Música

Singapur obre un conflicte amb Tailàndia i les Filipines per Taylor Swift

La cantant ha signat un acord d'exclusivitat amb la ciutat-estat, que serà l'únic lloc del sud-est asiàtic on actuarà

ARA
2 min
Fans de la cantant nord-americana Taylor Swift, coneguts com a Swifties, fan cua per entrar a l'Estadi Nacional el primer dia del seu concert a Singapur.

BarcelonaFa temps que el fenomen Taylor Swift va més enllà dels escenaris. Convertida en una icona pop, la cantant nord-americana té una influència tal que als Estats Units es debat si pot arribar a condicionar en el resultat de les eleccions presidencials del novembre. En els últims dies, però, ha estat al sud-est asiàtic on la seva figura ha marcat l'agenda política i amenaça amb desencadenar un conflicte regional. El motiu: Singapur s'ha garantit l'exclusivitat dels concerts de la gira The Eras Tour –que el 29 i 30 de maig passarà per Madrid– a la regió i ha provocat malestar a Tailàndia i les Filipines.

Aquest dissabte, 9 de març, Swift haurà completat el total de sis concerts previstos al National Stadium de la ciutat-estat, pels quals les autoritats de Singapur podrien haver pagat una fortuna. Així ho han publicat diversos mitjans i ho ha denunciat el primer ministre tailandès, Srettha Thavisin, que ha parlat d'uns 3 milions de dòlars per espectacle. "Les informacions no són precises i en cap cas la quantitat és tan alta com s'ha dit", ha reaccionat el ministre de Cultura singapurès, Edwin Tong, que s'ha escudat en la "confidencialitat" per no revelar la xifra pagada a Swift. Alhora, però, ha admès que els beneficis del pas de la superestrella per Singapur "superen" la prima que ha rebut.

La cantant ha venut 300.000 entrades per als seus concerts a la ciutat-estat, de manera que es concentra tota la riquesa associada a l'esdeveniment en un únic punt de la regió. Tailàndia ja ha demanat explicacions sobre el contracte d'exclusivitat amb AEG, la companyia que opera la gira de Swift. "Si ho hagués sabut, això, hauria portat els espectacles a Tailàndia", ha dit Thavisin. Segons el portal TMZ, més contundents han estat les queixes des de les Filipines, on el parlamentari Joey Salceda ha carregat contra la jugada de Singapur. "Això no és el que fan els bons veïns", ha dit, i ha demanat al ministeri d'Exteriors del seu país una protesta formal.

La gira de Taylor Swift repercuteix en l'economia local de cada ciutat que visita: segons una enquesta de l'empresa de sondejos QuestionPro, els assistents a les cites als Estats Units s'estan gastant al voltant de 1.300 euros per concert, entre l'entrada, l'allotjament, el marxandatge i altres despeses associades. L'estudi també assenyala que quan acabi la gira de 151 concerts, a finals del 2024, la cantant haurà generat un impacte econòmic de 5.000 milions de dòlars, més que el PIB anual de 50 països.

stats