Joana Sanz, nòvia de Dani Alves, enfadada perquè la Generalitat li contesta en català: "És una manera d'excloure qui no és d'aquí"
La model de Tenerife, que fa set anys que viu a Catalunya, ha publicat a xarxes el seu descontentament amb l'Àrea de Gestió Ambiental per respondre-li en català
BarcelonaDiumenge la model Joana Sanz, parella de Dani Alves, va trobar-se al jardí de casa un petit ratpenat que va decidir cuidar per evitar que "morís dissecat". Després d'exposar la situació per xarxes i demanar consells sobre les necessitats del petit mamífer al gairebé milió de seguidors que té, va decidir contactar amb un centre de l'Àrea de Gestió Ambiental de la Generalitat per tal de trobar una solució a l'animal ferit. Per a sorpresa seva, l'organisme català va respondre en català a la seva consulta. Aquest dimarts Sanz ha expressat el seu desconcert lingüístic amb tots els seus seguidors assegurant que contestar en català és una "manera d'excloure qui no és d'aquí".
"Els escric en castellà i em responen en català. Opineu vosaltres mateixos...", va dir en un stories que va encendre les xarxes i que poques hores després va eliminar. Mentre alguns usuaris han defensat la lògica que la Generalitat utilitzi el català com a llengua oficial i pròpia de les administracions públiques de Catalunya, d'altres han donat suport a la model de Tenerife. Aquest dimarts al migdia, Sanz ha actualitzat l'estat de salut del ratpenat i ha tornat a expressar la seva disconformitat amb l'ús del català per part del Centre de Fauna de Torreferrussa.
"Segueixo cuidant el ratpenat", diu a l'inici del primer vídeo en to burleta. "Els organismes que m'haurien de dir «porta'l, que nosaltres el cuidarem!» es passen la pilota", afirma queixosa. Però per a Sanz el més greu no és la gestió del centre ubicat a Santa Perpètua de Mogoda, sinó l'idioma escollit en la comunicació oficial. "A veure, si estic escrivint en castellà a un organisme català és perquè no parlo català. Si parlés català, ho faria en català", reflexiona Sanz, que des del 2017 –any en què va casar-se amb el jugador del Barça– viu a Catalunya.
Entre sospirs, la model acaba afirmant: "Són molt tancats i tenen aquesta manera d'excloure el que no és d'aquí i ens obliguen a entendre... no fa falta". Sanz obvia el fet que el català és la llengua oficial a Catalunya i que, de fet, rebre les comunicacions de l'administració en aquest idioma és un dret dels ciutadans catalans.
En el següent vídeo, la model s'ha eximit de la responsabilitat d'aprendre el català, al·legant que passa gran part de l'any viatjant per feina. "La gent que diu «amb tots els anys que has viscut a Catalunya!»... Com que tants anys? Si jo l'últim any no sé on he passat més temps, si a Alemanya, Estats Units, o França". Finalment ha tancat el debat amb una reflexió: "Hauríem d'abraçar-nos més, no excloure'ns... No ser tan tancats. Si algú et parla o escriu en una llengua que tu entens, doncs fes l'esforç de respondre i tingues clar que ens volem entendre tots".