Marbella

Enderroquen la casa il·legal d'Antonio Banderas, construïda durant el mandat de Jesús Gil

L'immoble de l'actor es va construir en terreny natural durant el mandat de Jesús Gil

3 min
Antonio Banderas en una imatge actual

BarcelonaDesprés de dues dècades de batalles legals amb l'Ajuntament de Marbella i el Tribunal Suprem, Antonio Banderas ha perdut casa seva. Fa pocs dies es va executar la demolició de La Gaviota, la mansió situada a la urbanització Los Monteros, a Marbella. L'actor va comprar la casa el 1997, quan l'antiga propietària, la locutora de la COPE Encarna Sánchez, va morir. L'obtenció d'aquest terreny per part de la periodista no va ser casual: va ser un regal que va fer-li Jesús Gil quan era alcalde de Marbella en senyal d'agraïment per la seva tasca a l'emissora parroquial.

Antonio Banderas haurà de buscar-se una altra casa després que la mansió on ha viscut durant 28 anys, amb jardí i piscina inclosos, hagi quedat reduïda a ruïnes. Si bé la notícia ha estat avançada per la revista Lecturas, les anades i vingudes legals de la urbanització costanera de Los Monteros eren conegudes des de fa anys. Desenes de famílies de la zona viuen en cases construïdes damunt d’un sòl no edificable.

L’historial de La Gaviota

El 1995 Jesús Gil va regalar a la periodista Encarna Sánchez un habitatge construït a Los Monteros com a mostra d’agraïment al suport explícit que la periodista havia professat a l’alcalde durant les eleccions del 1991 i el 1995 des de l’emissora de la COPE. Però Sánchez va tenir poc temps per gaudir de la casa de somni, ja que el 4 d'abril del següent any va morir. El 1997 Banderas va comprar la casa, que va batejar amb el nom de La Gaviota.

La casa enderrocada d'Antonio Banderas

Però el protagonista de La màscara del Zorro tampoc va fer gaire sort amb l'habitatge. El 2003, el primer any que Jesús Gil no va estar al capdavant de l'Ajuntament, la casa va ser declarada il·legal per envair un terreny natural. Així i tot, el 2010 el pla general d'ordenació urbana va establir un sistema de compensacions als veïns afectats i, en el cas de Banderas, se li va comunicar la possibilitat de regularitzar la seva residència amb la condició de cedir 1.243 metres quadrats del seu terreny. L'actor va acceptar, i així va aconseguir esquivar la demolició del seu habitatge.

De fet, el 2014 ja va fer declaracions a la revista Vanitatis en què reafirmava el seu desconeixement sobre els permisos que van concedir durant el mandat de Jesús Gil per edificar en aquella zona: "No he comès cap il·legalitat. Vaig comprar la casa a un tercer amb tots els papers en regla i, si l'Ajuntament de Marbella em va enganyar, no en tinc cap culpa".

Però el 2015 l'entramat legal va experimentar un nou gir. El Tribunal Suprem va sentenciar en contra del pla general d'ordenació urbana del 2010 i, consegüentment, l'habitatge va ser catalogat com a il·legal. Des de llavors la viabilitat de La Gaviota havia quedat penjant d'un fil, però aquest dimecres Lecturas ha fet públiques les imatges del final de la batalla legal: la casa de Banderas reduïda a ruïnes.

En els 28 anys que Banderas ha viscut a La Gaviota ha passat alguns dels seus moments vitals més importants: des de veure créixer la seva filla, Stella del Carmen, fruit del seu matrimoni amb Melanie Griffith, fins al seu divorci el 2014, la pandèmia o el floriment de la relació amb la seva actual parella, Nicole Kimpel.

stats