The Eras Tour

Detinguts els principals sospitosos de l'atac terrorista al concert de Taylor Swift a Viena

El principal implicat, de 19 anys, feia poc temps que havia jurat lleialtat a l'Estat Islàmic

2 min
Taylor Swift, 
bojos per 
la diva ‘imperfecta’

BarcelonaLa nit de dimecres el promotor de la gira mundial de Taylor Swift a Viena va anunciar a través d'Instagram que els tres concerts que la cantant havia de protagonitzar a la capital austríaca quedaven cancel·lats per alerta terrorista. Tot just 24 hores després de l'anunci, la policia ha detingut tres persones relacionades amb l'intent d'atac a l'estadi Ernst Happel, on estava previst que actués l'estrella internacional les nits de dijous, divendres i dissabte. En total, es preveia l'assistència de 200.000 persones d'arreu del món que no veuran l'actuació de l'estrella internacional a Viena per "garantir la seguretat de tothom".

Les persones arrestades per la policia són dos joves que, segons els serveis policials austríacs, tenien la intenció de matar la quantitat més gran possible d'assistents al concert. El principal sospitós és un noi de 19 anys que va radicalitzar-se a través de missatges d'internet i que des de feia un temps havia presentat un jurament de lleialtat a l'Estat Islàmic, tal com ha explicat en roda de premsa el cap de seguretat d'Àustria, Franz Ruf. El sospitós ha confessat els plans poc després de ser detingut i ha detallat el procediment pel qual volia dur a terme l'atemptat amb explosius i armes blanques.

L'estadi Ernst Happel de Viena on havia d'actuar Taylor Swift

La seva versió coincideix amb els objectes que els agents de seguretat han trobat a la casa on vivia el noi, juntament amb els seus pares: explosius, matxets i ganivets. Paral·lelament, el mateix dimecres es va detenir un noi de 17 anys com a còmplice de l'atac terrorista. El menor feia pocs dies que havia començat a treballar com a proveïdor de serveis d'esdeveniments, entre ells el concert que Taylor Swift havia de protagonitzar aquesta setmana a Viena. Els agents policials també han interrogat un altre menor d'edat, de 15 anys, que si bé no estava vinculat amb la preparació directa de l'atemptat, en coneixia els detalls.

La gestió del concert: un dilema intern de l'organització i els serveis de seguretat

La decisió de cancel·lar els tres concerts de Taylor Swift a l'Ernst Happel Stadium va ser comunicada per Barracuda Music, l'empresa promotora de la gira de l'Eras Tour a Viena, a través d'Instagram. "No tenim cap altra opció que anul·lar els tres concerts previstos per la seguretat de tothom", deia la publicació de dimecres al vespre. Així i tot, el director de l'Agència d'Intel·ligència Domèstica d'Àustria, Omar Haijawi-Pirchner, s'ha distanciat de la decisió de l'empresa promotora afirmant que, malgrat que comprèn la decisió, no creu que s'haguessin hagut de cancel·lar els espectacles quan en menys de 24 hores han aconseguit detenir els principals sospitosos. Per altra banda, el ministre d'Interior Gerhard Karner ha afirmat que "la situació era seriosa" i ha recordat que "el perill d'un atac d'extremistes islàmics s'ha incrementat significativament després dels terribles atacs de Hamàs a Israel".

stats