Què fa Carme Ruscalleda disfressada de Santa Eulàlia a La Paloma?
Lola Herrera ha estat la persona homenatjada a la sisena edició de l'acte, aquesta vegada presentat per Jorge Javier Vázquez
BarcelonaJa no és Carnaval, però Carme Ruscalleda segueix disfressada de Santa Eulàlia. La imatge de la cuinera vestida de blanc amb aurèola i mà de pantocràtor ha estat el reclam publicitari d'enguany del Gremi de Restauració de Barcelona, que ha aconseguit seduir la societat barcelonina aplegada aquest dimarts a la sala de festes La Paloma. Han estat 600 les persones que s'han congregat per celebrar la sisena festa en honor a la copatrona de la ciutat, Santa Eulàlia, i que han recordat que Barcelona és i vol seguir sent la capital de la gastronomia.
Per a les parets de la sala, les copes, la multitud i el rum-rum de la gent són coneguts habituals. Qui probablement no ho són tant són algunes de les personalitats que han assistit a la sisena festa de Santa Eulàlia: des d'Artur Mas fins a Isabel Coixet, passant per Ada Colau i José Corbacho. Tot i que sovint amb més diferències que semblances, tots ells han trobat una cosa amb la qual sí que s'han posat d'acord: l'estima per Barcelona i entendre la cuina com un patrimoni d'identitat pròpia.
Al llarg dels anys, tots han vist canviar la ciutat de Barcelona. L'encariment dels lloguers, l'increment del turisme, crisis i pandèmies han posat a prova els establiments i, amb ells, el paisatge humà de la ciutat. Qui ha recordat la Barcelona d'abans ha estat la convidada d'honor de l'acte, Lola Herrera. L'actriu val·lisoletana fa temps que se sent "profundament de Barcelona" i ha recordat que "molts dels locals ja no existeixen, potser ja ni es recorden... però van ser a la ciutat i són part de la història de Barcelona".
Si bé alguns locals ja no existeixen, certament, també n'hi ha de nous. Concretament, són 550 les llicències de restauració que l'Ajuntament de Barcelona ha atorgat des de l'inici de la pandèmia. "És, sense cap mena de dubte, un sector que va a l'alça", ha afirmat l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, davant de cuiners com Carles Gaig, Ada Parellada, Nandu Jubany, Teresa Carles i Carme Ruscalleda –ja sense la disfressa de Santa Eulàlia–. Mentre el nou cap del consistori s'autoengalanava de triomfs, l'exalcaldessa ha hagut de sentir l'acidesa del presentador de l'acte, Jorge Javier Vázquez: "Que tranquil visc des que no ets alcaldessa!", ha dit, i s'ha alegrat de l'arribada de Collboni a l'Ajuntament, amb qui ha assegurat que té moltes coses en comú.
Serà precisament l'alcalde socialista qui el 2025 gaudirà de presentar Barcelona com la Regió Mundial de la Gastronomia, un fet que segons el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, "s'ha gestat per l'esforç del Gremi de Restauració". Torrent també ha volgut fer partícip a tots els ciutadans d'aquest reconeixement internacional assegurant que "els barcelonins, catalans i mediterranis hem portat la vida al voltant de la taula a l'enèsima potència del territori".