Cabaret Pop

Marta Lluïsa de Noruega es casa amb un xaman: 4 dies de boda 'reial' als fiords

La filla dels reis noruecs, quarta en la línia successòria del país, celebrarà una boda gitana amb el xaman pel qual va abandonar la vida de palau

5 min
Durek Verrett i Maria Lluïsa de Noruega

BarcelonaS'imaginen que la infanta Elena es casés amb Sandro Rey? O que la infanta Cristina contragués matrimoni amb el fals capellà –i excocteler...– José Ceacero del convent de les monges rebels de Belorado? Doncs el que passarà a Noruega aquest agost és una imatge pop equivalent: la princesa Marta Lluïsa, filla dels reis Harald i Sònia de Noruega, es casarà amb el xaman nord-americà Durek Verret. Tots aquells que, el 2019, quan es va saber que sortien junts, van dir que la relació no aniria enlloc, ara mateix deuen tenir els ulls oberts com plats només de pensar que la fantasia pop que negaven finalment ha culminat. I sí, la filla gran –però no hereva– dels reis noruecs no es pensa estar de res a l'hora de casar-se. Després de totes les crítiques que li han plogut els últims cinc anys, té clar que ara li toca gaudir al màxim del moment.

Segons ha transcendit, Marta Lluïsa celebrarà un casori de quatre dies que començarà amb una festa pensada perquè tots els invitats es coneguin entre si. Després d'aquesta primera jornada, anomenada Meet and greet i prevista pel dia 29 d'agost, arribarà la segona, d'esperit nàutic, ja que hi ha programada una excursió de tres hores amb vaixell perquè els convidats –que es preveu que arribin de tot el món– puguin apreciar la fascinant naturalesa noruega. D'entre tots els espais que visitarà la seva golondrina reial destaca la cascada de les Set Germanes, un salt d'aigua que es genera amb el desglaç a 250 metres d'altura i que està situat al fiord de Geiranger, que és patrimoni de la UNESCO.

Quatre dies de festa

La nit abans del dia de la cerimònia, després del passeig amb vaixell, hi haurà una altra vetllada amb sopar i ball a la qual esperem que no hi hagin convidat Ernest de Hannover, que ja sabem que sempre li toca l'única ostra feta malbé del càtering i després no pot anar als casaments. El dia del casori, si queda algú en vida, els invitats podran presenciar com la princesa reial i el seu xicot es diuen sí, ho vull davant de dues autoritats religioses que representen els seus dos credos. Per part de la núvia, la reverenda mare Margit Lovise Holte oficiarà la cerimònia de casament pròpia de la litúrgia de l'Església noruega. Per part del nuvi, portaran fins a les costes del mar de Noruega Michael Beckwith, que participarà en la cerimònia "amb una salutació", tal com han expressat els nuvis a les xarxes socials, on han afegit que esperen aquest "bonic dia amb molta alegria".

La parella amb els seus oficiants

Segons ha publicat la premsa noruega, Beckwith és fundador i director espiritual del moviment Nou Pensament del Centre Espiritual Internacional Agape de Beverly Hills, de Califòrnia. Aquesta comunitat –estesa arreu del món– és un corrent religiós que es presenta com a hereu del pensament més antic perquè acumula la saviesa de les cultures grega, romana, egípcia, xinesa, taoista, hinduista i budista. És a dir, des del punt de vista històric, seria com un bufet lliure religiós. Com negar-s'hi, no? Esperem que no els provoqui un empatx místic. L'endemà, per cert, la gimcana nupcial acaba amb un brunch que no tenim cap dubte que inclourà salmó.

El casament, al qual s'entén que només pots acudir si ets ric, perquè dura quatre dies, té un codi de vestimenta més propi d'una red carpet que no pas d'una cerimònia religiosa –vestit llarg i esmòquing–, cosa que ja indica que és possible que algun mitjà de comunicació se'n faci ressò via exclusiva remunerada, cosa que també es pot endevinar perquè ja han dit que no s'hi podran fer fotos. A hores d'ara, a ningú li estranya que ja visquin com dos personatges de reality show, ja que la seva relació ha despertat interès des del primer moment a Noruega en particular, a Europa en general i també als EUA. El que més ha cridat l'atenció, evidentment, és el perfil del futur gendre reial, que s'autodefineix com un "xaman de sisena generació", cosa no menor perquè és una generació més que la de les xarxes mòbils, el 5G... Si bé és cert que molts mitjans se li han llançat a la jugular definint-lo com un xarlatà, no és just desqualificar ningú. Sobretot si ja es desqualifica ell sol.

Un currículum 'de fantasia'

De Verret, amb mig milió de seguidors a Instagram i amic d'algunes celebrities dels EUA, els mitjans recullen que ha donat a entendre en declaracions públiques que el càncer és una elecció, que ha promogut tractaments que no tenien cap base científica, que ha dit que ha ressuscitat d'entre els morts o, entre altres estirabots, ha assegurat haver predit l'atemptat de l'11 de setembre de les Torres Bessones de Nova York. Quina llàstima que no avisés ningú. De fet, el seu currículum és tan exòtic que, quan es va saber que era nòvio de la princesa noruega, fins i tot l'ex primera ministra del país Erna Solberg es va pronunciar. El va definir com una persona amb punts de vista "molt estranys" i "no basats en fets" i que "promou teories de la conspiració".

Evidentment, amb aquest company de vida, la permanència de Marta Lluïsa com a membre oficial de la família reial tenia els dies comptats. Tres anys després de compaginar les seves tasques de representació reial amb la vida pública d'ella i el seu xicot, la que podria ser reina a Noruega si la Corona no es regís per una norma masclista va haver de plegar. Evidentment, la seva conversió al friquisme mediàtic era incompatible amb una institució que el que més desitja és passar inadvertida. Tot i això, a pesar que podria semblar que la seva decisió era purament estètica, les raons de la seva renúncia com a membre oficial de la família reial s'expliquen per qüestions més aviat materials. I és que no eren pocs els que l'havien acusat d'haver utilitzat l'avantatge competitiu de ser filla del rei Harald V per fer negocis que tenien la seva projecció pública com principal reclam.

Sense cap mèrit acadèmic o professional prou potent per poder autosustentar-se, amb 53 anys estava clar que Marta Lluïsa decidiria que ara que ja no cobra de l'estat per fer de figureta del pessebre reial, li trauria tot el suc a la fama que li venia donada i a la polèmica que aixeca la seva esotèrica relació. Si ja ho feia abans –el 2020 ja va protagonitzar una sèrie biogràfica sobre la seva vida i el 2007 va obrir una escola que ajudava els alumnes a poder parlar amb el seu àngel de la guarda [sic] que va durar 12 anys–, doncs imaginin-se què farà ara que ja no es deu a ningú... Malgrat que el xou és altament llaminer, de tot aquest despropòsit jo només em quedo amb una cosa: la torería del rei Harald. "Ens hem posat d'acord en no estar d'acord", va dir el monarca a la premsa quan li va preguntar com havia anat la primera trobada amb el seu futur gendre. Està clar que els privilegis s'hereten, però el talent, no.

El rei Harald amb el seu fill Haakon i la seva néta Alexandra
stats