De celebració

Pepita Bernat, de 105 anys, torna a fer ballar La Paloma: "Els joves s'han perdut el millor de la vida"

La veïna de la Rambla ha celebrat els seus 105 anys a la sala La Paloma entre amics, familiars i admiradors

3 min
La Paloma organitza una sessió de ball pels 105 de la senyora Bernat, una de les il·lustres assistents de la sala

BarcelonaEl 15 de juliol Pepita Bernat va fer 105 anys i La Paloma, la sala de ball per excel·lència de Barcelona i l'espai testimoni de la vida de la senyora Bernat, s'ha vestit de llarg per celebrar el seu aniversari. "La Paloma és la meva segona casa", diu amb contundència davant del porter del local del carrer del Tigre, que la mira i assenteix reafirmant les seves paraules. Des que tenia 14 anys que Bernat ha mogut cel i terra per ser entre les parets abarrocades de la sala, però avui, 91 anys després, és la sala qui li prepara la seva festa d'aniversari entre amics, familiars i molta música.

"Avui em remataran", diu somrient Bernat després d'haver estat una llarga estona ballant al ritme de l'orquestra amb diferents balladors. Però l'esgotament físic no és el que més pesa a la centenària, perquè els peus, les cames i els malucs ja els té avesats a moure's sense parar. L'excepció del dia és la gent que s'ha reunit a La Paloma per felicitar-li l'aniversari. "Pepita, Pepita!", se sent per tots els racons de la sala. Són diferents les persones del públic que volen felicitar-la pels 105 anys, entre elles la seva germana, que feia anys que no veia. "És més jove, però ja té noranta i tants anys, i m'he emocionat molt quan l'he tornat a veure", assegura amb il·lusió.

Però no sempre ha estat tan senzill entrar a La Paloma. Bernat recorda que amb 16 anys s'havia de fer passar per algú de 24, l'edat mínima que es requeria per entrar a les sales de ball als anys 40. Llavors feia la feina de pressa per tenir una estona per anar a ballar cançons com Begin the Beguine, que afirma que és la seva preferida, "encara que ara ja no la toquen". Durant el temps que va estar casada, la sala també va ser un espai d'escapatòria. Excuses o "trampetes", com les anomena ella, estaven a l'ordre del dia per intentar justificar l'estona que no era a casa.

La Pepita Bernat a la Paloma pel 105è aniversari

Malgrat que els anys passen, Bernat segueix fent com sempre: "Em poso el més extremat que trobo, com més brilli millor. És importantíssim que les arracades facin joc amb el que porto i els cabells sempre els intento portar acabats de pentinar". Ella no és l'única que es posa les seves millors gales per assistir a "la sala més bonica de Barcelona". Els assistents saben que a La Paloma s'hi ve a ballar, i les americanes, els llacets i les sabates de saló són gairebé obligatoris. Però Bernat sap que ja no queden espais com La Paloma: "Ara els joves no ballen, com a molt mouen el cos amb el reggaeton, però això és fer el ximple. Els joves s'han perdut el millor de la vida".

La influencer de La Paloma

La sala, inaugurada el 1903 i decorada per Salvador Alarma –que també va ser l'escenògraf del Liceu–, va haver de tancar el 2007 per les queixes de soroll del veïnat. No va ser fins al 31 de desembre del 2022 que La Paloma va tornar a obrir després d'una dura batalla legal per aconseguir un acord amb el consistori. La senyora Bernat hi va jugar un paper clau. "Vaig ser una de les persones que més va ajudar que tornessin a obrir La Paloma, no vaig parar de parlar de la millor sala de ball de Barcelona fins que la van tornar a obrir. Calia que la gent se'n recordés, del que representava La Paloma per al barri, del que havia estat en el passat i del que era per a molta gent d'ara", afirma amb la contundència d'algú a qui no li pesen els anys.

A l'acabar la conversa, Bernat segueix enfeinada atenent totes les persones que volen fer-se una foto amb "la influencer de La Paloma" i una de les responsables que la sala segueixi sent el refugi de moltes altres persones. Mentrestant, a l'interior preparen les espelmes del pastís sorpresa per celebrar els 105 anys de la senyora Bernat.

stats