El bé i el mal

Llums i ombres de Shakira en 24 hores: rep la segona causa judicial i vuit premis en un dia

La cantant colombiana reflexiona sobre "el bé i el mal" i fa un emotiu discurs sobre la justícia social en els premis Juventud

Shakira als premis 'Juventud' del dijous a la nit
3 min

Una de freda i una de calenta. Així han sigut les últimes 24 hores de Shakira. Mentre que al matí es va assabentar per la premsa que s'ha obert una segona causa judicial contra ella per frau fiscal i de patrimoni el 2018, a la tarda va rebre vuit guardons dels premis Juventud a Puerto Rico. Dins d'aquesta odissea d'anades i vingudes vitals, la cantant sempre ha reivindicat l'element central en la seva estabilitat i felicitat: els seus fills Milan i Sasha, que també han tingut un paper important en el seu discurs d'agraïment com a premiada. I encara que últimament s'ha sentit cantar la de Barranquilla sense miraments i amb la directa posada, dijous a la nit va dur aquesta assertivitat al seu parlament amb un clar clam per la diversitat, l'escolarització pública infantil i una lloança dels més joves de la societat.

"Quan el meu fill [Milan] em diu amb tristesa que un amic seu vol canviar-se de color de pell perquè no se sent part del grup o que algú altre és apartat per preferències, només em queda, com a mare, mostrar-li que no s'ha de quedar callat, que pot aixecar la mà, que pot utilitzar la seva veu i que pot queixar-se d'això i de tot allò amb què no estigui d'acord. Estic molt, molt tranquil·la de veure que aquest jove sap com fer-ho". Aquestes són les paraules que Shakira pronunciava amb la distinció com a Agent del Canvi a les mans. Un discurs que va desenvolupar sense papers i amb una mirada clara i incisiva en el públic. El reconeixement està vinculat a la fundació Pies Descalzos, que ella mateixa va crear fa 26 anys amb la intenció de fomentar l'educació pública i de qualitat entre nens i nenes en risc d'exclusió a Colòmbia. Són aquests mateixos valors els que també ha transmès als seus fills, que escoltaven la seva mare, un amb més atenció que l'altre, quan afirmava que "per ser un agent del canvi no s'ha de ser una estrella del pop femenina, no s'ha de tenir una fundació, ser polític o ocupar un lloc de poder ni ser famós i ric", encara que ha reconegut que no seria on és sense el suport dels seus seguidors.

Però aquest no ha estat, ni de lluny, l'únic guardó. També ha rebut vuit premis: el de millor cançó pop/urbana, el de millor col·laboració pop/urbana, el de millor urban track, el de millor artista femenina, el de girl power, el de tropical mix, el de social dance challenge i el de millor cançó per a l'ex, un premi que s'ha emportat totes les mirades, no només perquè era la indiscutible guanyadora sinó perquè s'ha convertit en una autèntica referent d'aquesta narrativa. Amb la presència d'una dona de 46 anys amb desenes de premis i de rècords a l'esquena, ha continuat el seu discurs audaç fent esment del paper dels joves a les xarxes socials com a amplificadors de "les notícies que preocupen". Especialment, les de discriminació "per les preferències sexuals, el color de la pell o la classe social" i que dificulten viure en un món més just.

També ha tingut temps de recórrer a la filosofia i a Hobbes per afirmar que s'ha de saber diferenciar entre "el que està bé i el que està malament". La sentència de la màxima és clara, però el subjecte és confús. La distinció entre el bé i el mal podria fer referència a la relació amb Gerard Piqué, als valors que acabava d'esmentar o bé a la curiosa manera de distribuir les seves "factures" i el seu patrimoni, que li ha costat la segona causa judicial en poc temps. Concretament, el jutjat d'Esplugues de Llobregat acusa l'artista de frau fiscal en els impostos de renda i patrimoni durant l'exercici del 2018. L'altra causa que se li imputa és el frau de 14,5 milions d'euros entre els anys 2012 i 2014, una causa també iniciada per una querella de la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona i que podria costar-li més de vuit anys de presó.

stats