Hollywood

Colin Farrell parla per primer cop de la síndrome d'Angelman que afecta el seu fill

L'actor irlandès ha creat la Fundació Colin Farrell, dedicada als majors d'edat amb discapacitat intel·lectual

BarcelonaL'actor irlandès Colin Farrell ha trencat els anys d'hermetisme respecte a la seva vida paternal, que va començar quan tenia 28 anys, ara en fa vint. Fins ara, la informació que havia transcendit de James Padraig Farrell, el primer fill que el de Hollywood va tenir amb Kim Bordenave, girava al voltant d'especulacions que apuntaven que Padraig havia nascut amb una malaltia neurogenètica. Aquest dimecres, People ha publicat una entrevista a Farrell, que no només ha obert les portes de casa seva, sinó que també ha anunciat la creació d'una associació per donar suport a les persones que pateixen la mateixa afectació que el seu primogènit.

"Voldria que el món fos amable amb el meu fill", explicava l'actor a la periodista de la revista nord-americana Julie Jordan quan entrava al jardí de la mansió on viu a Los Angeles. Fins ara el fill gran de Farrell –en té un segon, de 14 anys, que va tenir amb Alicja Bachleda-Curus– havia crescut amb l'ajuda estatal per a nens amb necessitats especials. "Però, quan el teu fill fa 21 anys, ja no hi ha res a fer [...]. Totes les mesures de seguretat que s'han establert, com les classes d'educació especial, desapareixen", explica Farrell, que puntualitza que el seu fill arribarà als 21 anys aquest setembre.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, James Padraig pateix la síndrome d'Angelman –antigament coneguda com la síndrome del nadó feliç–, una malaltia que es produeix per la mala formació del cromosoma 15 i que produeix un endarreriment en el desenvolupament de la persona. "Et quedes amb un adult jove que hauria de ser part integral de la nostra societat moderna i que, en la majoria dels casos, es queda enrere", explica Farrell.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les lamentacions contra un sistema que no respon a les necessitats d'una part dels seus ciutadans, l'actor també ha volgut aprofitar la decisió de parlar per primera vegada sobre el seu fill i anunciar que ha impulsat la Fundació Colin Farrell. L'organització pretén donar suport als joves, ja adults, amb discapacitats intel·lectuals a través de la defensa dels seus drets, educació i programes innovadors, "bàsicament, l'assistència en totes les àrees de la vida", sintetitza.

"Vull que el món el tracti amb amabilitat i respecte", assevera Farrell, que recalca que el seu fill ha aconseguit ser autònom menjant després d'anys de grans esforços i treball psicomotor. Per a l'actor, de 48 anys, les persones amb síndromes similars a les que pateix el seu fill "s'han guanyat el dret a tenir més individualitat i autonomia a la vida, i un sentiment més gran de comunitat", un suport que espera poder donar des d'aquesta nova fundació.

Cargando
No hay anuncios

Trencar el silenci sense el vistiplau del fill

Però, malgrat que la iniciativa neix per aportar una ajuda externa a persones com Padraig, l'actor també ha tingut dubtes a l'hora d'exposar mediàticament el seu fill per aquest motiu. "Aquesta és la primera vegada que parlo d'això i, òbviament, l'únic motiu pel qual en parlo és perquè no puc preguntar al James si ho vol fer", apunta Farrell respecte al debat intern que ha tingut pel fet de no poder "discernir una resposta particular per part d'ell sobre si se sent còmode o no amb tot això". "He pres la decisió basada en l'esperit que conec del James, la mena de noi que és i la bondat que té al cor", conclou el protagonista de La llagosta.