Gent

ABBA demana a Donald Trump que deixi d'utilitzar "de forma immediata" la seva música

Céline Dion, Foo Fighters i els hereus de Sinéad O'Connor també s'han queixat de l'ús no autoritzat de la seva música en els actes dels republicans

2 min
Abba

BarcelonaEls integrants d'ABBA són els últims músics afectats per la decisió dels caps de campanya de Donald Trump d'utilitzar en un dels seus mítings nombroses cançons del grup suec. Segons ha afirmat la discogràfica Universal Music, el partit no havia demanat permís per utilitzar durant la campanya electoral les cançons i els vídeos d'ABBA, motiu pel qual l'empresa musical ha demanat que es deixi d'utilitzar "de forma immediata" aquest contingut durant els mítings de l'expresident nord-americà.

La música que sona als actes de campanya no és un assumpte menor. El pes polític i simbòlic que arrossega comptar amb el suport de determinades icones culturals durant la carrera a les presidencials dels Estats Units pot influir en el resultat de les eleccions. Per això, l'elecció musical de cada acte va a càrrec dels caps de campanya, els quals van escollir la música i les imatges d'ABBA per a l'acte que va tenir lloc el 27 de juliol a St. Cloud, a Minnesota, aprofitant que aquest és l'estat on s'acumula la major població sueca dels Estats Units.

La presència d'ABBA al míting no va ser simbòlica. Per amenitzar les paraules de Trump van sonar les cançons Money, Money, Money, The Winner Takes It All i Dancing Queen, a més de projectar-se diferents vídeos del grup pop. Però segons la discogràfica del grup suec, els republicans no tenien el permís per utilitzar ni la música ni els vídeos –sovint es requereix una llicència addicional a la sonora per fer ús de contingut visual.

"Hem descobert, juntament amb els membres d'ABBA, que han aparegut vídeos on la música d'ABBA és utilitzada en els actes de Trump i li hem sol·licitat que aquest ús sigui suspès de forma immediata", diu el comunicat emès aquest dijous per Universal Music. Però aquesta versió no coincideix amb la que assegura un funcionari de Trump a la CNN: "La campanya tenia llicència per reproduir música d'ABBA a través del nostre acord amb BMI i ASCAP", fent referència a dues organitzacions de drets d'interpretació amb seu als Estats Units.

Altres precedents

ABBA no són els primers a queixar-se de l'ús de les seves cançons per als mítings de Trump. Aquesta mateixa setmana el grup de música rock Foo Fighters van fer públic a les xarxes socials que no havien donat permís perquè sonés una de les seves cançons a la campanya del candidat republicà, malgrat que, de nou, els seus caps de campanya van assegurar tenir la llicència.

Fa poques setmanes l'equip de Céline Dion també va emetre un comunicat condemnant l'ús "no autoritzat" de la cançó, el videoclip de My heart will go on, a més de la imatge de Céline Dion per a l'acte celebrat a Montana. Un cas similar també va ocórrer al mes de març, quan els hereus de Sinéad O'Connor van denunciar Donald Trump per utilitzar la cançó Nothing compares 2 U, a més d'afirmar que si O'Connor ho hagués sabut, s'hauria sentit "disgustada, enfadada i insultada".

stats