Indústria del cinema

El director de 'Paràsits' exigeix que s'investigui si la pressió mediàtica va empènyer l'actor Lee Sun-kyun a suïcidar-se

Aquest divendres el director de la pel·lícula ha protagonitzat una roda de premsa per demanar que s'investigui el suïcidi de l'actor

Lee Sun-Kyun en una roda de premsa de la sèrie 'Parasite'
3 min

BarcelonaA l'octubre, les capçaleres i els telenotícies coreans van començar a difondre detalls sobre la investigació policial a Lee Sun-kyun per presumpte consum de drogues. En els dos mesos següents, l'actor de Paràsits es va sotmetre a nombrosos interrogatoris i totes les persones del seu voltant van ser víctimes d'una persecució policial i mediàtica amb l'objectiu d'esbrinar si un dels actors amb més prestigi del país havia consumit drogues, un delicte recollit al Codi Penal coreà i que oscil·la entre els sis mesos i els catorze anys de presó. Però la investigació no es va poder acabar. Lee Sun-kyun es va llevar la vida el 27 de desembre. Ara el director de Paràsits, Boon Joon-ho, i altres personalitats del sector del cinema demanen una investigació pel linxament públic a què va ser sotmès.

Abans que les investigacions pel consum recreatiu de drogues de Lee Sun-kyun es fessin públiques era un dels actors més valorats a Corea i també gaudia d'un reconeixement internacional important. En l'àmbit personal, estava casat amb l'actriu Jeon Hye-jin, amb qui havia tingut dos fills. La vida de l'actor de Paràsits era un somni per a molts coreans, que el prenien com a referent. En l'aparença d'una vida ideal, res feia pensar que alguna cosa es podia estroncar.

Però a principis d'octubre l'actor va començar a ser investigat per la policia i ràpidament els mitjans de comunicació i la població el van assenyalar com un paràsit social. Lee era un dels vuit investigats del cas, però va ser només el seu nom el que va acaparar les notícies a totes les televisions. Va ser entrevistat en prime time fins a l'esgotament, els mitjans de comunicació i les xarxes socials van difondre informació personal arran d'elucubracions sobre la seva vida privada i, mentrestant, la policia el sotmetia a interrogatoris de més de dotze hores. El del 24 de desembre va durar dinou hores i es va acabar durant el sopar de la nit de Nadal. Tres dies després, Lee va ser trobat mort al seu cotxe amb indicis de suïcidi.

Aquest divendres el director de cinema Bong Joon-ho ha protagonitzat una roda de premsa a Seül per demanar que es revisi el procediment pel qual s'ha investigat i s'ha fet un tractament informatiu sensacionalista que ha afavorit l'escarni social de l'actor Lee Sun-kyun, motius que podrien haver afavorit la decisió de l'intèrpret de llevar-se la vida. "És evident que es necessiten millores legislatives per assegurar que els drets humans dels sospitosos i el dret públic a la informació no entren en confrontació i que les autoritats d'investigació no interpretin ni apliquin arbitràriament la intenció de la llei", ha dit el director de Paràsits acompanyat d'artistes i membres d'organitzacions culturals.

El director de cinema Bong Joon-ho a la roda de premsa pel suïcidi de Lee Sun-kyu

En resposta al comportament dels mitjans i de les investigacions policials, Bong també ha anunciat que ni ell ni el gran nombre de persones que han subscrit la petició respondran preguntes ni concediran entrevistes a la premsa. "Esperem que aquesta tragèdia no torni a passar mai més en cap investigació d'un artista de la cultura pop. És una demanda de la comunitat cultural i artística arran de la mort de Lee Sun-kyun", ha conclòs el cantautor coreà Yoon Jong-shin, que també s'ha afegit a la causa.

Un possible canvi a la vista

El consum de drogues a Corea no només està penat legalment amb penes que oscil·len entre els sis mesos i els anys anys de presó, sinó que també implica grans represàlies professionals i socials. L'escarni públic que va patir Lee no és un fet puntual al país. Corea té un dels índexs més alts de suïcidis (24,6 persones per cada 100.000) i les persones d'un gran prestigi social, com en el cas de l'intèrpret, tampoc en queden al marge. De fet, aquest cas és semblant al del cantant de K-pop Kim Jong-hyun, el 2017, o el de les estrelles de música Sulli i Goo Hara, el 2019.

Però aquesta vegada la mort de l'actor ha fet revifar el debat de la salut mental i la pressió social imposada a la societat coreana. Sobretot després que mitjans de comunicació com el New York Times, la BBC i la CNN s'hagin fet ressò del cas per la gran projecció internacional que tenia Lee i també per l'augment de la popularitat del sector cultural coreà aquests últims anys. De fet, la mort de l'actor de Paràsits arriba pocs mesos després que el president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, es reunís amb Netflix i arribessin a un acord de 2.500 milions de dòlars (2.280 milions d'euros) en la promoció de contingut coreà a la plataforma.

stats