Obituari

Mor als 53 anys Shannen Doherty, la Brenda de 'Sensación de vivir': "Era una força de la natura"

Els seus companys de repartiment a la sèrie juvenil han destacat la fortalesa del seu caràcter

4 min
Shannen Doherty el 12 de gener de 2011 a Hollywood, Califòrnia.

BarcelonaDesprés d'anys de patir un càncer, l'actriu Shannen Doherty va morir ahir, dissabte, segons ha confirmat la revista People. "És amb gran pena que puc confirmar la defunció de Shannen Doherty. Aquest dissabte, 13 de juliol, ha perdut la batalla contra el càncer després d'anys de lluita contra la malaltia", ha anunciat aquest diumenge Leslie Sloane, publicista de l'actriu, en un comunicat que ha fet arribar en exclusiva a la revista. Doherty era coneguda per haver interpretat la Brenda de Sensación de vivir, una de les sèries adolescents de referència dels anys 90. Juntament amb el personatge del Dylan, a qui donava vida el també desaparegut Luke Perry, van ser una de les parelles més icòniques de la televisió d'aquella època.

A Doherty li van detectar un càncer de mama el 2015 i des del principi va voler ser transparent pel que feia a la malaltia. Per això compartia a través d'Instagram l'evolució de la seva malaltia. El 2017 va anunciar que el càncer havia entrat en fase de reemissió, però el 2019 va reaparèixer. A mitjans del 2023 l'actriu va fer públic que tenia metàstasi al cervell. "El 5 de gener, el TAC va mostrar metàstasi al cervell. El 12 de gener vaig fer la primera sessió de radioteràpia. Òbviament, estic aterrida", va explicar en aquell moment.

Conscient de l'evolució de la seva malaltia, Doherty havia explicat en diverses ocasions com s'estava preparant per a la seva possible mort. En aquest sentit, havia detallat que tenia molt clar que preferia que la gent que realment no l'estimava no se sentís en l'obligació d'assistir al seu funeral. "Crec que hi ha molta gent que hi aniria que realment no vull que hi sigui. Perquè les raons per anar-hi no serien necessàriament bones raons, perquè en realitat no els caic bé", explicava l'actriu, que sempre es va mostrar en contra de "la falsedat".

Tori Spelling, Jennie Garth, Gabrielle Carteris i Shannen Doherty, de 'Sensación de vivir, posant per a un retrat a Los Angeles, l'any 1990.

Shannen Doherty es va fer mundialment famosa gràcies al personatge de la Brenda a Sensación de vivir, però va abandonar la sèrie després de la quarta temporada, l'any 1994. Llavors es va especular que la seva marxa de la ficció es devia a la seva mala relació amb part del repartiment, especialment amb Jennie Garth, que donava vida a la Kelly. Dècades després, però, Doherty es va reconciliar amb els seus companys i va acabar apareixent al reboot de la ficció, estrenat el 2019. Després de fer-se pública la notícia de la seva defunció, molts dels seus companys de repartiment han volgut recordar-la. Un d'ells ha sigut Jason Priestley, que a la sèrie interpretava el Brandon, el germà bessó del personatge de Doherty. "Era una força de la natura i la trobaré a faltar", ha assegurat l'actor en una publicació a Instagram en què ha compartit una foto de tots dos interpretant els seus personatges a Sensación de vivir.

Després de Sensación de vivir l'actriu va passar a protagonitzar la sèrie Embrujadas, també de la factoria d'Aaron Spelling, creador de la ficció que la va fer famosa. En aquesta producció televisiva, Doherty entrevista Prue Halliwell, la més gran de tres germanes bruixes que vivien a San Francisco. Com va passar amb la seva anterior sèrie, l'actriu va abandonar la ficció molt abans del seu final: va deixar-la després de la tercera temporada, tot i que la producció va arribar a tenir-ne vuit. En aquella ocasió l'actriu va assenyalar la seva companya de repartiment Alyssa Milano com a responsable de la seva marxa. Així i tot, anys després van poder reconduir la seva relació. Avui Milano ha lamentat la mort de Doherty. “No és cap secret que la Shannen i jo teníem una relació complicada, però en el fons era una persona a qui respectava i admirava. Era una actriu amb talent, estimada per molts, i el món és pitjor sense ella”, ha dit.

Més enllà de la televisió, l'actriu de Tennessee també va fer aparicions cinematogràfiques, sobretot entre finals dels 80 i els anys 90. Entre les seves pel·lícules més destacades hi ha les cintes de culte Escuela de jóvenes asesinos i Mallrats.

Shannen Doherty en una fotografia recent, de l'any 2019.

Doherty es va casar tres vegades però tots els matrimonis van acabar en divorci. De fet, aquest últim any l'actriu estava en ple procés de separació del seu últim marit, Kurt Iswarienko, amb qui va trencar després de descobrir que l'havia enganyat en diverses ocasions. Just fa un mes l'actriu va acusar el seu exmarit d'estar dilatant el procés de divorci amb paraules molt dures. "No és correcte que al Kurt se li permeti prolongar el nostre divorci amb l'esperança que jo em mori abans que m'hagi de pagar una manutenció mentre continuo viva i que pugui eludir les seves responsabilitats amb qui ha sigut la seva dona durant més d'11 anys", va assegurar en el pòdcast Let's off the camera, de Kelly Ripa.

stats