Sopar Solidari

Anna Barba: "M'agradaria que la fundació pogués desaparèixer"

La Fundació Ulls del Món ha celebrat la 23a edició de la Nit dels Ulls del Món, en la qual ha recaptat 130.000€

El paranimf de l'Escola Industrial on va tenir lloc el sopar solidari de la fundació Ulls del món
2 min

BarcelonaCada dia hi ha 1.100 milions de persones d'arreu del món que pateixen dificultats severes de visió a causa de no tenir accés als tractaments necessaris. A hores d'ara el 90% de les persones que tenen aquests problemes es troben en països de rendes baixes i mitjanes. Ara bé, els canvis d'estil de vida i l'augment de l'esperança de vida en territoris com Catalunya podrien fer augmentar el nombre d'afectades per problemes visuals també a casa nostra.

Amb aquestes dades, la fundació Ulls del Món s'ha proposat fer tot el possible perquè es garanteixi l'accés universal a les revisions i els tractaments oftalmològics de qualitat. I ho estan aconseguint. Per celebrar que des de la creació de la fundació han pogut atendre 1.300.000 persones per millorar la seva visió, aquesta nit de dijous han gaudit de la 23a Nit dels Ulls del Món sota la cúpula del paranimf de l'Escola Industrial. Més de dues-centes persones s'han reunit al sopar benèfic que ha aconseguit recaptar 130.000€.

Un sopar al paranimf de l'Escola Industrial

"El propòsit del sopar és retre comptes amb les persones que donen suport al projecte", ha apuntat Anna Barba, directora de la Fundació, en conversa amb l'ARA. Per això l'organització s'ha encarregat de preparar els detalls del que és "una nit d'agraïment". Per començar, el periodista esportiu Joan Maria Pou ha encetat la nit donant la benvinguda a tots els assistents, acompanyat del violoncel·lista de l’Orquestra del Liceu Cristoforo Pestalozzi. Més tard li ha agafat el relleu la periodista de TV3 Carolina Rosich, que ha estat l'encarregada de conduir l'acte. Al llarg del sopar s'han projectat diferents vídeos, en els quals s'ha pogut veure les campanyes que duen a terme als quatre territoris on operen: els campaments de la població sahrauí refugiada de Tindouf (Algèria), Moçambic, Bolívia i Mali. La cirereta del pastís va ser la presència del cantant de La Casa Azul Guille Milkyway, qui va pujar a l'escenari a dinamitzar l'acte.

Però malgrat que cada vegada la Fundació pot atendre més persones gràcies al mecenatge de particulars, empreses i institucions, el desig de Barba és molt més profund. "M'agradaria que la fundació pogués desaparèixer", ha aventurat Barba, quan ha respost sobre el futur de la fundació que dirigeix. "Però a hores d'ara les necessitats continuen creixent", ha reblat. De fet, la Fundació calcula que l’any 2050, hi haurà 4.800 milions de persones que tindran problemes de visió. 

El lema d'enguany ha estat Ulls per la pau, una frase que posa de manifest la situació de milers de persones amb falta de visió que viuen en contextos de guerra i conflictes a escala mundial. Si bé els problemes de salut visual afecte es donen arreu del món, els països amb rendes més baixes tenen una dificultat més gran per prevenir i curar les malalties oculars. A banda de treballar en el terreny en els quatre territoris en què operen, la fundació també ha format més de 15.000 professionals locals perquè puguin atendre les necessitats oftalmològiques de la població i operar les persones que requereixin cirurgia ocular, molt especialment cataractes. A més, han fet formació a altres sectors, com ara els professors, perquè puguin detectar de forma precoç deficiències visuals entre l’alumnat.

stats