Es fan públics els polèmics retrats d'Annie Leibovitz a Felip VI i Letícia
Les dues fotografies als monarques han estat un encàrrec del Banc d'Espanya i han tingut un cost de 137.000 euros
BarcelonaDesprés de nou mesos d'espera i un secretisme absolut, s'ha destapat la lona avellutada que cobria els quadres de les fotografies de Felip VI i Letícia fetes per Annie Leibovitz. Com si es tractés de retrats reials d'oli sobre tela, la creació de la fotògrafa s'ha difós aquest matí de dimarts, després que dilluns uns quants fotògrafs escollits van poder capturar l'obra, que s'exhibeix a la mostra La tiranía de Cronos, organitzada pel Banc d'Espanya.
Les dues fotografies de grans dimensions van ser un encàrrec del mateix Banc d'Espanya, pel qual l'entitat va pagar 137.000 euros. Si bé normalment els monarques tenen el control absolut dels retrats oficials, aquesta vegada la direcció artística i de vestuari van recaure únicament damunt de l'autora de les imatges. "L'artista va tenir absoluta llibertat, des de l'elecció de l'escenari fins a la indumentària", va explicar la historiadora de l'art i responsable de conservadoria i patrimoni del Banc d'Espanya Yolanda Romero, durant la presentació de les dues fotografies gegantines. L'explicació, a tall d'escut per a les crítiques, ha aixecat tota mena d'especulacions sobre el missatge que ha volgut transmetre la professional sobre els reis d'Espanya.
Pel que fa al fill de l'emèrit, després d'emprovar-se diferents vestits de frac i jaquetes, va acabar lluint l'uniforme de capità general de l'Exèrcit de Terra, juntament amb els elements més clàssics, com la taula daurada, la làmpada d'aranya, el rellotge i un mirall en el qual no es veu reflectida la figura del monarca. Ben diferent ha estat l'aposta artística i de vestuari que la fotògrafa ha escollit per a la reina Letícia. Al seu espai no hi apareix cap element del llegat reial, més enllà del fons de la sala Gasparini, on s'han captat les imatges. Ni elements de decoració de l'immoble, ni tan sols els elements distintius de la reina, com ara la corona o la banda reial.
Per altra banda, és pel seu costat, i no el de Felip, que entra la llum del finestral que il·lumina la parella retratada. Els dos únics complements de joieria reial que du Letícia són el collaret de xatons i diamants de la Casa Ansorena de 1906 i les arracades a joc, un regal d'Alfons XIII a la reina Victòria Eugènia. Però la diferència més destacada entre el rei i la reina ha estat la vestimenta. Mentre el rei du l'uniforme militar, la reina ha estat vestida amb un conjunt de gala cedit per la Fundació Antoni de Montpalau de Sabadell. Les dues peces que llueix, el vestit negre i el xal bordeus, dissenyades per Balenciaga, fugen de la presència reial per adoptar un toc elegant i festiu.
El resultat de la sessió de cinc hores al Saló Gasparini del Palau Reial, on habitualment tenen lloc les recepcions, es podran veure a l'exposició La tiranía de Cronos a partir d'aquest dimecres 27 de novembre i fins al 29 de març de 2025. Juntament amb les dues fotografies, també hi haurà el retrat de l'exgovernador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Clos, una imatge que ha tingut un cost de 88.000 d'euros.