Un documental del 'New York Times' retrata els abusos patits per Britney Spears al llarg de la seva carrera
'Framing Britney Spears' dura una hora i, per ara, es pot veure a Hulu
L'auge i la caiguda de Britney Spears és un dels relats favorits de la cultura pop. Tant és així que en els últims anys l'etiqueta #FreeBritney reclama públicament que la cantant recuperi la seva autonomia personal i professional, ja que des del 2008 viu tutelada pel seu pare i pels seus advocats. La supervisió legal per la qual el pare de Spears decideix sobre tots els aspectes de la seva vida (financers, professionals, personals i mèdics) des de fa més de deu anys és l'objecte d'estudi del documental que acaba d'estrenar el New York Times, que aporta una visió pertorbadora de la seva fama i del constant escrutini públic a què va estar sotmesa. En un cert moment, la cinta recorda que als 17 anys Spears va anar a un programa de televisió per promocionar Baby one more time i el presentador li va dir: "Hi ha un tema que no hem discutit i del qual tothom parla". La cantant li va respondre: "De què es tracta?" "Els teus pits", li va respondre ell, que era unes quantes dècades més gran que ella.
Víctima desprotegida de l'escrutini
Spears va somriure, va girar el cap al públic i va respondre com va poder que no jutjava qui ho fes però que ella no ho havia fet. L'enregistrament correspon al 1999. Encara no hi havia un moviment #MeToo i les xarxes socials no tenien capacitat per censurar el comentari. A través de moments així –en els quals es discutia si Spears arribaria verge al matrimoni, si seria una bona mare o si hauria de vestir d'una manera o altra–, es descobreix una celebritat subjecta a un injust examen impulsat per l'escrutini mediàtic sense punt de comparació per a l'estrella juvenil, que va començar a treballar de nena a Disney Channel. De fet, cap dels seus companys en el món de l'espectacle suportava preguntes semblants. Ben al contrari. Quan Justin Timberlake i Spears van trencar, a ell li preguntaven en to d'admiració si s'havia ficat al llit amb ella. A ella, si havia fet alguna cosa dolenta perquè ell la deixés.
La idea d'una estrella víctima de la seva pròpia fama no és nova. Hi ha incomptables exemples de com pot arribar a ser de tòxica la popularitat, especialment per a les dones, que van de Lindsay Lohan fins a les tràgiques morts d'Amy Winehouse o, molt anteriorment, Billie Holiday. Però la novetat de Framing Britney Spears, que és com s'anomena el documental del New York Times, és que desperta una empatia cap a la Princesa del Pop que moltes celebritats ja han expressat a les xarxes. Sense anar més lluny, Courtney Love li ha dedicat un post a Instagram on ha escrit: "We are sorry, Britney".
Amenaces de mort impunes
Aquesta cinta mostra una altra cara de Spears, ben lluny de l'artista –en el moment de màxima agressió popular– va tocar fons el 2007 quan es va rapar el cap, va atacar amb un paraigua un paparazzi i va perdre la custòdia dels seus fills. Mostra la cara de la víctima de fotos tretes de context per difamar-la o la de comentaris despitats que rebia de forma constant al llarg de la seva carrera i que han acabat afectant la persona darrere l'estrella. Per exemple, un del 2003, quan la dona d'un polític conservador va assegurar que l'artista era una influència tan dolenta per als seus fills que "si tingués oportunitat de disparar a Britney Spears, ho faria".
El que molts desconeixen de l'artista és que abans de protagonitzar els espectacles de ball televisius més aclamats de la història del pop, Spears somiava tant amb ser cantant que els seus pares es van endeutar perquè pogués sortir de la seva petita ciutat de Mississipí i provar sort a Nova York. Ho va aconseguir i en agraïment a la seva comunitat, segons els seus vells amics, quan la cantant va tornar va repartir 10.000 dòlars en bitllets de 100 als seus veïns desitjant-los "Bon Nadal".
13 anys tutelada
Als seus 39 anys, Spears viu sense poder prendre cap decisió que no passi per l'aprovació del seu pare, Jamie Spears, després d'una decisió judicial del 2008. Llavors es va considerar que la cantant estava incapacitada per portar les regnes de la seva vida després d'ingressar en un centre psiquiàtric pel seu comportament erràtic i problemes amb les drogues. El que semblava raonable en aquell moment, ja fa temps que va començar a estranyar molts. Spears va sortir rehabilitada, va publicar diversos treballs discogràfics, va guanyar premis i va ser protagonista d'un espectacle fix a Las Vegas que es va convertir en un dels més exitosos de la història al recaptar mig milió de dòlars cada nit durant mesos. Però tots aquests diners està en mans del seu pare i un grup d'advocats. L'artista s'ha oposat a deixar que segueixi controlant la seva tutela a aquest nivell, habitualment reservat a persones amb Alzheimer o mínimes capacitats cognitives. Si Britney pot actuar i generar tots aquests diners, ¿està tan incapacitada? Això és el que es pregunten els defensors del moviment "#FreeBritney" –allibereu Britney, en català–, que, sens dubte, guanyarà més adeptes després del documental.
La cinta, que va ser estrenada divendres al canal nord-americà FX, dura una hora i es pot veure a Hulu per ara. Possiblement arribarà a l'estat espanyol a través d'alguna altra plataforma perquè Hulu encara no està disponible aquí.