Barcelona

Lolita Flores es declara a Joan Manuel Serrat al dinar del Gremi de Restauradors

Aquest dimarts a La Paloma s'ha celebrat l'acte en honor a la copatrona de Barcelona per part del Gremi de la Restauració de la ciutat

L'acte en honor a Santa Eulàlia amb Serrat i Lolita Flores a la Paloma
4 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLa capacitat de convocatòria de la festa en honor a Santa Eulàlia que impulsa el Gremi de la Restauració de Barcelona la tenen pocs actes de la ciutat. Polítics, empresaris, intèrprets, cantants i, en especial, cuiners que forgen la gastronomia catalana es troben en un acte que deixa enrere les tensions de l'actualitat. A més, enguany la setena celebració de la copatrona de Barcelona ha tingut el protagonisme especial de Joan Manuel Serrat com a convidat d'honor, que ha estat presentat a la sala de festes La Paloma per la cantant i companya de professió Lolita Flores.

Després del discurs inaugural de l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, Lolita Flores ha pujat a l'escenari admetent que no sabia per on començar i per on acabar. "Estic nerviosíssima, de veritat", ha assegurat només començar el que ha sigut un discurs d'homenatge a Serrat com a cantant, referent, germà i poeta. "Vaig conèixer el senyor Serrat quan tenia 13 anys en anar-lo a veure al Palau de la Música", ha començat explicant la cantant, que ha recordat la influència dels seus pares, Lola Flores i Antonio González, el Pescaílla, a l'hora de conèixer el Noi del Poble-sec. "Aquell dia no només vaig descobrir la seva música i la seva presència, sinó també la manera de dir les coses i el poeta del nostre segle, com a mínim per a mi", ha expressat la que ara és jurat a Tu cara me suena.

L'acte en honor a Santa Eulàlia amb Serrat i Lolita Flores a La Paloma.

A través de les cançons de qui es va convertir en el seu referent, la cantant de Sarandonga ha explicat que va poder aprendre català i ha reflexionat també sobre l'ofici d'artista. "Ell em va ensenyar les drogues que podia tocar i les que no podia tocar mai. Amb ell vaig aprendre a fer versos octosíl·labs", ha anat enumerant Lolita, visiblement emocionada a mesura que avançava el seu parlament sense papers ni guia. "També va ser el primer que em va avisar que havia de cuidar el meu germà, després que morís la meva mare, perquè ja em va avisar que no sabia si el germà petit suportaria la pèrdua, tal com va acabar sent", va revelar la cantant amb llàgrimes als ulls mentre rebia l'acompanyament dels aplaudiments d'un públic dempeus.

La faceta de Lolita Flores en el món del teatre

Malgrat l'emoció, Lolita ha continuat a l'escenari i també ha volgut posar sobre la taula el motiu pel qual ja no volia tornar als escenaris: "Perquè ja no em ve de gust cantar i perquè la veu m’està canviant pel tabaquisme i perquè la indústria musical em va tancar la porta a la cara". Però se li ha obert la porta a la indústria cultural del teatre i el cinema, un gir personal i professional que ha tingut dues figures claus: "Vaig començar a fer teatre gràcies a Joan Manuel Serrat i La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda".

Després d'un discurs emotiu, sincer i cru, Serrat s'ha aixecat per ovacionar-la. Darrere seu s'hi ha sumat tot el públic de platea i les tribunes laterals. “No m’impressioneu aixecats, que quan actuo la gent també s’aixeca a aplaudir-me”, ha etzibat amb un somriure a un públic entre el qual es trobaven diferents personatges de la política com José Montilla, Magda Oranich, Elisenda Alamany, Daniel Cirera, l'empresari Lluís Sans, representants de l'àmbit de la comunicació com Antoni Bassas, Samanta Villar, Xavier Grasset i Llucià Ferrer, així com actors com Queco Novell, Francesc Orella, Betsy Túrnez, Agnès Busquets, Adrian Grösser, l'escriptora Regina Rodríguez i cuiners com Ada Parellada i Carme Ruscalleda. "Et deixo els mocadors al faristol, per si de cas", ha dit Lolita a Serrat mentre ell arribava al faristol.

Un Serrat de tornada de tot

Joan Manuel Serrat no es deixa homenatjar per qualsevol i des de la seva retirada del món de la música s'ha deixat veure poc. Però aquest dimarts un dels màxims representants de la Nova Cançó ha pujat dalt de l'escenari per fer memòria, per homenatjar i inclús per tornar a cantar, malgrat tot. "Poden haver-hi diferents motius pels quals avui estic aquí dalt i soc homenatjat pel Gremi de la Restauració", ha exposat davant de les autoritats, i també interpel·lant Collboni, que l'havia precedit en la presentació de l'acte.

Joan Manuel Serrat a La Paloma.

"Potser soc avui aquí perquè una vegada vaig tenir la gosadia d'obrir un restaurant", ha començat apuntant sobre la seva aventura empresarial, que va repetir muntant un segon negoci: un celler. "Va ser un autèntic desastre. Però els fracassos ajuden a entendre coses i llavors vaig comprendre encara més tots aquells negocis que aconsegueixen tirar endavant tot i els embats de la fortuna", ha apuntat. El cantant, que manté el do de la paraula als 81 anys, va anar resseguint nous motius per ser considerat digne del reconeixement del Gremi de la Restauració. "Potser perquè soc un expert en ous ferrats", ha assenyalat, compartint amb tendresa alguns moments de la seva infància humil i també recordant grans cuiners de la cuina catalana que segueixen en actiu i d'altres que han traspassat. Finalment, Serrat ha arribat al quid de la qüestió: "Jo soc aquí perquè soc una part importantíssima d’aquest sector. Soc consumidor i ho faig molt bé!", va exclamar fent esclatar de riure els més de dos-cents assistents de l'acte.

Amb el comiat final de "fins a sempre", una vegada més, el públic s'ha posat dempeus per ovacionar la icona barcelonina. Per acabar la jornada, Miguel Poveda, acompanyat pel compositor Joan Albert Amargós, ha tancat la festa interpretant les cançons Pare, Aquellas pequeñas cosas i El meu carrer, que ha cantat juntament amb Serrat des del pati de butaques.

stats