Cinc reflexions sobre la darrera 'mala elecció' de Letícia
La reina espanyola s'ha vestit aquesta setmana amb un disseny fúcsia que mostrava el seu abdomen en un acte oficial organitzat conjuntament amb la Creu Roja
BarcelonaEl vestit de color fúcsia que Letícia es va posar dimarts per visitar València ha estat comentat a tots els mitjans possibles. La reina espanyola se'l va posar per acudir a un acte commemoratiu de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, que celebraven a la capital llevantina el seu dia mundial a través d'un lliurament de premis. Des de l'oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Letícia va aplaudir davant de les màximes autoritats del lloc l'"acreditat i esforçat" treball de la mencionada organització humanitària i va destacar en un discurs que les persones que allà es premiaven "ens ensenyen com ser millors".
El seu discurs, però, es va veure completament esborrat pel seu vestit. Sobretot per les dues obertures laterals que tenia, conegudes en el món de la moda com cut outs. I és que el vestit de la reina, que a pesar de tenir una estilista sempre té la darrera paraula, implicava ensenyar l'abdomen a través d'una anella circular al centre i també dels mencionats retalls del vestit, que era un disseny de la fima espanyola Cayro Woman, que es ven per 60 euros i escaig a través d'una web fundada al País Valencià anomenada Serendipia.
No és elegant
Del vestit s'han dit moltes coses i, sincerament, se'n podria fer un rànquing per veure quina és la més absurda de totes. Jo crec que la més greu ha estat dir que l'elecció d'aquesta peça per part de la monarca ha estat un encert. Aquest vestit és apropiat per anar al reality de datingLa isla de las tentaciones, no per presidir un acte oficial de la casa reial en honor a una ONG. Per què? Doncs perquè no és elegant, cosa que resulta completament evident. Un dels seus dos principals problemes són les obertures laterals i centrals, que el converteixen en un vestit que es podria etiquetar com a sexi, sensual o, sent generosos, suggerent... però en cap cas elegant. A més a més, el color fúcsia de la seva tela només fa que afegir més llenya al foc. Potser si fos gris o marró hauria aportat una encertada contenció a l'obvietat que va indissolublement adherida a les seves obertures, que són el segon gran problema perquè el porti ella en un acte així. L'elecció, per tant, és un error sense pal·liatius, ja que la missió de la monarca és donar altura als actes als quals acudeix i això es fa amb eleccions estilístiques elegants. Sòbries o no, però elegants. I aquí això no ha passat. És incontestable.
No millora la difusió de l'acte
Una periodista especialitzada en la Casa Reial deia que estava contenta de l'elecció d'aquest vestit perquè havia donat molta visibilitat a l'acte de la Creu Roja. Sincerament, aquesta afirmació resulta molt pobra des d'un punt de vista argumental i, més encara, des del punt de vista periodístic, ja que implica una baixíssima capacitat de comprovació factual. La majoria de mitjans que han fet menció del vestit no han dit ni mitja paraula sobre l'acte, ni han dit res del discurs de la reina, ni tampoc dels guardonats i les seves lloables tasques. Han parlat exclusivament del vestit. Per tant, el vestit no ha ajudat gens a la qüestió realment important.
Fer història (sí, però...)
En algun lloc es podia llegir fins i tot que la reina feia història posant-se un vestit que li permetia ensenyar l'abdomen. Realment, no hi ha res pitjor que el fanatisme. Si som estrictes, es pot afirmar que sí, que la reina ha fet història ensenyant part dels seus abdominals. De fet, ja havia fet història sent la primera reina de tenir el que als gimnasos de l'era d'Instagram es coneix com un six pack. Dit tot això, tantes trampes argumentals fan entre riure i plorar. Intentar justificar l'error dient que ha fet història és ridícul. Estaria millor fer història però per alguna cosa positiva, no?
Eufemismes
Amb tot, la photofinish de l'enrenou del vestit dibuixa una premsa altament pilota, ja que pràcticament ningú s'ha atrevit a assenyalar que aquest vestit no era adequat. Com a molt alguns mitjans han dit que era una decisió "sorprenent" i un vestit "comentat", dos eufemismes que assenyalen la decrepitud general del panorama informatiu reial a Espanya. Alguns mitjans també han aplaudit dins la notícia del vestit que la reina sempre vagi a la moda. Quina mediocritat. Anar a la moda és facilíssim, et compres el que veus a Instagram i ja està. El que té mèrit és tenir estil, perquè consisteix en escollir: acceptar i descartar. A més, la funció de la reina no és anar a la moda, és anar adequada. I aquests dos conceptes no són sinònims encara que alguns ens ho vulguin fer creure.
No és moda, és política
També hi ha hagut crítiques a les xarxes per a qui ha opinat sobre el vestit de la reina adduint que això és jutjar-la pel seu aspecte. Als que opinen així cal dir-los primerament que simplifiquen massa. No es valora el seu aspecte, es valora el seu talent a l'hora de jugar la potent carta comunicativa de la indumentària. Que no té res a veure amb el seu físic, per cert. En segon lloc, cal assenyalar que tant de bo poguéssim fixar-nos en altres coses d'ella que no fossin la seva comunicació no verbal, ja que no hi ha ni rastre dels seus fets. I en tercer i últim lloc, cal recordar que és ella qui juga amb la moda per treure'n rèdit reputacional/comunicatiu i, per tant, evidentment que podem opinar.
Per cert, que aquesta setmana s'ha sabut que el govern espanyol va voler modificar la inviolabilitat del rei Felip VI –la que li va permetre fer al seu pare tot el que l'ha acabat obligant a marxar a viure a Abu Dhabi...– però que la Zarzuela no va mostrar-se gaire disposada. Ves que en comptes de moda, amb aquest vestit-cortina-de-fum no estiguem parlant estrictament de política. Ves que al final de tot, el vestit en qüestió no hagi estat cap mala elecció de la reina.