Defunció

Mor el príncep Miquel de Grècia, el confident de Sofia

El net del rei Jordi I va desvincular-se de la família reial grega fa més de cinquanta anys i va optar per cultivar els seus interessos literaris

Miquel de Grècia i la seva dona Marina Karella el 2019
3 min

BarcelonaEl príncep Miquel de Grècia i de Dinamarca ha mort aquest diumenge a l'edat de 85 anys a l'hospital d'Atenes, tal com ha informat el diari grec Kathimerini. El príncep era l'últim net viu del rei Jordi I i a la vegada era el cosí segon de Sofia, amb qui va mantenir una estreta amistat fins als últims dies de la seva vida. Des de feia més de mig segle havia renunciat formalment als seus drets dinàstics al casar-se amb la burgesa Marina Karella, malgrat que la seva desvinculació amb la reialesa venia de molt enrere: una joventut marcada per l'exili a Itàlia, l'orfandat als 14 anys i un interès en la producció literària, periodística i històrica que el va acabar d'allunyar dels actes reials.

El fill de Cristòfor de Grècia i de la princesa Francesca d'Orleans va ser l'únic membre de la reialesa grega que va quedar-se al país hel·lènic després que Constantí I liderés un contracop el 1967 contra els coronels que havien pres el poder uns mesos abans. Això es deu al fet que dos anys abans s'havia desvinculat oficialment de la família reial i que, de fet, el seu estatus com a net de Jordi I s'havia diluït anys enrere. Aquesta distància amb la cort li va permetre desenvolupar-se com una figura d'interès popular i cultural nacional a través de diferents publicacions vinculades a les monarquies europees, que genealògicament no li eren gaire llunyanes.

L'exili, l'orfandat i el retorn a Grècia

El fill de Cristòfor de Grècia i Francesca d'Orleans –descendent directa de Lluís Felip I de França, l'últim monarca de França– va néixer a Roma exiliat de Grècia, com la majoria dels seus parents de sang blava. La feble economia familiar d'una reialesa grega decadent va obligar Francesca a posar per una sessió de fotos, un fet que va causar un gran escàndol en la societat de l'època. La mala fortuna els va seguir acompanyant, i Miquel va perdre el seu pare a causa d'una malaltia pulmonar quan tan sols tenia un any. Els anys posteriors van consistir en un periple que van portar mare i fill a viure per diferents països, com el Marroc, Espanya i França. Quan en va tenir 14, també va morir la seva mare, després de patir fortes depressions.

La custòdia del petit príncep se la va quedar el seu tiet segon, Enric d'Orleans, comte de París, on va estudiar ciències polítiques a la Sorbona. Quan en va tenir 21, va començar a viure a Grècia per primera vegada. Ho va fer al palau reial, amb els seus cosins segons, entre ells la reina Sofia. D'allà va sorgir un vincle que es va mantenir al llarg dels anys, tal com va explicar fa cinc anys a la revista francesa Point de Vue: "L'ambient de la família ha estat sempre molt càlid i hem mantingut el contacte. Als meus cosins Constantí, Sofia i Irene els veig amb freqüència. Però aquesta família, que era tan nombrosa en el passat, cada vegada és més petita".

En els últims temps, era la reina Sofia qui sovint es desplaçava fins a casa el seu cosí, situada a la petita illa de Patmos, per passar-hi llargues temporades. Allà compartien estius i confidències, si bé se'n saben pocs detalls, de les converses, ja que el príncep sempre va ser conegut per la seva discreció. Així i tot, se'l va poder veure en els casaments dels fills de l'emèrita, tant en el de la infanta Elena i el de la infanta Cristina com en el del llavors príncep d'Astúries. Aquest dijous Sofia interromprà la seva estada a Mallorca per volar fins a Grècia, on tindrà lloc el funeral del seu parent.

stats