El documental dels Beckham: entre la depressió, les dificultats a Madrid i l'estrès mediàtic
Aquest dimecres s'estrenen a Netflix els quatre capítols sobre la vida de David Beckham, una producció dirigida per l'aclamat Fisher Stevens
BarcelonaQuatre capítols de gairebé una hora sintetitzen els 48 anys de vida del futbolista, model i icona nacional britànica, David Beckham. N'haurien pogut ser molts més. Del nen de família de classe treballadora, la pressió paterna per convertir-se en una estrella de futbol, els inicis de la relació amb la cantant de les Spice, Victoria Adams –abans que adoptés el nom de casada–, la depressió a causa del linxament mediàtic i el malestar a la capital espanyola, en parlen diferents personalitats que han compartit un tros de vida amb el protagonista. Algunes d'elles són Eric Cantona, Gary Neville, Roberto Carlos, Ronaldo, Florentino Pérez, Anna Wintour i dos dels periodistes que més els van perseguir a ell i a la parella.
No per casualitat el documental du per títol el cognom de l'exjugador, Beckham. Aquest també és des de fa 24 anys el cognom de Victoria, que després d'abandonar el grup de música va iniciar-se en el món de la moda amb la marca que porta el seu nom de casada, Victoria Beckham, actualment una de les firmes de referència en el comerç al detall. Precisament aquesta reivindicació d'unitat entre la parella és el que traspua al llarg de la sèrie que s'estrena aquest dimecres a Netflix: el documental no és només de David Beckham, sinó de la parella Beckham. Tal com diu Anna Wintour al documental: "Quan tens dues persones igualment carismàtiques, es duplica el volum i augmenta molt l'efecte".
La depressió
El petit David va créixer amb la pressió d'un pare que "volia tenir un fill que jugués al Manchester United". Segons es narra al film dirigit pel guanyador d'un Oscar al millor documental, Fisher Stevens, el pare Beckham no era el tipus de pare que ajuda el seu fill a encaixar derrotes. Tot el contrari. "Si li deia com era de bo, deixaria d'esforçar-se", reflexiona David Edward. L'exigència del seu pare va anar calant en el jugador, que a l'edat de 17 anys va complir el somni del pare convertint-se en jugador del Manchester.
Però després de tocar el cel, també va arribar la davallada. En el partit que va enfrontar Anglaterra contra l'Argentina en el Mundial del 1998 Beckham va ser expulsat per una puntada a Simeone, una targeta vermella que el va convertir en l'home més odiat del país després que els britànics quedessin eliminats. L'assetjament que va rebre Beckham des de llavors va ser diari: escopinades, cops al cotxe, titulars de la premsa irrespectuosos i, fins i tot, un peluix amb el seu nom penjat a la porta d'un pub que freqüentava. Sobre l'amonestació que va rebre el jugador britànic, Simeone reconeix que va ser una exageració de l'àrbitre, que si no hagués pres aquesta decisió probablement els fets haurien estat uns altres. Això el va dur a una "depressió clínica", assegura Victoria, que explica que ni menjava ni dormia. Aquests fets mai van ser denunciats, perquè a finals dels noranta la salut mental encara era un tema tabú i més en el món del futbol, explica la dona del futbolista.
Els anys a Madrid
Però el pitjor estava per arribar. Després que el 2003 el futbolista no aconseguís renovar pel club de la seva vida, va començar a vestir de blanc al firmar pel Reial Madrid. Llavors la premsa espanyola es va obsessionar amb la seva figura i tot allò que l'envoltava. De seguida es va retreure que Victoria i els dos fills que tenien en comú no es traslladessin immediatament a la capital espanyola. "Havíem de pensar en la família. [...] No podia mudar-me sense tenir una escola per al Brooklyn. Però s'ho van inventar tot i ho van treure de context".
Però després de traslladar-se a la capital, va començar una nova batalla. "Va ser un malson", recorda la propietària de la firma estilística. Els rumors d'infidelitat amb la cuidadora dels nens gairebé suposen la ruptura de la parella. A la depressió del futbolista s'hi va sumar la decepció de Victoria: "Semblava que tothom anava en contra de nosaltres. I si soc sincera, estàvem enfrontats. Fins a Madrid, érem nosaltres contra tots". La polèmica de la infidelitat es tracta superficialment; tant és així que ni tan sols s'esmenta el nom de la cangur dels nens, Rebecca Loos, cosa que podria deure's al fet que la coproducció del documental és de Studio 99, una de les empreses que posseeix David Beckham.