Cabaret Pop

La família reial noruega, de la discreció nòrdica a l'escàndol permanent

Violència de gènere, drogues a palau, robatoris, interferir en investigacions i comprar-se sarcòfags milionaris acorralen la reputació de la família reial noruega

BarcelonaLa família reial Noruega ha passat en poc temps de ser tan discreta que la majoria d'europeus no en sabien ni el nom dels seus membres a convertir-se, de cop i volta, en material habitual de la premsa rosa. Per art de màgia, sembla que d'aquella fredor i rectitud nòrdica que sempre els havia caracteritzat ja no en queda res. Com si algú hagués llevat de cop la capa neu que els cobria per destapar els llamps i trons que fins ara gestionaven de portes cap endins. Jo tinc la teoria que tot els ha començat a anar malament des que van rebre de males maneres el seu nou membre, el xaman Durek Verret, que s'ha casat amb Marta Lluïsa, filla dels reis Harald i Sònia. Qui es pensava que els sortiria gratis fer mala cara a un "xaman de sisena generació" que ha nascut "dins dels llinatges del vudú haitià i la medicina indígena noruega"?

Però més enllà de si ha estat un malefici del xaman el que ha fet que se'ls torci tot o si ha estat només una qüestió de mala sort, ara el que compta són els titulars que estan donant. El més greu de tots és el que afecta Marius Borg, el fill que la princesa Mette-Marit ja tenia abans de casar-se amb el príncep hereu, Haakon. Segons el testimoni de quatre dones que en van ser parelles en diferents moments, Marius les hauria agredit físicament. Aquest escàndol ha anat acompanyat, a més, d'assenyalaments de possibles consums de substàncies il·legals per part del jove, que tot i no ser legalment membre de la família reial s'ha criat a palau amb els seus dos germans, Íngrid Alexandra i Sverre Magnus, que sí que en són.

Cargando
No hay anuncios

Maniobres d'ocultació

Per si aquestes informacions no havien estat prou polèmiques, el problema es va multiplicar quan es va publicar que Mette-Marit hauria maniobrat a través de la seva posició de poder per evitar mals majors per l'inapropiat comportament del seu fill. De fet, aquesta mateixa setmana s'ha sabut que des que Marius va confessar les agressions temps i va demanar disculpes públicament, hauria estat detingut quatre cops més, cosa que algú s'hauria encarregat de tapar, ja que no ha transcendit fins ara. Concretament, les detencions haurien estat per haver intentat contactar amb una de les víctimes en repetides ocasions, tot i que ho té prohibit judicialment.

Cargando
No hay anuncios

A més, també s'ha sabut que en una ocasió en què va ser detingut portava a sobre un mòbil trencat i sense targeta, cosa que indica que algú l'hauria avisat de la imminent detenció i s'hauria dedicat a eliminar possibles proves. Per últim, també s'ha publicat que algunes de les seves problemàtiques amistats entraven i sortien del palau reial com si fos casa seva i que algun d'aquests amics s'hauria emportat objectes molt valuosos. De fet, la premsa del país diu també que Marius amagava a la "residència de la seva mare" –a.k.a. palau reial– droga. És per tot això que actualment, Haakon, el padastre de Marius Borg i futur rei noruec, hauria prohibit que el jove, de 27 anys, entri a palau.

Marius Borg, fill de Mette-Marit de Noruega
Cargando
No hay anuncios

Mentre encara ressonaven les suposades actuacions de Mette-Marit per obstruir que Marius Borg fos tractat per les autoritats com un ciutadà noruec més, s'ha sabut que la futura reina consort i el seu marit també haurien alterat els plans formatius de la seva filla Íngrid –l'hereva– per apartar-la del seu conflictiu germà, cosa que apunta que el problema està lluny de solucionar-se. Íngrid, de 20 anys, es trobava immersa en un stage de 12 mesos amb el batalló Skjold al nord del país escandinau i la seva graduació es preveia per a l'abril del 2025. Tanmateix, la seva estada a les portes del pol nord s'ha prolongat tres mesos més de sobte. Els mitjans més propers a les fonts oficials han publicat que això no és cap pla per salvar Íngrid del seu germà, sinó que és només és una decisió del seu instructor militar, que vetlla per la seva formació, imprescindible per al càrrec de reina que hipotèticament haurà d'ostentar algun dia. D'altres mitjans, com per exemple Se og Hør, han dit que aquesta decisió ha estat presa pel palau perquè els seus pares estan "profundament preocupats per la influència de Marius Borg sobre la seva germana petita".

La línia dinàstica noruega
Cargando
No hay anuncios

El parlament també vol 'salvar' l'hereva

De fet, la preocupació per l'impacte que les accions de Marius Borg puguin tenir en la imatge de l'hereva han propiciat fins i tot moviments polítics. Per foragitar de l'imaginari col·lectiu que Íngrid no és digna del càrrec en qüestió perquè pot tenir conductes similars a les del seu germà, el parlament noruec li ha fet una gran mostra de confiança. Sis formacions de la cambra han proposat canviar l'article de la Constitució que, quan el rei està malalt o a l'estranger, només permet fer de regent l'hereu directe al tron. La redacció d'aquest article permetria que ella fos regent si l'hereu directe tampoc estigués disponible. És a dir, si el seu avi es posés malalt i el seu pare estigués de viatge oficial a l'estranger, ella podria assumir el càrrec de regent de forma momentània.

Cargando
No hay anuncios
Els reis Harald i Sònia de Noruega

A ningú se li escapa que aquest reajustament legal de les seves funcions obeeix més a una operació d'imatge que no pas a una necessitat política imperiosa, perquè el rei Harald i el seu hereu Haakon han passat anys i panys sense problemes amb aquest article tal com estava. Sobretot, perquè si cap dels dos pogués ostentar momentàniament la prefectura de l'estat, seria el govern qui transitòriament ho podria fer. Malgrat això, també hi ha una altra lectura d'aquest moviment que potser no deixa en gaire bon lloc les relacions internes entre els membres de la família reial, ja que també es pot entendre que el rei Harald V, amb 87 anys, no té pensat abdicar, per més que faci anys que arrossega problemes de salut. És a dir, que potser hauria decidit –contra els interessos del seu fill– morir al tron i per aquest motiu serà necessari que l'hereva de l'hereu tingui la possibilitat de solucionar la papereta si el desenllaç del monarca es precipita mentre Haakon i Mette-Marit no estan dins del país.

Cargando
No hay anuncios

Tombes milionàries

De fet, que el rei Harald i la seva esposa Sònia estan pensant en la fi dels seus dies n'ha deixat bona mostra el fet que ja hagin encarregat els sarcòfags en els quals volen descansar per sempre més. El que potser no han calculat bé els dos actuals monarques és que amb tot aquest embolic que la família té sobre la taula, sol·licitar 1,8 milions d'euros per pagar-los era justament la gota que faria vessar el got d'una opinió pública que fins ara els havia mantingut com una de les famílies reials europees més ben considerades. Mentre un estudi d'interiorisme noruec els fa un disseny a l'altura d'aquest alt preu, el que potser no han pensat bé els reis sortints és que quan morin, en comptes de trobar el repòs etern, potser es troben amb el xaman que s'ha casat amb la seva filla Marta Lluïsa, que ja fa temps va dir que havia "ressuscitat d'entre els morts". Però vaja, que tal com tenen el pati, el xaman que tant els va preocupar al principi ara els deu semblar el menor dels seus problemes.

Cargando
No hay anuncios
Marta Lluïsa de Noruega i el seu marit, el xaman Durek Verret