Elisabet II, la reina d'Anglaterra, fa 96 anys

L'aniversari, d'un perfil discret, marca de manera oficiosa l'inici de la celebració del Jubileu de Platí, que tindrà lloc al juny

Isabel II amb els ponies Bybeck Nightingale (a l'esquerra) i Bybeck Katie, a la dreta
21/04/2022
5 min

LondresLa família reial britànica no escapa a la lògica de qualsevol altre clan: quan menys convé, un dels membres l'esgarria i causa un petit o un gran incendi. Un més. I 24 hores abans que Elisabet II celebri aquest dijous el seu 96è aniversari, el seu net del daurat exili californià, el príncep Enric –que ja prou incendis ha causat a la firma des que va renunciar amb Meghan Markle a les obligacions de la Corona el gener del 2020–, ha tornat a crear polèmica i titulars d'indignació amb una entrevista amb la cadena nord-americana NBC.

Enric, que va visitar la reina la setmana passada, ha declarat que volia assegurar-se que l'àvia està "protegida" i envoltada de les "persones adequades". Comentari que és una puntada de peu a la cara del cercle de ferro del Palau de Buckingham, que suposadament encotillaria la reina, i que recull, implícitament, el que la seva mare, Diana de Gal·les, va denunciar en una famosa entrevista a la BBC el 1995: els "homes de gris", els ajudants de cambra dels Windsor que, segons la princesa del poble va dir aleshores, controlaven tots els seus moviments. Enric, a més, ha apuntat, també, que encara no sap si participarà en les celebracions del jubileu dels setanta anys del regnat, que es faran al juny. I si no hi participa, l'ofensa serà majúscula.

Tant de mal han fet els comentaris d'Enric –i tants ulls de poll han trepitjat– que aquest matí un dels tabloides britànics de més difusió comenta que la irrupció del príncep ha eclipsat la difusió de la nova fotografia de la monarca per celebrar els seus 96 anys, que s'ha fet pública aquesta passada nit. La de les fotos familiars és una tradició més del clan Windsor, que sempre comparteix una instantània de la seva felicitat i dels seus privilegis amb els súbdits –potser igual de feliços, però molt menys privilegiats– amb motiu d'una data assenyalada.

En aquest cas, la imatge mostra a la reina, "més feliç que mai" –com també apunta aquest matí el Daily Telegraph–, entre dos dels seus fell ponies, una raça d'equins del nord d'Anglaterra. Per què se la mostra amb les dues bestioles, d'una blancor immaculada? Per l'amor als cavalls de la reina, i perquè els ponis formaran part de les celebracions del Jubileu de Platí, que començaran el mes vinent amb el Royal Windsor Horse Show, preàmbul dels actes que s'han programat del 2 al 5 de juny –els residents al Regne Unit gaudiran d'un cap de setmana de festa de quatre dies, un fet excepcional al país– amb què es marcaran els ja esmentats 70 anys de l'ascensió al tron, que van tenir lloc el 6 de febrer. L'autor de la foto dels ponis és Henry Dallal, que ja va retratar la reina per al 90è aniversari.

Nina Barbie de la Reina d'Anglaterra, amb motiu del 96è aniversari.
Nina Barbie de la Reina d'Anglaterra, amb motiu del 96è aniversari.

Avui l'agenda de la reina és molt tranquil·la. Passa el dia a Sandringham, una de les propietats reials, on s'allotja a la Wood Farm. La tria de la propietat on es consumiran les hores d'una jornada tan especial no s'ha deixat a l'atzar. Sandringham –al nord-est d'Anglaterra– és coneguda com la casa de Norfolk del duc d'Edimburg, que va morir fa poc més d'un any.

Després de rebre ahir i abans-d'ahir les visites del primer ministre, Boris Johnson, i del cap de l'oposició laborista, Keir Starmer, durant el cap de setmana rebrà també familiars i amics pròxims. El que no ha revelat la comunicació de palau, però, és si sa majestat farà una audiència especial per rebre, en persona o virtualment, la Barbie de la col·lecció Tribute que el fabricant de joguines Mattel posa avui a la venda per honorar els esmentats 70 anys al tron. La nina es pot aconseguir a les botigues de Londres de Harrods, Selfridges, Hamleys i John Lewis, i també a Amazon. Amb un vestit d'ivori amb llaç blau, la Barbie reial presenta detalls extrets del passat de la monarca. Per exemple, llueix una recreació de la tiara que va utilitzar el dia del casament i llaços rosa i blau modelats a partir dels que li van regalar el seu pare, Jordi VIè, i el seu avi, Jordi Vè.

El de la Barbie no és l'únic homenatge a la reina. Fa uns dies també es va posar a la venda el llibre Duty: a love letter to queen Elizabeth II, que recull una mostra del treball de l'artista canadenc Owen Grant Innes, que inclou 27 obres d'art que representen diferents etapes de la vida d'Elisabet II. És, al cap i a la fi, una exaltació més de la icona global en què la monarca s'ha convertit al llarg de les set últimes dècades.

Problemes de mobilitat

Elisabet II ha reduït significativament les seves aparicions els últims mesos. Diumenge passat no va poder assistir a la missa de Pasqua que tradicionalment té lloc a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor. En les últimes aparicions, de fet, la monarca ha fet servir un bastó, comprensible per a algú de la seva edat i que pateix "problemes de mobilitat", com han revelat des del Palau de Buckingham. Tants que tampoc no va participar en la missa del dia de la Commonwealth, que va tenir lloc al març a l'abadia de Westminster.

Ja fa temps, de fet, que només fa el que s'han anomenat "tasques lleugeres". A tot estirar, intervé en audiències virtuals des del castell de Windsor. Així, fa dues setmanes es va reunir d'aquesta manera amb el personal del Royal London Hospital amb motiu de l'obertura oficial de la unitat Queen Elizabeth. Durant la videoconferència va parlar sobre el seu combat contra el covid-19, i va dir: "Deixa una sensació molt cansada i esgotada, oi, aquesta horrible pandèmia?"

L'últim dia que se la va veure en públic va ser el 29 de març, a l'abadia de Westminster, al servei d'acció de gràcies en memòria del príncep Felip, el seu marit. Una aparició eclipsada per la seva decisió de permetre que el príncep Andreu, encara amb l'ombra de l'escàndol dels seus abusos a una menor i la relació amb el pederasta Jeffrey Epstein, l'acompanyés a l'església de bracet.

L'estat de salut de la monarca és, doncs, un tema continu de conversa de la premsa i les xarxes socials. Si ens hem de creure Enric, però, a la mateixa i polèmica entrevista amb la cadena NBC emesa ahir va comentar que la setmana passada va veure la reina "en bona forma".

Se non è vero, è ben trovato. I és que el país i la mateixa monarquia britànica necessiten que Elisabet II segueixi al tron tant de temps com sigui possible. Perquè l'endemà la consciència de fi d'una època sorprendrà els britànics i potser tot el món, convençut fins ara que la reina d'Anglaterra és eterna. Esclar, hi ha raons per creure-ho: 96 anys, 70 dels quals asseguda al tron, no és cap minúcia.

stats