Tots els hereus ‘teen’ que aspiren a ser reis a Europa
La generació de joves europeus de sang blava destaca per una forta presència femenina
BarcelonaPer a un jove mitjà fer divuit anys suposa canvis considerables, per a Elionor implica alguna cosa més. L'entrada a la majoria d'edat de la princesa hereva del tron està a quatre passes, concretament serà aquest dimarts, 31 d'octubre. Com ella, hi ha altres teenagers reials que comencen a treure el cap als actes institucionals, presentacions i cerimònies per tastar i apamar el presumpte futur que els espera. Si bé un dels pilars monàrquics és la rigidesa davant dels canvis socials i la litúrgia, les noves generacions podrien suposar un canvi a aquesta realitat, si més no de gènere: més de la meitat dels monarques europeus seran dones.
Com molts dels afers de la monarquia, el protocol de la jura de la Constitució serà un flashback al passat, en aquest cas al 1986, quan Felip tenia divuit anys i va pronunciar davant del facsímil les següents paraules: "Juro exercir fidelment les meves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes i fidelitat al rei". Aquella va ser la primera vegada que un hereu de la monarquia espanyola es comprometia amb la Constitució en un intent de simbolitzar la normalitat democràtica després de la Transició. Dimarts el panorama social i polític de la jura de la llei espanyola d'Elionor serà diferent tant dins de les fronteres del territori que es compromet a governar com el de fora.
De la mateixa manera que Elionor cada vegada té més presència institucional i mediàtica per aplanar el camí de la coronació, hi ha altres joves hereus que també es troben en una situació similar. Tots ells es trobaran de cara amb un panorama mundial que poc tindrà a veure amb el dels seus predecessors, sobretot després de l'abolició de la llei sàlica.
Segon en la línia de successió de Dinamarca, 18 anys. Ha estudiat en una escola pública i ha renunciat a l'assignació econòmica
Christian ha estat el darrer a entrar a la majoria d'edat, tot just fa dues setmanes. El segon en la línia de successió del regne de Dinamarca, també de Groenlàndia i de les Fèroe, va fer divuit anys amb una jornada institucional i lúdica. Salutació oficial des del balcó, dinar amb autoritats del país i també un sopar i festa posterior, on també estaven convidats un gran nombre de joves de la seva generació elegits per elecció municipal per destacar en el món de les arts, la cultura o l'esport. L'organització de l'aniversari de Christian ha estat una inspiració per a la festa d'Elionor que està prevista dimarts.
Tot i estar lluny d'ostentar el càrrec de monarca, que actualment és de la seva àvia Margarida, ha estat notícia en diferents ocasions: una festa boja amb els seus amics i l'idil·li amb Clara de Borbó-Dues Sicílies. Per aquests motius és l'únic hereu de les monarquies europees que pot dir que té un personatge als dibuixos d'Els Simpson. Christian va ser el primer membre de la família reial a assistir en una escola pública, un fet que va ser molt aplaudit al seu moment, i a més també ha renunciat a l'assignació econòmica.
Princesa de Bèlgica, 22 anys. Ha estudiat en una escola privada i ha renunciat a l'assignació econòmica
Elisabet de Bèlgica va ser la primera princesa europea de la seva generació. Quan el seu avi va abdicar en favor de Felip de Bèlgica, ella tenia 11 anys. Igual que Elionor i Sofia, Elisabet ha estudiat en una escola privada i també ha anat a la UWC Atlantic College de Gal·les, igual que les germanes Borbó i Alèxia d'Holanda. El preu de l'educació preuniversitària en aquest centre és de 82.000 euros pels dos cursos preuniversitaris. Més tard Elisabet va estudiar història i política a la Universitat d'Oxford. Igual que tots els joves hereus europeus d'aquesta llista, ha renunciat a l'assignació econòmica.
Segona en la línia de successió, de 19 anys, ha estudiat en una escola pública i renunciat a l'assignació econòmica
Íngrid de Noruega és filla del príncep Haakon i de la princesa Mette-Marit, i un dels seus padrins de bateig va ser Felip VI. La seva festa d'aniversari de divuit anys també va reunir diferents monarques internacionals, també joves hereus com Caterina-Amàlia dels Països Baixos i Elisabet de Bèlgica. La princesa va ser la primera membre de la família reial noruega a formar-se en una escola pública i està previst que faci formació militar durant 12 mesos. També ha renunciat a la seva assignació econòmica.
Princesa dels Països Baixos, de 19 anys, ha estudiat en una escola pública i ha renunciat a la seva assignació econòmica
La princesa d'Orange s'ha caracteritzat per ser una royal molt popular entre la seva ciutadania; com qualsevol holandès sempre s'ha traslladat amb bicicleta i quan tenia 15 anys va presentar un musical com a autora i també hi va interpretar un petit paper. Després d'un any sabàtic Caterina-Amàlia es va matricular a la universitat pública d'Amsterdam per estudiar política, economia, dret i psicologia, però mesos després va haver de renunciar a la seva vida d'estudiant per amenaces de mort per part d'un grup de crim organitzat, la Mocro Maffia, i des de llavors es forma en una institució més propera a la residència reial i ha restringit els seus moviments.
Segona en la línia de successió, està a l'últim curs de primària en una escola pública
De la generació de joves hereus d'Europa, Estela és la més petita, té 11 anys. Igual que passa en el cas de Caterina-Amàlia dels Països Baixos, la llei sueca preveu que Estela podria ser reina fins i tot en el cas que es casés amb una dona. Això sí, necessitaria el permís del Parlament nacional. Actualment, està cursant l'últim curs de primària en una escola pública del país.