Catalunya lidera les primeres operacions robòtiques en infants amb malformacions al cor
L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic s'alien amb l'impuls del Centre de Cardiopaties Congènites
BarcelonaCada any a Catalunya uns 600 infants neixen amb una malformació al cor o als grans vasos que transporten la sang anomenada cardiopatia congènita. És el cas de l'Iu, un noi de 15 anys que va néixer amb un defecte a la paret de les aurícules que el va obligar a passar pel quiròfan perquè l'hi corregissin amb un cateterisme. Tres mesos després de l'operació, li van detectar una greu infecció i necessitava tornar a ser intervingut. Fins ara la seva única alternativa hauria estat una cirurgia oberta, que li hauria comportat seqüeles i una recuperació lenta, però per primer cop a l'Estat els menors amb aquestes malformacions tenen una altra opció. L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic apliquen a pacients pediàtrics tècniques quirúrgiques mínimament invasives, com la cirurgia cardíaca robòtica, que fins ara només rebien els pacients adults.
"Tenia molta por per si em quedaria una cicatriu grossa al pit, però només en tinc de petites. Ja estic fent vida normal i jugo a futbol", ha explicat aquest dilluns el pacient en roda de premsa. Dos mesos després de la intervenció ja està fent esport i, fins i tot, fa mortals per celebrar els gols. És el segon menor que els dos hospitals tracten al Centre de Cardiopaties Congènites Sant Joan de Déu-Clínic Barcelona, que han impulsat conjuntament perquè aquests pacients visquin “més temps i millor” aprofitant els avenços mèdics. Es tracta d'un nou centre que tindrà dues seus, una a Sant Joan de Déu i l'altra al Clínic, i preveu fer unes dotze cirurgies robòtiques mínimament invasives a l'any.
El director del nou centre i consultor del Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic, Daniel Pereda, ha explicat que el 20% de les intervencions que es fan amb cirurgia oberta es podrien fer amb un robot i per això creuen que a mesura que el centre es consolidi podran ampliar la xifra de pacients que passen pel quiròfan. L’única barrera per arribar a més infants és la tecnològica, perquè ara com ara la cirurgia robòtica està limitada a la mida i l'edat dels pacients, perquè els estris quirúrgics estan dissenyats per als adults. "És possible que aquesta barrera tecnològica evolucioni al llarg dels anys" i es puguin afrontar en el futur cirurgies a menors de 6 anys amb robot.
Seguiment a llarg termini
Al nou centre s'han operat, en total, cinc menors, els dos ja esmentats amb robot més tres pacients pediàtrics que han rebut una cirurgia toracoscòpica. Aquesta intervenció consisteix a fer unes petites incisions al tòrax per introduir un dispositiu amb una càmera de vídeo que permeti veure la zona quirúrgica i les eines necessàries per operar.
L’objectiu del nou centre és que sigui el mateix equip de professionals que ha fet la intervenció a l'infant qui el segueixi i el tracti al llarg de tota la vida. Consideren que l’èxit en el maneig del pacient amb malaltia cardiovascular demana una estratègia de seguiment a llarg termini que asseguri la continuïtat durant la vida adulta. Del total de nens i nenes que neixen amb malformacions d'aquestes característiques a Catalunya, un 30% dels casos són cardiopaties greus. Ara bé, gràcies als avenços de les darreres dècades, un 95% d’aquests infants arriben a l’edat adulta, tot i que amb unes necessitats molt específiques.