabet II.

Cooperació pels fons Next Generation

Carles Gustau XVI, amb la reina Sílvia, va tornar la visita d'estat del 1979 el 1983, i van ser a Madrid per última vegada el 2012, si bé els membres de la família reial han viatjat amb freqüència a Espanya en els últims anys de manera privada per passar-hi les vacances. Tot i la distància geogràfica, l'executiu espanyol destaca que els dos països tenen molts punts en comú per la seva aposta per les energies renovables, la digitalització, la innovació i la igualtat de gènere. A més de ser un dels països amb més qualitat de vida, Suècia encapçala la classificació europea pel que fa a desenvolupament tecnològic i s'ha marcat com a repte ser la primera nació que prescindeixi dels combustibles fòssils el 2045. El govern espanyol considera que els fons europeus són una bona oportunitat per entaular projectes de col·laboració amb Suècia sobre transició ecològica i transformació digital, motiu pel qual acompanyarà els reis la ministra de Ciència i Investigació, Diana Morant, a més del d'Exteriors, José Manuel Albares.

stats