Cabaret Pop

Els Windsor no remunten: baralles entre germans i noves baixes de salut a la família reial britànica

Carles III segueix en guerra contra el príncep Andreu per haver-lo fet fora del Royal Lodge i la reina Camil·la ha cancel·lat de ple la seva agenda oficial per malaltia

Camila i Guillem en imatges d'arxiu
5 min

BarcelonaQue la reina Elisabet II concentrava tota la virtut dels Windsor ha quedat més clar que mai ara que hem tingut temps de constatar que des que ella falta no ens ha arribat ni mitja bona notícia d'aquella família. D'ella, que va morir amb 96 anys el setembre de ja fa dos anys, no vam tenir constància de pràcticament cap malaltia, i això que va patir càncer d'ossos fins a la seva mort, tal com va filtrar recentment Boris Johnson. De fet, l'orientació a la feina de la difunta reina era tanta que abans de morir va tenir temps i tot de rebre al castell de Balmoral l'efímera Liz Truss –la seva quinzena cap de govern–, a la qual va proclamar per al càrrec un dia i escaig abans de depassar.

Contràriament al curriculum vitae de l'enyorada reina, la seva família –la directa i la política– no han fet més que regalar problemes de tota mena a l'opinió pública des que el main job de la família va arribar a les seves mans. Amb només dos anys sense Elisabet II al capdavant de la institució, els Windsor ens han ofert baixes laborals de tota mena, males gestions comunicatives d'aquestes baixes que quedaran per a la història, baralles internes entre tots ells i rumors de tota classe. Ara, però, lluny d'acabar-se aquesta mala ratxa, el nou curs els ha tornat a portar la mala sort a les portes de palau. La reina Camil·la, l'única que havia mig aguantat el pes de la Corona els darrers temps, en què el rei Carles III i Kate Middleton han estat apartats dels focus mentre es tractaven el càncer, també s'ha posat malalta.

Agenda cancel·lada

Segons s'ha sabut aquesta setmana, la duquessa de Cornualla ha quedat fora de joc per una infecció al pit. "Sa majestat es troba actualment indisposada a causa d'una infecció al pit", deia un comunicat oficial que, evidentment, ha fet córrer molta tinta al Regne Unit per la llarga mala ratxa de salut dels seus royals. "Els metges li han recomanat un breu període de descans. Per això, amb gran pesar, sa majestat ha hagut de cancel·lar els seus compromisos d'aquesta setmana, però té moltes esperances posades a recuperar-se a temps per assistir als actes commemoratius del Dia del Record", afegeix el comunicat, que assenyala aquest esdeveniment emblemàtic de l'agenda anual de la família reial britànica.

Els reis britànics en el seu darrer viatge oficial, a Samoa

Segons ha transcendit, la reina consort, de 77 anys, es trobaria actualment recuperant-se d'aquest contratemps de salut a Ray Mill House, una casa on han fet vida ella i el rei a Wiltshire, un comtat al sud d'Anglaterra, a tocar de Bristol. Tal com publica la premsa anglesa, la dona de Carles III demana "disculpes a tots aquells que es puguin sentir incòmodes o decebuts com a resultat" de la seva malaltia, que li ha impedit assistir als esdeveniments que tenia previstos. La notícia de la seva poca salut ha generat tant de debat que fins i tot el prime minister, Keir Starmer, li ha desitjat a través de Twitter una "ràpida recuperació".

La 'substituta' reial

Però potser el que més dubtes ha causat sobre si Camil·la es recuperarà ràpidament o no és l'activació de la duquessa de Gloucester, que ha exercit de substituta de Camil·la en un acte d'aquesta setmana a l'abadia de Westminster i que podria fer-ho en d'altres. La succedània de la reina és Brigitte de Gloucester, dona del príncep Ricard, segon fill d'Enric de Gloucester i, per tant, net del rei Jordi V. Nascuda a Dinamarca, va fer carrera diplomàtica i va ser quan la van destinar a Londres que va conèixer el seu marit, cosí de la difunta reina Elisabet II. Des dels anys 70, el matrimoni ha treballat a temps complet per a la família reial britànica. De fet, com que estan de guàrdia permanent viuen al palau de Kensington. ¿Deuen portar un busca per si han de fer alguna substitució exprés?

Si ja eren de plena confiança per a Elisabet II, aquesta confiança ha arribat també als actuals monarques. Tant és així que el rei Carles III va nomenar-la a ella recentment membre de l'orde de la Garretera, el més alt reconeixement que dona la Corona britànica als seus més fidels cooperants. La figura de la duquessa de Gloucester recorda una versió aristocràtica del que fa –suposadament...– Melania Trump quan no vol anar a un lloc i hi envia la seva doble. Al Regne Unit, com que són una monarquia, hi envien aquesta súbdita premium.

La duquessa de Gloucester

Batalla entre germans (i sense fi)

I si la salut dels Windsor passa per un mal moment, tampoc és per tirar coets l'estat de l'amor que es professen entre si. I no, en aquest cas no estem parlant de Guillem i Enric. El que ara està d'actualitat és l'enfrontament endèmic que mantenen el rei Carles i el seu germà Andreu, que es resisteix de totes totes a caure en l'ostracisme absolut que el rei creu que es mereix. Si bé és cert que arran de la seva aparició estel·lar en el cas del pedòfil Jeffrey Epstein –en el qual va evitar passar per un judici penal als EUA gràcies al fet que va pagar una sucosa indemnització a la menor amb la qual s'hauria posat al llit–, Andreu ja va desaparèixer de la vida pública oficial de la Corona i va perdre el finançament de la seva seguretat privada, el segon fill home d'Elisabet II encara conservava dos importants privilegis: un generós salari de part del rei i la potestat de viure al Royal Lodge.

Aquest palau, de 30 habitacions i situat dins dels immensos jardins del Castell de Windsor, és la casa on encara viu al costat de la seva exdona, Sarah Ferguson. Tot i això, des que no el sosté l'afectuosa mà de la seva mare la possibilitat que acabi empadronat en un lloc molt més modest és més que probable. Des que Carles III va ser proclamat, el monarca lluita per desfer el contracte per a 75 anys que Andreu i la reina Elisabet II van signar d'amagat seu perquè el príncep pedòfil pogués viure allà fins al final dels seus dies. El motiu és que aquesta residència tan destacada del catàleg d'habitatges reials li pressuposa uns honors que –amb bon criteri– Carles considera que Andreu no es mereix. És per aquest motiu que fa dos anys que intenta desnonar-lo per portar-lo a algun habitatge reial més modest. Tot i això, encara no ho ha aconseguit.

Com si fos la Unió Europea en la seva escalada de sancions contra Rússia, Carles III ha anat fent passos per acorralar el seu germà des del primer dia. Ara ha premut un nou botó molt rellevant: tallar-li l'assignació privada que rebia de la Corona. La decisió arriba després que aquest estiu li eliminés ja la seguretat privada que ell li pagava des que havia perdut la que li proporcionava l'estat. Amb la retirada de la pagueta anual d'1,2 milions d'euros, Carles pretén ofegar el seu germà, que per seguir vivint allà sense acabar congelat aquest hivern necessita uns importants ingressos que ara ja no té. De fet, també necessita els diners per complir el contracte que va signar per viure-hi, que l'obliga a mantenir l'edifici en perfectes condicions. Per exemple, entre molts altres requisits, pintant-lo amb dues capes de pintura tot sencer cada cinc anys. S'entén que si no ho fa, Carles podria finalment fer-lo fora al·legant incompliment de contracte. A pesar de totes aquestes maniobres, sembla que Andreu està disposat a quedar-s'hi. Potser més que una casa, el Royal Lodge acabarà sent una tomba: la de la seva relació de germans. O la d'Andreu si no aconsegueix diners per pagar la calefacció...

El duc de York amb la seva mare, la reina Elisabet II
stats