Elisabet II reapareix i entra a Westminster agafada pel braç del príncep Andreu per al multitudinari homenatge al seu difunt marit
Aquest gest de restitució al seu fill per part de la monarca ha marcat l'acte, que ha aplegat a Londres les principals cases reials europees
BarcelonaEl servei religiós en memòria del duc d'Edimburg ha omplert de representants de les famílies reials europees l'abadia de Westminster, a Londres. El marit de la reina Elisabet II va morir fa exactament dotze mesos, quan tenia 99 anys, però les limitacions per la pandèmia van impedir aleshores dur a terme un comiat del rang que Buckingham estima oportú per a un príncep. En l'acte d'homenatge que ha tingut lloc avui hi ha estat present finalment la reina britànica, cosa que no es preveia d'entrada per la delicada salut de la monarca, de 95 anys. Aquest ha sigut el seu primer acte públic des de l'octubre passat.
La monarca, que ha confirmat la seva presència a la missa aquest mateix matí mitjançant un portaveu del Palau de Buckingham, s'ha desplaçat fins al centre de Londres des de la seva nova residència, el castell de Windsor. Han estat al seu costat els seus fills, els seus nets i també altres membres de la seva extensa família. De fet, s'hi ha pogut veure els seus besnets Jordi i Carlota, fills de Guillem d'Anglaterra i Kate Middleton. Qui no ha estat present a la cerimònia ha sigut el net del difunt Enric d'Anglaterra, que actualment viu als Estats Units amb Meghan Markle i els dos fills que comparteixen. Elisabet II ha arribat a Westminster a peu de la mà del seu fill, el príncep Andreu d'Anglaterra, que s'ha deixat veure en públic per primera vegada des que al febrer va arribar a un acord extrajudicial amb la dona que el va denunciar per abús sexual quan ella era menor d'edat, Virginia Giuffre. Andreu, que ja no forma part de la família reial com a membre actiu per la polèmica judicial que l'ha afectat, s'ha assegut en una filera frontal de l'abadia, juntament amb els seus germans.
Un missatge de suport
De fet, s'ha entès com un potent missatge de redempció del duc de York el fet que la seva mare entrés agafada d'ell pel braç al funeral. Segons la informació protocol·lària difosa abans de l'acte, estava previst que Andreu entrés a Westminster acompanyat de la seva filla Beatriu. Actualment Andreu viu en una de les residències reials que hi ha dins del castell de Windsor, a tocar de la seva mare, que li va retirar tots els honors militars i els patronats però no el ducat de York. Segons la premsa anglesa, també va ser la seva mare qui hauria sufragat l'acord extrajudicial amb la dona que l'havia denunciat per abusos sexuals als Estats Units, cosa que l'hauria pogut portar a la presó.
Primer gran acte de les cases reials europees
El solemne esdeveniment compta amb la presència de la concentració més gran de membres de cases reials europees des d'abans de la pandèmia. Els membres de les diferents cases reials d'Europa han anat agafant seient de manera escalonada abans d'arrencar el servei per al príncep Felip. Els reis d'Espanya, Felip VI i Letícia, el rei i la reina de Bèlgica, la reina de Dinamarca, el príncep Albert de Mònaco, la gran duquessa de Luxemburg, el rei i la reina dels Països Baixos i els reis de Suècia són alguns dels membres de cases reials més destacats d'aquest servei religiós, concebut com un acte d'acció de gràcies al príncep Felip per la seva influència en diferents àmbits de la vida del seu país, per la qual cosa els assistents no estaven obligats a vestir-se de dol. És per això que Letícia hi ha assistit vestida de verd fosc, igual que la viuda, la filla del difunt –la princesa Anna– i la nora del difunt –la duquessa Camil·la de Cornualla.
Un príncep "ferit"
A la missa, a part d'una trentena de membres de monarquies, hi han acudit destacades cares de la vida política britànica, com per exemple el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la seva dona, i diversos ministres del seu executiu. També hi han acudit antics primers ministres com Theresa May. De les organitzacions de les quals el duc d'Edimburg era patró hi han acudit 500 representants. A la seva homilia, el degà de Windsor, David Conner, ha recordat que el príncep Felip va formar part d'una "humanitat imperfecta", però que de vegades es va sentir "ferit" perquè considerava que era "injustament criticat o incomprès". També ha destacat la "lleialtat" que sempre va mostrar a la seva dona, la reina, i al seu país. La missa ha comptat amb els himnes cantats en viu que el príncep Felip va elegir en vida per al seu funeral. També s'ha sentit el God save the queen. L'últim cop que Felip VI i Letícia van ser a Londres de viatge oficial va ser el juny del 2019, quan Elisabet II va imposar l'Ordre de la Lligacama a Felip VI. Anteriorment, el juliol del 2017, els reis van fer un viatge d'estat al Regne Unit, amb l'objectiu d'estrènyer les relacions entre els dos països.