Aquests són els convidats a la coronació de Carles III: qui hi anirà i qui no?
La majoria dels assistents a la coronació de Carles III han passat aquest vespre per una recepció celebrada pel monarca a Buckingham
BarcelonaLa dels Windsor és considerada arreu del món com la monarquia de monarquies. És per això que un esdeveniment com el que tindrà lloc demà, la coronació de Carles III, és un must a les agendes de totes les cases reials europees i també de les de fora del continent. Tant és així que a hores d'ara ja hi ha diversos representants de cases reials que han arribat a Londres, molts que ja han anunciat que s'hi dirigien i també un bon grapat que han confirmat que estaran asseguts a Westminster demà per veure com ungeixen, beneeixen i consagren el rei Carles III, que després d'aquest cerimonial serà coronat amb la corona de Sant Eduard, la que des del 1660 es fa servir per investir els monarques britànics.
A hores d'ara ja han arribat a Londres els representants dels emperadors japonesos, que no hi assistiran personalment, cosa que segueix la versió protocol·lària més tradicional, en què no eren els monarques regnants els que anaven a les coronacions sinó els seus hereus. Per delegació dels emperadors nipons ja han anat a la capital britànica el príncep Akishino i la seva dona, Kiko. És a dir, el germà de l'actual emperador, Naruhito, amb la seva dona, que són pares de l'únic hereu imperial japonès, el príncep Hisahito, que actualment té 16 anys. També seran a Londres el reis de Jordània, Abdullah II i Rània, una autèntica figura internacional per la seva rellevància habitual en el terreny de la moda. El cap d'estat jordà i la seva dona ja han volat cap a la ciutat del Tàmesi i han format part de la recepció que ha tingut lloc a Buckingham aquest divendres a la nit.
Els monarques Felip VI i Letícia hi van arribar en solitari, ja que cap font oficial ha confirmat que cap dels dos reis emèrits espanyols ni les filles dels actuals reis acabessin formant part de la comitiva espanyola. Això marcarà una diferència amb el que va passar a l'enterrament de la reina Elisabet II, on van ser tots convidats i on van acudir els dos matrimonis. Llavors, les hereves Elionor i Sofia tampoc hi van assistir.
L'hereva que sí que hi ha anat és Elisabet de Brabant, princesa i filla de Felip dels belgues i la seva dona, la consort Matilde dels belgues. El matrimoni i la seva hereva, de 21 anys, hi han arribat després de formar part d'un viatge oficial a Flandes. També estarà àmpliament representada la casa reial dels Orange. Els reis holandesos, Guillem i Màxima, aniran a la coronació de Carles III de la mà de la seva filla gran, Amàlia, i de la princesa Beatriu, de 85 anys, que ocupa aquest càrrec des que va abdicar el 2013. Àvia i néta van arribar aquest divendres al vespre plegades a Buckingham
Altres monarques que han acceptat la invitació de Buckingham són: el rei Carles Gustau de Suècia, que hi ha acudit acompanyat de la seva hereva, la princesa Victòria; Albert de Mònaco, que estranyament hi ha assistit amb la princesa Charlene; la reina deposada i viuda de Grècia Anna Maria, a la qual acompanyen l'hereu de l'extint tron grec Pau de Grècia i la seva dona, Marie Chantal Miller, londinenca i molt propera a la família Windsor.
També han passat aquest divendres al vespre per Buckingham Haakon de Noruega i la dona d'aquest, Mette-Marit. De les cases reials menys conegudes aquí, destaca la presència a la coronació de Carles III del rei tailandès, Vajiralongkorn, que hi anirà acompanyat de la reina Suthida, una de les seves diverses esposes. Els reis tailandesos han suspès les celebracions programades per celebrar la seva pròpia proclamació, que va tenir lloc gairebé tres anys després de la mort del seu pare, el reverenciat rei Bhumibol.
Però més enllà de caps d'estat dinàstics, entre els 2.200 convidats de Westminster també hi haurà lloc per a representants escollits democràticament pels seus pobles. Evidentment, hi haurà Rishi Sunak, primer ministre britànic –que ahir es va deixar veure al palau reial amb la seva dona–, que compartirà espai amb Humza Yousaf, primer ministre d'Escòcia. Amb ells representaran el passat recent del Regne Unit Liz Truss i Tony Blair, ex primers ministres del país. El republicà francès Emmanuel Macron també seurà a Westminster, on trobarà Jill Biden, primera dama dels EUA, que hi acudirà en representació del president Joe Biden. Aquest divendres ha acudit a la recepció amb Finnegan Biden, néta del president nord-americà.
De les institucions europees que els britànics van deixar enrere després del Brexit hi acudirà Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. El president filipí, Ferdinand Marcos, o Anthony Albanese, primer ministre australià, també estan entre els assistents confirmats. Amb ells hi haurà diversos premis Nobel convidats i representants d'ambaixades de tot el món. Això sí, cal destacar que en aquest cas la presència serà molt menor que la d'ocasions anteriors.
Els familiars
També s'ha comentat molt el rebuig a la invitació per part de Meghan Markle, que es quedarà a Califòrnia amb els seus dos fills mentre Enric veu en directe des de Londres com coronen el seu pare. De la mateixa manera, també ha cridat l'atenció que no s'hi convidés Sarah Ferguson, que porta 30 anys divorciada del fill pedòfil d'Elisabet II, el duc Andreu de York, però continuen vivint junts. Dins de l'esfera dels parents també destaca la divisió infantil. El príncep Jordi de Cambridge farà de patge d'honor del seu avi al costat d'altres nens, nets d'aristòcrates de la confiança del monarca. El mateix passarà amb Camil·la, que per acompanyar-la en la seva coronació ha escollit els seus tres nets i un nebot com a patges d'honor. De tots els Windsor convidats i assistents, caldrà veure quina és la posició que ocupa cadascú dins la cerimònia i en els actes adjacents, ja que això serà el que explicarà en quina situació es troba cadascú dins del context familiar.
Les retallades en el nombre de convidats a la coronació de Carles III, que ha rebaixat en 6.000 el nombre d'assistents respecte a la de la seva mare, han fet que en quedin fora moltes persones que de segur no li perdonaran mai aquesta baixada de rang al monarca. No obstant això, la pressió social de determinats estaments socials no ha impedit a Carles III aconseguir que 450 persones anònimes tinguin un lloc reservat a Westminster per presenciar en directe aquest dia històric. Són persones que han estat mereixedores en algun moment de la Medalla de l'Imperi Britànic "en reconeixement de les contribucions realitzades" al país i a la seva gent. S'han fet especialment destacats els que van tenir un rol públic durant el confinament. Per exemple, entre aquest mig miler de convidats del poble hi ha Max Woosey, un jove de 13 anys que quan només en tenia deu va decidir acampar al seu jardí per recaptar diners per a l'Hospici de North Devon. Fins ara ha aconseguit més de 600.000 lliures esterlines, diners amb què es paga el sou de 16 infermeres. També s'espera que uns 400 joves que pertanyen a organitzacions benèfiques tinguin l'oportunitat de veure el servei i la processó des de l'església de Santa Margarida a Westminster.