Cabaret Pop

Melania Trump signa una biografia en la qual es compara amb Lady Godiva (i amb el David de Miquel Àngel)

Abans que les seves memòries arribin a les llibreries, l'esposa de Donald Trump ja ha començat a acumular polèmiques com ara oposar-se al seu marit i defensar l'avortament.

Melania Trump
5 min

BarcelonaDesgraciadament per al col·lectiu femení, que podria tenir amb ella una gran aliada, Melania Trump compleix amb tots els tòpics més rancis i tradicionals de la model que, un cop retirada de les passarel·les, exerceix d'esposa decorativa d'un milionari. Malauradament per a ella, però, les ambicions polítiques del seu marit, Donald Trump, l'han obligat a anar més enllà d'aquest paper circumscrit a la intimitat del matrimoni, en el qual semblava còmodament instal·lada des que havia deixat en un segon pla la seva carrera. És per això que resulta bastant creïble imaginar-se-la plorant en silenci sola en una habitació del seu àtic de la Trump Tower quan el seu marit va anunciar el juny del 2015 que es presentava a les eleccions dels Estats Units pel Partit Republicà, cosa que l'arrossegava a ella a una faceta pública que no desitjava (i que ha reduït a la mínima expressió, ja que cada cop s'ha deixat veure menys cops al seu costat i, quan ho ha fet, ha estat amb cara de pomes agres).

La mala fortuna per a ella –i per a la resta del món...– va fer que aquell anunci que Politico va qualificar de "xou estrambòtic" acabés el gener del 2017 amb Trump convertit en el líder del món lliure i amb ella, per tant, en primera dama d'un país que no era el seu. La resta és tot història. Aquella dona que havia nascut en un poble d'Eslovènia quan aquest país no es deia ni tan sols així –el 1970 quan ella hi va néixer era part de la República Federal Socialista de Iugoslàvia– havia acabat compartint rol històric amb Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Barbara Bush o Michelle Obama. La gran diferència entre ella i la resta és que la seva passió per fer campanya, exposar-se als mitjans, fer escoltar la seva veu o utilitzar la seva posició per fer canvis socials són nul·les, com va quedar clar durant els anys que va dormir a la Casa Blanca. Anys que, per cert, van ser menys dels que va ostentar el càrrec el seu marit perquè ella va tardar mesos a anar-hi a pesar que Trump ja hi vivia.

Els Trump amb l'aleshores príncep de Gal·les i la seva esposa, Camil·la, durant un viatge d'estat al Regne Unit al 2019.

Tot i aquest currículum públic, la necessitat obliga –o la cobdícia incita– i Melania Trump ha signat una autobiografia que sortirà publicada dimarts. Evidentment, coincidint amb el darrer tram de la campanya presidencial del seu home. Ves quina coincidència! No havia tingut temps de fer-ho durant els darrers quatre anys, en què ja no estaven a la Casa Blanca, com solia passar amb les seves predecessores. Del llibre, anomenat Melania gràcies a la poca creativitat que la caracteritza, se'n sap poca cosa a hores d'ara. Tot i això, amb les breus filtracions que han transcendit ja n'hi ha hagut prou perquè comenci a bullir l'olla cibernètica i augmenti l'expectació per dimarts, el dia en què començarà la cursa oficial d'ella contra Michelle Obama, que va marcar una fita històrica amb la venda de les seves memòries, que duien per títol Becoming i de les quals es va vendre més de 10 milions de còpies arreu del món. Per ara, Melania ja triomfa amb la prevenda i això que la modalitat premium del seu llibre costa 250 dòlars.

Lady Godiva, un oli sobre llenç de John Collier del 1897

De Lady Godiva a el David

A través del seu compte d'Instagram, Melania ha anat publicant algunes píndoles del que es podrà trobar al llibre. De totes, potser la perla més preuada és un vídeo en què fa referència a la polèmica que va generar quan va arribar al càrrec de primera dama el fet que en el passat hagués posat despullada per a una revista britànica dedicada al públic masculí, quatre anys abans de casar-se amb Trump. Sobre aquella posa, de la qual s'entén que parlarà al llibre, es pregunta si "ja no som capaços d'apreciar la bellesa del cos humà" i si ja no sabem "honorar els nostres cossos i abraçar la tradició atemporal de fer servir l'art com un poderós mitjà d'autoexpressió". Mentre diu això, de fons apareixen imatges de grans peces de la història de l'art com Lady Godiva, de John Collier, o l'estàtua de David, de Michellangelo. Està bé estimar el propi cos, sobretot quan el masclisme ataca, com li va passar a ella quan tothom s'interessava per aquell reportatge. Això no obstant, intentar equiparar l'obra més cèlebre de Michelangelo amb aquell reportatge potser és fer una mica de trampa. Dir sobre aquelles fotos que eren "fer servir l'art com una forma poderosa d'expressió personal" en comptes de reconèixer que eren un encàrrec molt ben pagat fet per bons professionals, és intentar canviar la història forçant la màquina argumental.

Melania, que per ara només ha acudit a promocionar el llibre a Fox News –oh, sorpresa!–, va aprofitar aquella entrevista –la primera en dos anys, perquè com dèiem ella només existeix públicament quan hi ha un interès, mai per gust– per magnificar l'atemptat que va patir al juliol Trump, en el qual li van ferir l'orella. Melania diu que "alguna cosa vetllava per ell". "És gairebé com si el país el necessités", afirma com a explicació del fet que s'hagués salvat. Veurem què diu sobre aquesta qüestió al llibre. El que se sap per ara és que ella no era allà ni tampoc seguia l'acte per la televisió.

Partidària de l'avortament

A les memòries també parlarà de l'avortament. Segons un extracte que ha publicat The Guardian, que ha rebut una filtració del llibre, l'ex primera dama estaria a favor d'aquest dret de les dones que el partit del seu marit lluita cada dia per extingir i que, també per culpa del seu marit i dels seus aliats, s'ha convertit en molt difícil de portar a la pràctica als EUA després d'una sentència del Tribunal Suprem ultraconservador que va propiciar Trump. “Resulta imperatiu garantir que les dones tinguin autonomia per decidir la seva preferència sobre tenir fills, basant-se en les pròpies conviccions, lliures de qualsevol intervenció o pressió per part del govern”, opina la model. “Per què algú que no sigui la mateixa dona hauria de tenir el poder de determinar què fa amb el seu propi cos?”, reflexiona en l'obra.

A l'espera de veure si aquestes afirmacions de Melania són només una aposta tàctica discreta per intentar atreure alguna dona extra a les urnes el 5 de novembre per votar Trump o si s'atrevirà a aixecar la veu i defensar-les en algun mitjà abans que acabi la campanya, Melania està aprofitant tota l'atenció mediàtica de la campanya del seu marit i del seu llibre també per vendre joies. Una d'aquestes és un collar de plata banyada en or que costa ni més ni menys que 600 dòlars. Passi el que passi el 5 de novembre, ella el negoci ja l'haurà fet. Moltes ganes de recuperar el títol de primera dama no sembla que tingui. Tant és així que el darrer acte conjunt de campanya –i Trump té actes cada dia– va ser fa dos mesos!

Les joies que ven Melania Trump
stats