Violència sexual

Mohamed al-Fayed, acusat de violació per part de cinc treballadores de Harrods

La BBC ha recopilat el testimoni de més de 20 dones que afirmen haver sigut víctimes d'abusos sexuals per part del milionari, que va morir l'any passat

3 min
Mohamed Al-Fayed, empresari.

BarcelonaCinc dones asseguren haver estat violades pel multimilionari Mohamed al-Fayed quan treballaven als grans magatzems Harrods de Londres, propietat de l'empresari. Aquestes treballadores formen part dels més de vint testimonis de dones que asseguren haver estat víctimes de l'empresari i que la BBC ha recopilat pel documental i pòdcast Al-Fayed: predator at Harrods [Al-Fayed: un depredador a Harrods]. Mohamed al-Fayed va morir l'any passat als 94 anys.

A més de treure a la llum els abusos sexuals comesos pel multimilionari, el documental també assenyala que durant el temps que Al-Fayed va ser propietari de Harrods l'empresa no només no va intervenir per aturar els abusos, sinó que va ajudar a encobrir-los. "La xarxa de corrupció i abús d'aquesta companyia era increïble i molt fosca", assegura l'advocat Bruce Drummond, que forma part de l'equip legal que representa part de les víctimes.

Els abusos van tenir lloc en diferents llocs i ciutats, com ara Londres, París, Saint-Tropez i Abu Dhabi. Una de les dones assegura que l'empresari la va violar quan era una adolescent. "Mohamed al-Fayed era un monstre, un depredador sexual sense cap mena de brúixola moral", assegura aquest testimoni. El relat d'aquesta dona també assenyala que Al-Fayed va instaurar una cultura de la por entre els seus treballadors. "Si ell deia als seus treballadors «salta», ells només preguntaven «com d'alt vols que sigui el salt?»", assegura.

Nascut a Alexandria el 1929, Mohamed al-Fayed es va instal·lar al Regne Unit el 1974 i una dècada després es va convertir en el propietari de Harrods, el magatzem comercial més icònic de Londres. A partir de llavors va esdevenir una figura pública molt coneguda, una fama que va incrementar quan el seu fill gran, Dodi al-Fayed, va començar a sortir amb Lady Di. La mort de la parella al pont de l'Alma de París el 1997 va enfrontar Al-Fayed amb la família reial britànica, a la qual va acusar d'haver instigat un complot per matar la parella.

Segons el documental de la BBC, el propietari de Harrods era un depredador sexual amb un modus operandi ben definit. Els seus treballadors –tant homes com dones– asseguren que Mohamed al-Fayed visitava regularment les diferents plantes del centre comercial i identificava venedores joves a les quals trobava atractives i les promocionava perquè treballessin a les oficines, on es van cometre part dels abusos. Altres espais on Al-Fayed va agredir dones van ser el seu apartament de Londres, l'Hotel Ritz de París, que també era de la seva propietat, o la seva mansió Villa Windsor.

Els treballadors que han participat en el documental asseguren que tothom era conscient del que passava. "Totes ens vèiem travessant la porta i pensàvem: «Pobra noia, avui li toca a ella». Ens sentíem totalment impotents a l'hora d'intentar aturar-ho", assegura l'Alice, nom fictici d'una de les testimonis.

Abans de la mort d'Al-Fayed hi va haver diversos intents de treure a la llum els abusos sexuals que havia perpetrat. El 1995 Vanity Fair va publicar un article en el qual s'assenyalava la seva conducta sexual indeguda, a més de racisme i vigilància del personal. Mohamed al-Fayed va denunciar la revista per difamació. Finalment, l'empresari va acceptar aturar el procés després d'arribar a un acord que obligava la revista a no difondre proves addicionals de la seva mala conducta que havien recopilat de cara al judici. L'acord va ser negociat per un alt executiu de Harrods. El 1997 la cadena ITV va emetre un reportatge que denunciava casos d'assetjament sexual per part de l'empresari.

Posteriorment hi ha hagut altres investigacions periodístiques sobre els delictes del propietari de Harrods: una de la BBC del 2008 i les més recents de Channel 4 (2017 i 2018).

stats