Ecologistes acusen el príncep Emanuel de Liechtenstein de caça il·legal a Romania
Hauria matat l'Arthur, "probablement l'ós bru més gros de la UE", tot i que el seu permís seria per caçar un altre animal
BarcelonaL'organització ecologista romanesa Agent Green acusa un príncep de Liechtenstein d'abatre de manera il·legal un ós durant una cacera a Romania. "L'Arthur tenia 17 anys i era l'ós bru més gros vist a Romania i probablement a la Unió Europea", indica en un comunicat el president d'Agent Green, Gabriel Paun. Segons l'ONG, el príncep Emanuel de Liechtenstein havia obtingut un permís especial per caçar una femella d'ós que havia generat problemes en zones habitades de la província transsilvana de Covasna, al centre de Romania.
En comptes de caçar aquesta óssa, assegura Agent Green, el noble va abatre l'ós Arthur, que l'ONG tenia catalogat com d'alt valor animal. "Està clar que el príncep no ha vingut a resoldre el problema de la gent de la zona, sinó a matar l'ós per endur-se a casa el trofeu més gros possible i penjar-lo a la paret", afegeix Paun, que no creu que el noble cometés la presumpta il·legalitat per error. El primer ministre romanès, Florin Citu, ha posat en dubte les qualitats excepcionals de l'ós abatut. "Sembla que no totes les informacions que s'han fet públiques són correctes i que l'ós no era el més gros", ha declarat el polític. Segons diverses informacions, el príncep que hauria matat l'ós és nebot del príncep sobirà Joan Adam II, cap d'estat del petit país des del 1989.
Les autoritats romaneses han obert una investigació sobre els fets. Zones de Transilvània com Covasna han experimentat atacs a humans o destrosses en cultius o propietats per part d'óssos que baixen a buscar menjar a àrees habitades. Les autoritats locals atribueixen aquest fenomen al creixement de la població d'aquest mamífer des que Romania en va prohibir la caça regular el 2016.
Aquestes autoritats proposen com a solució que tornin a donar-se habitualment permisos de caça, cosa que reportaria també beneficis econòmics a aquestes zones rurals, segons argumenten. El ministre romanès de Medi Ambient, Tánczos Barna, s'ha mostrat en diverses ocasions favorable a recórrer a la caça per controlar les poblacions d'óssos des que va assumir el càrrec el desembre del 2020. Més de la meitat dels óssos bruns de la UE viuen a Romania, on organitzacions ecologistes estimen la població de l'espècie en uns 6.000 exemplars i les associacions de caçadors la situen en més de 10.000.