Cas resolt

Polèmica eurovisiva: la justícia sueca absol el cantant dels Països Baixos que van expulsar

La Fiscalia ha arxivat el cas perquè no pot provar que hi hagués cap comportament hostil per part de Joost Klein

Joost Klein a la seva última actuació a Eurovisió durant la semifinal
2 min

BarcelonaTres mesos després de la celebració d'Eurovisió a Malmö, la Fiscalia sueca ha resolt el cas de Joost Klein, el representant dels Països Baixos de l'edició del 2024, que havia estat denunciat per "amenaçar il·legalment" una integrant de producció. Per aquest incident, la Unió Europea de Radiodifusió (UER) va decidir expulsar el cantant dels orange, un dels principals favorits de la 68a edició, que pocs instants abans havia confrontat unes declaracions de la representant d'Israel a la roda de premsa.

"Avui he decidit tancar la investigació perquè no puc provar que aquest acte fos hostil o que l'autor tingués aquesta intenció". Aquestes han estat les paraules del jutge Fredrik Jönsson que la Fiscalia Sueca va emetre aquest dilluns en el seu comunicat. Arran de la investigació del ministeri públic s'ha pogut saber que, si bé és cert que "l'home va fer un moviment que va tocar la càmera de la dona", els fets van ser interpretats "d'una altra manera" pels testimonis que eren allà en el moment dels fets. Així doncs, el jutge ha arxivat el cas.

La successió d'esdeveniments

L'acció a la qual fa referència el jutge és la que es va produir entre el cantant neerlandès Joost Klein i una fotògrafa de l'organització, que va denunciar la presumpta agressió. Segons la denunciant, just després de l'actuació neerlandesa en la fase de semifinals, Klein va fer un gest amenaçant a la fotògrafa per evitar que el gravés sense el seu consentiment. De forma immediata, la UER va decidir eliminar els Països Baixos per la presumpta agressió que havia protagonitzat el seu cantant i va definir el comportament de Klein com "una violació de les regles del festival", un fet que no va ser acceptat per la "política de tolerància zero cap al comportament inapropiat".

Ara bé, la demanada va ser la cirereta final després de diferents episodis de gran tensió a la denominada Delegations Bubble entre l'equip holandès i l'israelià. Un d'aquests episodis va ser el que va tenir lloc a la roda de premsa del 9 de maig amb els candidats que passaven a la final d'Eurovisió. Un dels periodistes va preguntar a la representant d'Israel, Eden Golan, si creia que la seva participació posava en perill l'organització del festival, arran del conflicte entre el seu país i Palestina i la polèmica que va generar que la UER acceptés la candidatura israeliana. En aquell moment, el moderador del festival va comunicar a la cantant que tenia dret a no respondre a la pregunta de la premsa si no ho veia oportú. Tot i això, Golan va respondre al periodista afirmant que no hi veia problema. Automàticament Klein va repreguntar: "Per què no?" I Golan va fer una ganyota al representant neerlandès que va ser captada per les càmeres de premsa presents.

stats