Polèmica
Gent28/07/2022

Letícia no es persigna (i el rei i les princeses ho fan malament)

Crítiques a la reina per no haver seguit el ritual durant l'ofrena a l'apòstol

À.G.
i À.G.

BarcelonaLa reina Letícia ha estat criticada pels conservadors aquesta setmana pel fet de no haver-se persignat durant la celebració de l'ofrena a l'apòstol el dia de Sant Jaume. Tot i que sí que ho va fer quan es va casar amb Felip, l'any 2004, i també el 2010 amb la visita del papa Benet XVI, amb el temps ha deixat de fer-ho. I, així, va abstenir-se de fer el senyal de la creu en la seva visita a la basílica de Covadonga de fa tres anys o en el funeral homenatge per a totes les víctimes del covid-19 que es va celebrar el juliol del 2020. En aquesta ocasió, el contrast de la seva postura rígida amb els braços plegats mentre el rei i les princeses Elionor i Sofia sí que seguien el ritual catòlic s'ha convertit en viral (i la polarització que genera la reina ha fet la resta).

Cargando
No hay anuncios

Tot i que Espanya és –si més no segons la Constitució– un estat aconfessional, nombrosos usuaris li retreien que deixés de representar la religió majoritària a Espanya. D'altres, en canvi, li prestaven suport argüint que hauria de primar la llibertat individual o assenyalant que resulta hipòcrita seguir una litúrgia en la qual no es creu.

En tot cas, la polèmica per la no persignació de Letícia ha eclipsat el fet que la resta de la família reial, en realitat, fa el senyal de la creu de manera dubitativa i imprecisa. En el vídeo que ha circulat, es veuen els moviments erràtics de Felip, Elionor i Sofia, que intenten copiar els moviments dels capellans que oficien la missa, però saltant-se algun pas. Per començar, les tres creus s'han de fer col·locant les mans en una posició precisa, en la qual el polze i l'índex formen una creu. A partir d'aquí, cal dibuixar tres creus: una sobre el front (per evitar mals pensaments), una sobre la boca (per impedir dir alguna inconveniència) i una sobre el pit (per foragitar els mals desitjos). Així ho explica el capellà Gabriel Carvajal Salazar en un tutorial instructiu publicat l'any 2016 a YouTube que acumula ja més d'un milió de visualitzacions.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, les mans de la família reial mostren dits estesos, o mans obertes, que contravenen el sentit d'aquest ritual. I es produeix un petit error, que es transmet en cadena. El rei Felip acaba ajuntant la tercera creu –la del pit– amb la creu que es fa al final, on el punt superior no es marca al pit sinó al cap, i que es dibuixa ja amb la mà oberta. La princesa Elionor copia el seu pare, de manera que repeteix aquest recorregut erràtic, però amb una mica de retard. I Sofia, al seu torn, imita el grup de capellans, però com que no els atrapa també se salta algun pas, i amb un tempo diferent del del seu pare i la seva germana. El resultat és un quartet on un dels membres roman estàtic i els altres tres es mouen a velocitats diferents: la solemnitat que dona la sincronia i el gest compartit es perden en aquesta estampa.