Marius Borg, el 'príncep' sense corona desaparegut de Noruega
El fill de la princesa Mette-Marit va sortir de presó preventiva acusat de dues violacions i des d'aleshores la premsa no ha aconseguit trobar-lo més
BarcelonaLa família reial de Noruega viu una crisi reputacional d'aquelles que queden per sempre als llibres d'història. És de les que solen passar a algun parent llunyà del rei, però que en aquest cas ha tingut lloc al mateix pinyol de la monarquia. Des que es van conèixer les primeres acusacions contra Marius Borg Høiby, el fill que ja tenia Mette-Marit abans de casar-se amb el príncep hereu Haakon de Noruega, la situació no ha fet més que empitjorar. El jove, de 26 anys, va estar en presó preventiva durant una setmana a finals de novembre, quan la policia d'Oslo li va trobar al mòbil proves que l'inculpaven de dues violacions a dues antigues parelles. Aquell descobriment de la policia, però, va ser fortuït, ja que el que buscaven al mòbil que li havien comissat eren proves sobre les acusacions de maltractament a la seva parella actual i a dues nòvies prèvies.
Amb tot, el jove acumula càrrecs relacionats amb sis víctimes, una dada gravíssima i que seria notícia si l'hagués protagonitzat un anònim. Si el causant dorm a palau, l'escàndol ja és majúscul. Malgrat aquest panorama tan lamentable, el 27 de novembre va quedar en llibertat després que el jutge determinés que ja no hi havia risc de destrucció de proves ni tampoc de fugida. Des d'aleshores, però, Noruega estava intrigada sobre què se n'havia fet, d'aquest príncep sense corona, ja que era molt estrany que no se l'hagués vist mai més, i més tenint en compte que tots els paparazzis del país el tenien com trofeu de caça major.
El misteri s'ha revelat aquesta setmana gràcies a unes declaracions del seu advocat, Øyvind Bratlien, que ha confirmat que Marius per fi està rebent tractament. "Marius va anar directament a rehabilitació després de ser posat en llibertat. Encara està en tractament i està decidit a continuar-lo, tot i que això sigui molt exigent", ha explicat el lletrat al mitjà noruec Aftenposten. Evidentment, en fer-se pública aquesta informació, la premsa del país ha començat a especular sobre on podria estar rebent el tractament.
L'opció que més força ha agafat és Londres, cosa que no ha estat confirmada des de palau. No obstant, sembla que el viatge privat recent que hi han fet el futur rei noruec i la seva esposa, Mette-Marit, pot ser una bona pista sobre el refugi de la persecució mediàtica elegit per a Marius. De fet, resulta estrany que, tenint possibilitats econòmiques per donar-li els millors tractaments, i sabent que el suport i la proximitat de la família són essencials en aquests casos, l'hagin enviat a curar-se al Regne Unit.
L'única interpretació possible és que, allunyant-lo, també es volen curar ells de l'erosió que ha provocat aquest cas a la institució monàrquica, que aviat encapçalarà el matrimoni que formen Haakon i Mette-Marit, ja que el rei Harald de Noruega, pare d'ell, ja té 87 anys. L'únic perill de tot això serà que potser ara el perseguiran els paparazzis britànics, que sempre han estat els reis de la selva en aquesta professió.
L’advocat que va assenyalar que Marius pot sortir legalment del país –per més estrany que sembli, atesa la quantitat d'acusacions que pesen sobre ell–, també va explicar que el fill de Mette-Marit compta amb el suport total de la família. Aquestes declaracions coincideixen amb les que va fer Haakon quan es van conèixer les acusacions de violacions: "Com a pares, hem volgut que en Marius rebi ajuda. Hem treballat molt perquè arribi a un lloc on pugui obtenir-la", va dir aleshores el príncep hereu a preguntes dels reporters.
De fet, aquestes declaracions de Haakon marquen una gran diferència amb altres monarquies que abusen més del privilegi, ja que ni Haakon és el pare biològic del jove, ni el jove ocupa cap càrrec institucional ni té cap sou públic. És a dir, tècnicament, el futur monarca no tenia cap obligació de donar explicacions i acostar més encara el focus mediàtic a la casa reial.
L’impacte sobre la casa reial
Tot i això, en la ment dels noruecs, Marius és part de la institució, ja que com a nen ha tingut la mateixa vida que hauria tingut si hagués estat membre oficial de la família reial, a la qual va arribar amb quatre anys. De fet, molts veuen en la seva figura un autèntic privilegiat, ja que, com que no és membre de la família reial, no ha tingut responsabilitats, però, en canvi, sí que ha gaudit de totes les prebendes adjuntes a la família.
És per tot això que les acusacions en contra seu han provocat un impacte directe en la popularitat dels prínceps Haakon i Mette-Marit. Ara, molts posen en dubte els valors que li han transmès. És a dir, els valors de les dues persones que algun dia ocuparan la prefectura de l'estat. De fet, això s'ha convertit en un clam popular en esdeveniments esportius com partits de futbol, on s'han sentit càntics i s'han vist pancartes que reflectien el descontentament d'una certa part de la ciutadania.
De tot aquest serial, la taca més negra és el dubte que plana sobre Mette-Marit. La princesa no ha confirmat ni desmentit si és cert que va avisar al seu fill que seria detingut el 18 de novembre, la tercera vegada que se'l va detenir. En saber-ho, el jove no va escapar malgrat que ho hauria pogut fer, però sí que hauria tingut temps per destruir proves, cosa que mai sabrem si va fer. En qualsevol cas, si ho va fer gràcies a la complicitat de la seva mare, això deixaria les suposades víctimes en una posició d'indefensió davant la justícia per culpa del privilegi del seu presumpte agressor. L'exemplaritat monàrquica, not found?