La internet catalana

La Catosfera aplega els 'influencers' que parlen només en català en una gran festa a Girona

La iniciativa s'ha celebrat del 17 al 19 d’octubre, amb desenes de creadors de contingut

Vermut amb Kahoot al Festival Catosfera
4 min

GironaCap de setmana de furor digital en català a la ciutat de Girona que, de dijous a dissabte, ha celebrat la 17a edició de la Catosfera, el festival que promou i treballa per a l’ús de la llengua en l’univers d’internet. En diferents espais s’han organitzat un munt d’activitats, xerrades i tallers, amb l’objectiu de crear xarxa, afició i projectes compartits entre els diferents creadors de contingut del país, que s'han concentrat a la capital gironina durant el cap de setmana.

Per tercer any consecutiu l’amplíssima programació de la Catosfera incloïa també una nova edició del FuturFest, una espècie de subsecció més lúdica i festiva, que aquest any tenia un episodi amb públic de La Turra, de 3Cat, presentat per Alba Riera, com a plat fort. El programa, que s’ha gravat a la plaça de la Taverna del Foment, plena a vessar, ha comptat amb la presència de gironins coneguts a les xarxes com el presentador de La Sotana, Andreu Juanola; Veronica García, redactora de La Turra, i Laia Regincós, de la col·lecció de literatura eròtica Idil·lis, a més de l’alcalde Lluc Salellas.

“Crec que es pot viure 100 % d’internet en català, és cert que som un nínxol petit, però al final som vuit milions de persones i hi ha moltíssimes coses que encara no s’estan fent o no s’han explorat prou”, explicava a l'ARA Andreu Juanola, abans de començar el programa. Alba Riera, en canvi, reconeixia que és un sector a l’alça, però que encara depèn necessàriament de les inversions de la Corporació o les cadenes privades: “La gent que té molts seguidors i fa coses en català a les xarxes en pot viure perquè paral·lelament té una feina a alguna de les dues principals cadenes públiques o privades del país”. I, sobre si un programa com La Turra, que no s’emet en antena, sinó que es penja a la plataforma, té més llibertat creativa, Riera afegia: “És cert que hi ha temes més fàcils de parlar al digital, hi ha menys censura, però crec que, en el fons, és una diferència negativa. Això passa perquè som una espècie de conillet d’índies que la gent no es mira amb tanta atenció, però s'hauria de poder parlar de tot a tot arreu”, conclou. 

L'enveja gironina, punt de partida del programa

La Turra del FuturFest anava sobre l’enveja, partint del tòpic que Girona, com a ciutat que sembla que tot li va bé i funciona, és l’enveja de la resta de Catalunya. Aquest idea, que ha sigut només el punt de partida i no pas l’eix central de la conversa, ha donat peu a un debat a quatre bandes sobre aquest pecat capital, en què cada convidat ha compartit opinions i confessat intimitats. Després del breu debat, el programa ha continuat amb un dels moments més divertits de la tarda: el joc de situar gironins il·lustres, com Carles Puigdemont, l’entrenador Míchel o Gerard Quintana, dins de les quatre coordenades de sexy, sensible, seny i rauxa. I, pel que fa a pregunta final de quina és la persona que més envegen de Catalunya, de les respostes dels convidats, la més divertida, la de Juanola: “Ricard Ustrell [la seva productora, La Manchester, produeix La Turra], cosa que proposa, cosa que se li compra”, ha dit. 

El programa 'La Turra', a l'edició de 2024 del FuturFest a Girona.

Concurs, monòleg i concert

Abans del programa especial de La Turra, al mateix escenari del Foment, al migdia s’ha organitzat un vermut-concurs en què han participat els influencers catalans que aquest cap de setmana han sigut a Girona. Presentadors de la comunitat SomEVA, com Gerry Berry, creadors de contingut, com Gal·la Martí, o podcasters com Marc Lesan, de L’Arrabassada, repartits en grups, han intentat respondre el més ràpid possible preguntes sobre famosos catalans, safareig o traduccions en català d’anglicismes que estan de moda. El podi dels tres millors han guanyat un lot de productes de gastronomia nacional. I, finalment, al vespre, després del programa d’Alba Riera, han tancat la programació del FuturFest el monòleg de l’alcoiana Saray Cerro Quin desastre, sobre situacions lamentables explicades amb molt d’humor i el concert del grup L’últim cavall, a l’Ateneu 24 de juny, amb molta marxa, com a fi de festa. 

L’edició d’aquest any de la Catosfera, a més d’aquest dissabte festiu, des de dijous ha organitzat un reguitzell de conferències i seminaris sobre intel·ligència artificial, xarxes socials, SEO, videojocs, o softwares de codi obert, sempre amb el català com a denominador comú i destinades sobretot al públic de secundària, la universitat i cicles formatius. Tot plegat per incentivar i consolidar la presència del català en el món digital, per tal de fer evident, en últim terme, que no és necessari canviar de llengua per triomfar i tenir èxit a la xarxa. “La Catosfera i el FuturFest són un projecte interessant, hi venen creadors de Catalunya, també molts de València i alguns mallorquins i, durant aquests dies, tota aquesta gent participa en les activitats, es generen relacions d’amistat i molts faran projectes compartits”, explica Joan Camp, director de la Catosfera. I conclou: “El nostre objectiu és enxarxar, que passin coses i ho estem aconseguint”. 

stats