Magnat tecnològic

La vida privada del fundador de Telegram se suma als seus problemes

La mare dels tres fills de Pavel Durov exposa les inconsistències de la imatge del tità rus de la tecnologia a través d'una denúncia penal i el relat del seu opulent estil de vida

Irina Bolgar,  parella  del fundador de Telegram Pavel Durov durant aproximadament una dècada i mare de tres fills amb Durov , fotografiada a Ginebra, Suïssa, el 30 de setembre de 2024.
Adam Satariano i Paul Mozur/The New York Times
04/10/2024
5 min

Nova YorkSegons explica Irina Bolgar, durant gran part dels 10 anys que van mantenir una relació sentimental, ella i Pavel Durov van gaudir d'un estil de vida luxós. L'extravagància va créixer a mesura que Telegram, l'aplicació de missatgeria creada per Durov, es convertia en un èxit mundial i el consolidava com a multimilionari i un dels executius tecnològics més poderosos del món. Als estius, gastaven al voltant d'un milió de dòlars al mes en un complex de 47 hectàrees a Sardenya. A Dubai, s'allotjaven en un àtic al costat de la platja amb ascensor propi. També viatjaven a París, Itàlia i Mònaco amb avions privats. Però alguna cosa va canviar durant aquest temps. Tal com explica Bolgar, que té una disputa legal oberta amb Durov, va passar de ser un empresari amb principis a qui admirava, a convertir-se en un adversari cada vegada més arrogant, controlador i fins i tot abusiu.

Segons una demanda penal suïssa que Bolgar va presentar l'any passat contra Durov, l'executiu tecnològic va maltractar del seu fill petit en cinc ocasions l'any 2021 i 2022. Una de les vegades, Durov va colpejar al nen a l'esquena llançant-lo a l'altra banda de l'habitació, explica. En una altra, el va sacsejar tan fort que li van caure les sabates i, més tard, va agafar el nen d'una cama i va dir que el mataria. Si bé els fiscals suïssos no han decidit si presentaran càrrecs formals contra Durov, després de la denúncia de Bolgar, el tribunal de protecció de menors de Ginebra va suspendre el dret de Durov al contacte personal amb els nens.

Pàvel Dúrov va ser detingut a França 
a finals d’agost.

Els detalls figuren en documents públics relacionats amb la causa penal que va publicar la revista Forbes. Als expedients no hi figuren els noms de Durov, ni de Bolgar ni dels nens, però hi ha una sèrie de dades identificatives, entre les quals el número d'expedient d'una denúncia civil per custòdia de menors presentada per Bolgar. Un portaveu de la Fiscalia de Ginebra va confirmar que s'estava duent a terme una investigació, sense donar cap més detalls, mentre que el portaveu de Durov va dir en un comunicat que els incidents "mai van succeir" i que les acusacions "no tenen substància".

Altres investigacions en curs

En una entrevista de quatre hores a Ginebra –on ara viu ella amb els tres nens que té en comú amb Durov– va dir que no podia donar més detalls sobre les acusacions de maltractament als menors, ja que s'estava duent a terme la investigació. Però sí que va donar altres detalls sobre la seva relació que poden complicar els problemes legals de Durov a Europa. A França el milionari rus s'enfronta a diferents càrrecs penals vinculats amb la difusió de continguts il·lícits a Telegram, en un cas que va commocionar el món de la tecnologia: és un dels primers casos en què un govern democràtic responsabilitza penalment un alt dirigent d'una xarxa social pel contingut difós a la seva plataforma.

Les autoritats franceses van detenir Durov el mes d'agost després d'aterrar prop de París en un avió privat procedent d'Azerbaidjan. La Fiscalia ha acusat Durov, un obert defensor de la llibertat d'expressió i la privacitat, de delictes com el de permetre la distribució de material d'abusos sexuals a menors, tràfic de drogues i frau, motius pels quals es podria enfrontar a anys de presó. Segons es llegeix a la denúncia penal, les acusacions de Bolgar inclouen també l'impagament de la pensió alimentària. Així doncs, encara que Durov pugui superar els càrrecs a França, enfrontarà més problemes legals en altres països.

Una vida privada molt privada

El relat de Bolgar, juntament amb el cas que va presentar en contra d'ell, també obre la porta a l'estranya vida del molt reservat Durov, que segueix sent un dels magnats tecnològics del món de qui menys se sap. Encara que Telegram ha acumulat gairebé mil milions d'usuaris, Durov ha evitat el mateix tipus d'escrutini dirigit als seus homòlegs de Silicon Valley. "La imatge curosament elaborada de Durov com a defensor de la llibertat s'enfonsa quan ens enfrontem a la seva vida personal", diu Bolgar, advocada de formació originària de Sant Petersburg. "Revela un gran contrast entre les declaracions públiques de llibertat i les seves accions privades", confirma.

Bolgar, de 44 anys, va explicar que va conèixer Durov, de 39 anys, a través d'un amic l'estiu del 2011 a Sant Petersburg. Diu que l'amistat va néixer per un interès compartit pel ioga i més tard va acabar aflorant l'interès romàntic després d'unes vacances romàntiques a l'hotel Burj Al Arab de Dubai. Ella el va descriure com a encantador i va dir que estava impressionada per les seves opinions llibertàries. Quan van tornar a Rússia, van començar a viure junts a l'Hotel W de Sant Petersburg abans de trobar un apartament a poca distància de la seu de l'empresa de Durov. A finals del 2013 van tenir el seu primer fill en comú. Aquesta versió no era compartida per tots dos, ja que segons Durov, la relació era transaccional. "Bolgar, que era l'entrenadora de ioga de Durov en aquell moment, va suggerir-li que tinguessin fills junts", va dir el seu portaveu en un comunicat. "Ell va acceptar i van néixer tres fills".

El portaveu del magnat va dir que Bolgar i Durov "mai havien sigut parella" i que ella reclamava personalment milions de dòlars tot i que ell assumia la manutenció dels seus fills mentre ella gastava amb la mà trencada en objectes de luxe i altres extravagàncies. "Durov té molts fills, i se n'ocupa amb una manutenció de 10.000 dòlars al mes per fill", va escriure el portaveu en un comunicat. "Durov espera ara que el sistema judicial suís resolgui aquesta disputa perquè els fons gastats indegudament per Bolgar puguin utilitzar-se per a la finalitat prevista: mantenir els nens". Però l'advocada va negar haver fet un ús indegut dels diners que va rebre del pare dels seus fills. Malgrat que Durov sempre ha projectat una imatge austera, Bolgar va afirmar que gaudia d'un estil de vida opulent. En un missatge que li va enviar, va dir-li que el preu de l'habitació per una nit a Dubai que va pagar eren 20.000 dòlars. "Puc fer-ho perquè he guanyat desenes de milions de diners fàcils amb el bitcoin", va dir-li.

Segons explica la mare dels seus tres fills, el magnat també va centrar-se en la seva imatge. Es va obsessionar amb la forma física, i va fer que un amic seu que té una agència de representació de models i banyadors li fes una sessió de fotos per publicar-les a les xarxes socials. "Vine a veure com viu la gent de la llista de rics de Forbes" va dir-li a l'amic. En una altra ocasió també va enviar-li una fotografia amb un cadell de lleó llogat als braços.

stats