Gent02/07/2019

Gran controvèrsia a Holanda per la reunió de la reina Màxima amb Mohamed Bin Salman

Es va reunir al G-20 amb el dictador saudita i no li va parlar de l'assassinat de Jamal Khashoggi

Ara
i Ara

BarcelonaLa reunió entre la reina Màxima d'Holanda i el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, durant la cimera del G-20 al Japó ha suscitat una gran polèmica entre ciutadans, polítics, periodistes i ONG holandeses, especialment pel fet d'haver ignorat el cas de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, que va tenir lloc l'octubre passat al consolat del seu país a Istanbul. El Parlament holandès ha demanat explicacions al govern –responsable polític de les actuacions dels reis d'Holanda– per autoritzar aquesta reunió de divendres a Osaka i ha convocat un debat urgent per a dilluns a la tarda per discutir l'assumpte i escoltar els arguments de l'executiu .

Màxima va acudir a aquesta reunió en exercici del seu càrrec de defensora especial de les Nacions Unides per al Finançament Inclusiu i va parlar amb el príncep hereu saudita sobre com millorar la posició econòmica de les dones a l'Aràbia Saudita, però "no van tractar" el tema de Khashoggi, segons un comunicat del Servei d'Informació del govern holandès. Per al diputat progressista Sjoerd Sjoerdsma, de Demòcrates 66, partit de la coalició del govern holandès, "qualsevol que hagi aprovat aquesta reunió no hi entén gens de diplomàcia i molt menys d'imatge".

Cargando
No hay anuncios

"Per què voldria la reina Màxima parlar amb el príncep saudita? De veritat no va parlar amb ell de l'assassinat del periodista Khashoggi? Em sembla incomprensible!", ha lamentat la socialista Sadet Karabulut. La relatora de l'ONU sobre els assassinats selectius i execucions extrajudicials, la francesa Agnès Callamard, autora d'un informe sobre el cas Khashoggi que revela la responsabilitat dels més alts estaments de la jerarquia saudita en aquest crim, ha criticat durament la reina Màxima.

En declaracions al diari holandès 'AD' recollides per Efe, Callamard considera "incomprensible" que Màxima no hagi plantejat el problema en la trobada i ha explicat que "una cosa és reunir-se amb aquest home i una altra cosa és mantenir silenci. En aquest tema, el silenci és igual a complicitat", amb Bin Salman. "Si no en parles ni exigeixes justícia, el que suggereixes és que no et preocupa el tema. Mantenir silenci, fer els ulls grossos, actuar com si no hagués passat res, porta a tàctiques cada vegada més agressives entre massa autòcrates: aquestes no són les característiques que hauríem d'esperar d'un dirigent", va afirmar.

Cargando
No hay anuncios

Els reis d'Holanda no tenen cap paper polític al país, per la qual cosa se'ls exigeix total neutralitat en totes les seves activitats, però el fet que Màxima s'hagi vist embolicada en assumptes polítics està donant lloc a fortes crítiques perjudicials per a aquesta imatge de neutralitat. L'octubre passat, diversos ministres holandesos van cancel·lar una visita a l'Aràbia Saudita enmig d'exigències d'explicacions per l'assassinat de Khashoggi, mentre que el rei Guillem Alexandre d'Holanda va assegurar que això és "un assumpte molt seriós", insinuant tensions en les relacions entre la monarquia holandesa i la saudita.