Acord de culpabilitat
Gent Famosos 19/08/2024

Com van ser els últims dies de Matthew Perry?

Els documents judicials presentats pel seu cas donen detalls sobre les setmanes prèvies a la mort de l'actor el 28 d'octubre

Julia Jacobs i Matt Stevens (The New York Times)
3 min
Matthew Perry entrevistat per Diane Sawyer.

BarcelonaEl dia de la mort de Matthew Perry, el seu assistent personal va administrar-li la primera injecció de ketamina del matí al voltant de les 8.30 hores. Unes quatre hores després, mentre Perry veia una pel·lícula a la seva casa de Los Angeles, li va posar una altra injecció. Només 40 minuts després, Perry va voler una altra dosi, segons recorda l'assistent, Kenneth Iwamasa, en l'acord de culpabilitat que ha firmat.

"Injecta-me'n una de gran", li va dir Perry a Iwamasa, segons el document, i li va demanar que preparés el jacuzzi. Iwamasa va emplenar una xeringa amb ketamina, li va administrar una tercera dosi a l'actor i va sortir de casa per fer uns encàrrecs. Quan va tornar va trobar-se Perry submergit a l'aigua, mort. Iwamasa era una de les cinc persones que, segons han afirmat les autoritats de Califòrnia, han estat acusades de conspiració per subministrar a Perry ketamina, un potent anestèsic amb propietats psicodèliques. Entre els altres acusats també hi ha dos metges, una dona acusada de ser la distribuïdora i un conegut que es va declarar culpable d'actuar com a intermediari.

Perry, un actor molt estimat que va saltar a la fama interpretant al personatge de Chandler Bing a la comèdia Friends, feia molt de temps que lluitava contra l'addicció. En els seus últims dies semblava cada vegada més dependent de la ketamina i ansiós per trobar fonts il·legals que en subministressin després que els metges d'una clínica local es neguessin a augmentar-li la dosi. De fet, l'actor va rebre diferents advertències que aquesta tendència era perillosa.

El metge, una de les primeres fonts

Les autoritats afirmen que Perry s'havia sotmès a una teràpia amb ketamina. Però, segons fonts oficials, quan els metges d'una clínica local van negar-se a augmentar-li la dosi, l'actor va buscar algú altre que n'hi subministrés. Va ser el setembre passat quan Perry va demanar a Iwamasa que li aconseguís ketamina il·legalment, tal com s'exposa en l'acord de culpabilitat. En la recerca d'algun venedor, Iwamasa va conèixer Salvador Plasencia, un metge que posteriorment ha estat acusat en el cas. Pocs dies després, les peticions de ketamina d'Iwamasa a Plasencia es van fer més freqüents. "Se m'ha acabat", va dir Iwamasa en un missatge de text que va enviar al metge, que va respondre que li quedaven dos vials més per vendre.

Fleming i la 'reina de la ketamina'

L'actor i el seu assistent van començar a buscar altres fonts de subministrament de la droga. Perry va començar a comunicar-se amb un home anomenat Erik Fleming, amb qui tenia un amic comú. Fleming, que va acceptar fer d'intermediari a canvi d'un "bon preu", es va posar en contacte amb Iwamasa per concretar els detalls. Un dels missatges que es van enviar era una foto d'un vial de ketamina amb la fotografia d'un cavall a l'envàs, si bé en els documents judicials s'explica que Perry no estava interessat "en la versió de cavall".

L'endemà Fleming va ensenyar a Iwamasa captures de pantalla de les seves converses amb la seva font, una dona anomenada Jasveen Sangha, a qui Fleming va descriure com una persona que treballa per a clients i famosos d'"alt nivell". "Si no fos un material excel·lent, perdria el seu negoci", va escriure Fleming sobre el subministrament de Sangha, que segons els fiscals era coneguda com "la reina de la ketamina".

Els dies previs a la mort i el futur dels culpables

En els dies previs a la mort de l'actor, Iwamasa va injectar a Perry entre sis i vuit dosis al dia. Almenys en dues ocasions el va trobar inconscient a casa seva, tal com ha declarat l'assistent a les autoritats. El 28 d'octubre, després d'administrar-li tres injeccions i trobar-se el cos sense vida de Perry, Iwamasa va netejar les dosis i les xeringues que havien quedat a casa i l'endemà Sangha va esborrar els seus missatges de text amb Fleming de l'aplicació Signal.

Dijous Salvador Plasencia i Jasveen Sangha, el judici dels quals està previst per a l'octubre, van declarar-se innocents. "Aquests acusats van aprofitar-se dels problemes d'addicció de Perry per enriquir-se", va afirmar Martin Estrada, fiscal del Districte Central de Califòrnia, en una conferència de premsa celebrada dijous al centre de Los Angeles. "Sabien que el que feien estava malament", va remarcar. "Al final, aquests acusats estaven més interessats a lucrar-se a costa de Perry que a preocupar-se pel seu benestar". Per la seva banda, Iwamasa i Fleming han acceptat sengles acords de culpabilitat, cosa que ha permès a les autoritats conèixer els últims dies de vida de Perry. Iwamasa s'enfronta a 15 anys de presó, Fleming a 25 i un tercer acusat anomenat Mark Chávez a una dècada.

stats