Coronació del rei Carles III d'Anglaterra

Així és la corona que Buckingham ha hagut de fer eixamplar per poder coronar Carles III

Feta d'or massís i pedres precioses, la mida de la corona de Sant Eduard no és apta actualment perquè es pugui coronar el rei Carles III al maig

BarcelonaLa Corona de Sant Eduard, amb què el rei Carles III del Regne Unit serà investit oficialment en una cerimònia pública el pròxim 6 de maig, ha estat retirada del seu emplaçament habitual a la Torre de Londres per tal d'adaptar-la a la grandària del cap del nou monarca, tal com ha fet saber el Palau de Buckingham. La històrica peça, d'un incalculable valor i exposada al gran públic de forma permanent a la Torre de Londres, va ser fabricada per a la coronació de Carles II, el 1661. Va haver de ser fabricada ad hoc perquè, dotze anys abans –durant la guerra civil anglesa–, s'havia fos la corona que havien portat els reis anglesos i britànics durant segles.

A la icònica corona de Sant Eduard, adornada amb safirs, turmalines, ametistes, topazis i altres pedres precioses i semiprecioses, hi apareix el blasó nacional del Regne Unit, el logotip de l'antiga empresa estatal de correus Royal Mail i els escuts de les Forces Armades, entre altres elements representatius del país. Després de la mort de la reina Elisabet II als 96 anys el setembre passat, les diverses corones que han format part del seu regnat passaran al seu fill i hauran de ser engrandides per adaptar-les a la seva talla. És el procés contrari al que es va portar a terme quan va pujar al tron l'anterior sobirana, segons han descrit mitjans britànics, que recorden que per a ella es va haver de reduir la circumferència i treure algunes de les pedres que hi havia.

Cargando
No hay anuncios

La coronació de Carles III, una cerimònia oficiada per l'arquebisbe de Canterbury, tindrà lloc a l'abadia de Westminster de Londres el sis de maig, vuit mesos després de la mort d'Elisabet II. Al costat de Carles, Camil·la de Cornualla, la reina consort, també serà coronada a la històrica cerimònia. La d'ells serà la primera coronació en gairebé 70 anys al Regne Unit i la primera celebrada en dissabte des de la del rei Eduard VII, el 1902. El Palau de Buckingham ha indicat que la cerimònia combinarà tradició i modernitat. Estarà "basada en tradicions que venen de lluny", però també "reflectirà el paper del monarca en l'actualitat i amb la vista posada al futur".

Cargando
No hay anuncios

El rei Carles III farà 74 anys quan tingui lloc la seva coronació, l'edat més elevada que hagi tingut un nou monarca a la història del tron. Les coronacions s'han fet a l'abadia de Westminster de Londres durant més de 900 anys, amb aquesta església medieval com a escenari d'una cerimònia que és una barreja de simbolisme religiós i constitucional. L'acte de coronació d'Elisabet II va durar gairebé tres hores, però fonts reials suggereixen que la cerimònia de l'any vinent serà més curta, més diversa i amb un nombre molt menor de convidats.

Cargando
No hay anuncios

El 1953 es van construir grades temporals dins de l'abadia que van permetre l'entrada de 8.000 convidats. Però la capacitat actual de l'abadia és de prop de 2.200, que probablement serà el límit per a la de l'any vinent. El llavors príncep Carles, a l'edat de quatre anys, va estar entre els convidats que van presenciar la coronació d'Elisabet II. Els monarques tradicionalment s'asseuen a la cadira del rei Eduard (del segle XIV) i se'ls imposen emblemes de la seva funció reial (un orbe, un ceptre i un anell) i, si se segueix el patró de les coronacions anteriors, hi haurà una processó per la capital, amb el carruatge d'estat daurat tirat per cavalls.