Barcelona

L'icònic Bulevard Rosa torna a obrir les portes amb La Fura dels Baus, un caganer gegant i molts capgrossos

El 14 de maig el museu White Rabbit debutarà per mostrar la diversitat de la cultura popular de manera immersiva

L'integrant de la Fura dels Baus, Carlus Padrissa,  davant de la Dona del Mil·leni
3 min

BarcelonaQuan es pretén explicar a algú forà algunes de les tradicions catalanes, la diversitat i extensió de la llista fan la conversa dispersa i, per a alguns, també incomprensible. L'obsessió pel món escatològic, els ous surant damunt de fonts d'aigua en claustres gòtics, capgrossos als carrers i gent ballant sota el foc de diables són conceptes estranys per a algú que no ha estat mai a Catalunya. Però a partir del 14 de maig, aquesta multitud cultural quedarà representada al que va ser un dels locals més entranyables per als barcelonins, el Bulevard Rosa.

White Rabbit és el nom del nou museu –off-museum, com reivindiquen ells– dedicat a homenatjar la cultura popular. La idea va sorgir de la família Vives, propietària del local on estava situat el Bulevard Rosa de passeig de Gràcia, amb la intenció de donar una nova vida a l'emblemàtic espai que impulsés l'oferta cultural de la ciutat de Barcelona de manera divertida i interactiva. "No hi havia un lloc millor per fer un autohomenatge de la cultural local i una celebració d'allò que ens fa realment diferents que a un dels espais més estimats pels barcelonins, l'antic Bulevard Rosa", ha afirmat Quique Vives, director de White Rabbit.

El gran caganer daurat del museu White Rabbit.

En cada una de les 10 sales de l'exposició hi ha una síntesi d'un element cultural català. En el cas de l'exposició Enxaneta s'hi troben les tres tradicions de Sant Jordi, els castellers i els correfocs, que es representen a través d'una projecció de 360° creada amb realitat virtual. L'experiència immersiva permet endinsar-te en unes celebracions sovint difícils d'explicar sense viure-les.

La Fura dels Baus, l'estrella de l'exposició

La consolidada avantguarda escènica també té la seva sala representada per La Fura dels Baus. L'exposició, que duu per títol Bocabadat, és "una mostra del que ha fet la companyia des de finals del segle XX fins avui dia, que hem aconseguit arribar a tot el món", explica orgullós i somrient Carlus Padrissa. El recorregut cronològic comença amb el Manifest canalla i la fotografia capturada per Lluïsa Garcia el 1984 dels integrants que van iniciar el projecte de La Fura dels Baus quan encara no sabien fins on arribarien.

Figura de la Dona del Mil·lenni, de La Fura dels Baus.

També es fa un homenatge a la Barcelona del 92 i al gran Home del Mil·lenni, una de les grans figures que van desfilar a l'Estadi Olímpic a la cerimònia d'obertura dels Jocs. A més, s'incorporen peces noves com la Xarxa humana, creada per Tamara Joksimovic i inspirada en els castellers, "que representa aquesta idea del col·lectiu tan catalana", explica Padrissa.

Capgrossos fets per l'artista Carles Piera.

Durant el recorregut, el visitant també gaudirà de l'escena musical barcelonina amb una sala dissenyada per Razzmatazz, de la cultura centenària amb l'ou com balla, els capgrossos d'avantguarda de la mà de Carles Piera, un caganer gegant i un dels murals més famosos que representen la rivalitat del Barça-Madrid, de la mà del grafiter internacional, TVBoy.

TVBoy al costat de la seva obra de grafiti.

El nom White Rabbit fa homenatge al conill de Lewis Carroll que condueix l'Alícia fins a un món màgic. L'experiència està pensada perquè el visitant interactuï, se sorprengui i descobreixi particularitats locals que no s'expliquen en la resta d'espais que conformen l'oferta cultural de Barcelona. Els impulsors insisteixen que volen allunyar-se del concepte tradicional de museu i s'autodenominen com l'únic “off-museum” de Barcelona, oferint al visitant una interacció amb cadascuna de les obres.

stats