"Hi ha gent que diu que és rica, quan en realitat són lladres"
Marc Giró furga en tot allò que defineix la classe alta al llibre 'Encara més pijos'
BarcelonaMarc Giró (Barcelona, 1974) diu que ha escrit un segon llibre sobre els pijos perquè era l'única manera de quedar per sopar amb la seva editora, Ester Pujol, però en realitat tenia el tinter carregat d'idees i moltes ganes d'explicar-les. "És com un científic que estudia les caderneres. No li pots dir que pari. El mateix em passa a mi amb els pijos", afirma el periodista, que és col·laborador de l'ARA i presenta el programa Vostè primer a RAC1. La seva primera guia pràctica sobre els habitants de l'Upper Diagonal es va publicar durant el Sant Jordi del 2021 i va ser un èxit absolut. "Va vendre més de 10.000 exemplars. Ara el Marc fa cara de sorprès, però ho ha cobrat tot", explica Pujol, que és directora editorial del Grup Enciclopèdia. La segona part d'aquella guia es titula Encara més pijos, està editada per Univers i ja ha arribat a les llibreries.
Els lectors fidels de les columnes de Giró a l'ARA trobaran a la guia algunes idees que els sonaran, però també textos inèdits. El periodista ha convertit aquesta mirada mordaç sobre els pijos en una marca personal i no només no se n'amaga, sinó que en fa bandera. "Té molt de mèrit que una persona del meu origen social visqui dels pijos. Som paparres que vivim del privilegi, i crec que estem fent justícia poètica", explica. La diferència amb el llibre anterior és que aquesta vegada ja ha rebut feedback dels lectors. Alguns s'hi han vist reflectits i l'hi han fet saber, sempre des de la cordialitat i la rialla. "En realitat els és igual que els retratem. Són gent sense escrúpols, amb moltíssima cintura i una gran capacitat per divertir-se. Fa segles que l'únic que fan a la vida és passar-s'ho bé", diu Giró.
Oblidar els orígens del privilegi
El llibre no és, diu Giró, una "simple caricatura", sinó que busca anar "al rovell de l'ou" i preguntar-se sobre els privilegis de la classe alta. "Quan tens un privilegi entre les mans, ràpidament el que vols fer és mantenir-lo i oblidar com hi has arribat. Alguns ho han fet per extracció, per herència o per morro sideral", subratlla Giró, que afegeix que hi ha una gran operació de màrqueting per amagar la procedència d'algunes fortunes: "Hi ha gent que diu que és rica, quan en realitat són lladres. Només cal mirar l'Hola i preguntar-se d'on han tret els diners totes aquelles grans famílies".
En aquesta ocasió, Giró aprofita per dedicar tres capítols als pijos madrilenys ("Vaig viure 20 anys a Madrid, me'ls conec bé", diu) i per identificar els "detalls" que diferencien els pijos en funció del lloc on viuen. També carrega contra aquells que fan veure que treballen perquè no volen quedar malament. "Els pijos no saben què és treballar ni ho pensen fer, però està mal vist dir-ho", explica. Ell té una estratègia per detectar-los: "Si algú et diu que ha tingut un dia de bojos i t'explica tot el que ha treballat, és un pijo segur. La gent que de veritat treballa quan arriba a casa a les nou del vespre està tan rebentada que no pot ni obrir la boca per parlar".