Enric i Meghan Markle, font de conflicte polític a Colòmbia
La visita dels ducs de Sussex al país llatinoamericà provoca crítiques contra la vicepresidenta colombiana
BarcelonaAnava a començar aquest text dient que els pobres Enric i Meghan deuen tenir moltes ganes que almenys en alguna ocasió els esdeveniments que protagonitzen no es converteixin en polèmiques internacionals. Però esclar, aquesta reflexió m'ha durat al cap entre un i dos segons, perquè ràpidament he caigut en l'obvietat que no s'ho poden permetre. Els ducs de Sussex valen ja només el que val la seva atenció mediàtica, i això avui en dia, malauradament, és directament proporcional a les polèmiques que provoques o l'odi que generes. En l'era del Twitter d'Elon Musk, la ira guanya la batalla de llarg. Alguns en són víctimes, però altres ho saben capitalitzar. No sorprendrà a ningú que ells, amb un extens currículum de capitalitzar xous, siguin del segon grup.
El darrer espectacle que han protagonitzat ha estat una visita a Colòmbia, que els va portar a passejar-se pel país llatinoamericà al llarg de quatre dies a mitjans d'agost. Enric i Meghan Markle, tots dos a l'atur a pesar que ja no tenen cap limitació de palau que els impedeixi treballar, van visitar les ciutats de Bogotà, Cartagena i Cali, on van participar en tota una sèrie d'esdeveniments incriticables, tan típics de monarques i primeres dames com, per exemple, visitar escoles, contemplar mostres de cultura popular, passar a saludar per un centre de reinserció, visitar persones amb alguna discapacitat mentre es rehabiliten i, en el clímax de l'acte més neutral possible, ajudar a plantar un arbre.
Tots aquests actes, pertinentment coberts per mitjans de comunicació nacionals i estrangers, es van produir gràcies a la invitació de la vicepresidenta del govern colombià, Francia Márquez. La número 2 de Gustavo Petro havia confessat temps enrere que havia vist el documental que parla sobre la vida dels ducs a Netflix, Harry & Meghan, i que havia quedat "profundament commocionada per la seva història". De fet, la seva fascinació per la vida i obra del fill de Lady Di i la seva esposa va arribar tan lluny que va decidir que els havia d'invitar a Colòmbia. I així va ser, ella els va invitar i ells van acceptar aquella invitació, que finalment s'ha convertit en una visita que mediàticament ha rebut un tractament similar a la visita oficial d'uns caps d'estat.
Potser per l'enveja d'aquest bany d'atenció popular que es va aconseguir regalar a si mateixa la vicepresidenta colombiana durant quatre dies seguits, l'oposició li ha saltat a la jugular. La que més ha aixecat la veu contra la visita ha estat la senadora opositora María Fernanda Cabal, que va demanar per la via oficial a l'oficina de la vicepresidenta quant havia costat la visita a les arques colombianes. El resultat, com era d'esperar, no li ha fet cap gràcia. "Resultó que como Francia Márquez quedó fascinada por una serie de Netflix con los duques de Sussex, los trajo a Colombia a costillas de los contribuyentes. ¿Cuánto nos costó el embeleso de Francia Márquez? [...] Luego de que Francia Márquez viera la historia de Harry y Meghan por Netflix, los trajo a Colombia por un espacio de 4 días con un costo diario no menor diario de 34.892.186 de pesos [7.614 euros, al canvi actual]. Plata de los colombianos", s'ha queixat. L'opositora, que jo crec que en realitat està enfadada perquè ella és team Guillem i Kate, xifra el total de la visita en l'equivalent a 53.000 euros, una suma elevada per als mortals però que als Sussex els deu semblar no res, ja que Markle va exhibir aquells dies per Colòmbia roba per un valor tan alt com el que costava el seu transport intern.
En qualsevol cas és lícita la pregunta retòrica que es feia Canal en la seva protesta: “¿Qué beneficios tendrá para Colombia la visita de los duques de Sussex?”. Té una difícil resposta, perquè de prestigi els Sussex ja no en tenen gaire i d'inversions per allà on passen tampoc n'aporten. De fet, ells són més de portar despeses. En qualsevol cas, la senadora Canal també es pot conformar una mica pensant que almenys Francia Márquez no va patir un embeleso amb el reality de Netflix Love is blind o amb el documental Conversaciones con asesinos...
Tampoc ha passat desapercebut per qüestions econòmiques darrerament l'actor Can Yaman, que es va fer molt famós i desitjat a Espanya fa un quinquenni gràcies a la sèrie Erkenci Kus: pájaro soñador. El galant de telenovel·les turques tornarà a Espanya després que el 2019 col·lapsés l'aeroport madrileny de Barajas amb una invasió de fans. Ho farà per tenir una cita multitudinària amb les seves fans ibèriques, que l'esperen des d'aleshores. Fins aquí tot seria normal, un meet and greet de tota la vida, però resulta que el pájaro soñador de Yaman demana 450 euros –més despeses de gestió!– per citar-se amb les fans. 450 euros que generen terror a les fans madrilenyes de l'actor, que temen que es repeteixi allà el que ja hauria passat a Barcelona al febrer, quan l'artista va fer un sopar d'aquests que va sortir fatal. Tant que algunes de les dones que van pagar aquesta quantitat expliquen que no van ni arribar a veure l'actor de prop ni tampoc van poder fer-s'hi una foto. Que cara surt la passió turca...
I ja que no deixem de parlar de diners, no podem passar per alt l'anell que Lady Gaga va posar-se aquesta setmana per fer acte de presència al Festival de Venècia, on va presentar la pel·lícula Joker: folie à deux amb Joaquin Phoenix. La premsa especialitzada assegura que la joia, amb un diamant ovalat de més de deu quirats que podria valdre més d'un milió de dòlars, és l'anell de compromís que li ha regalat el seu promès, Michael Polansky, un multimilionari del sector tecnològic amb un patrimoni estimat de 2.000 milions de dòlars. Era difícil que es prometés amb algú més ric que ella, però ho ha fet. Gaga ho pot tot. Per ara, porten quatre anys junts i sembla que aquesta és la bona. És el tercer promès de l'artista i diuen que a la tercera sempre va la vençuda. No s'equivocarà qui digui que aquest és un amor que enlluerna.