Xarxes socials

Un terç dels adolescents s’enfronten als perills d'internet sense cap ajuda

Dues de cada deu dones joves han de bloquejar perfils que les assetgen sexualment

Un jove consultant el mòbil a la seva habitació.

BarcelonaLa meitat dels joves tenen la sensació de dedicar massa temps a navegar per internet. Gairebé el 50% fan servir diàriament entre quatre i sis dispositius per parlar per xat, mirar vídeos, consultar les seves xarxes socials, veure sèries i, fins i tot, seguir les notícies. Davant d'aquesta hiperconnexió, són cada cop més conscients dels riscos que assumeixen a la xarxa i, malgrat que la majoria en subratllen els efectes positius, també tenen experiències negatives. Així, dos de cada deu han hagut de bloquejar perfils per insults o assetjament i un percentatge similar ha rebut missatges de caràcter sexual sense consentiment. Malgrat això, més d'un terç dels adolescents (35%) gestionen en solitari aquests perills i no reben cap consell del seu entorn per protegir-se.

Inscriu-te a la newsletter Feminismes L'actualitat, amb visió de gènere
Inscriu-t’hi

Aquests són els resultats de l'informe Des del costat fosc dels hàbits tecnològics. Riscos associats als usos juvenils de les TIC, que ha presentat la fundació FAD Juventud a partir d'entrevistes online a 1.500 joves, en què analitza les experiències i percepcions d'adolescents i joves (15-29 anys) sobre els riscos d’internet i les xarxes socials. Nadius digitals, la majoria se senten molt capacitats per fer anar les tecnologies, però si tenen cap problema s'ho empassen tots sols. De fet, un 40% (35% entre la franja més jove) eviten parlar-ne amb ningú i aprenen per la prova-error. La meitat es protegeixen buscant respostes a webs i tutorials i, en un grau més baix, un terç acudeixen a les amistats i un 20% a influencers i youtubers. Tan sols un 10% en parlen amb els seus professors o fan cursets sobre el tema.

Per a Beatriz Martín Padura, directora general de FAD Juventud, el gran repte per evitar danys a joves i adolescents és "pal·liar aquest dèficit d'informació". L'experta diu que "és una responsabilitat compartida entre famílies, docents, plataformes tecnològiques, administracions, institucions i creadors de contingut", ja que es tracta d'un "desafiament complex que no necessita solucions simplistes".

Estafes i robatori de fotografies

Les experiències en línia no són iguals per al conjunt del col·lectiu, i hi ha diferències entre gènere i edat. Les dones són les que reben més missatges i continguts inapropiats, de caràcter sexual i intimidatori (20% enfront del 15% dels homes), mentre que els nois pateixen més estafes, són víctimes de suplantació d'identitat i són més els que diuen que les seves parelles els han controlat la seva activitat a internet (14,4% enfront del 10,5% de les joves). És a elles a qui roben informació personal o fotografies per penjar-les a les xarxes, i fins i tot els han fet xantatge amb publicar vídeos o imatges pornogràfics. Es dona la circumstància que, per als nois, la gran por a les xarxes és ser víctimes d'una estafa o un frau online, mentre que les joves temen sobretot que els suplantin la identitat i que es difonguin fotografies seves sense el seu consentiment.

Quant de temps dediquen a navegar per internet? La gran majoria no són conscients de les hores que hi dediquen, però tres de cada deu afirmen que tenen necessitat constant d'estar consultant les seves xarxes socials. En part, diuen, perquè els amoïna tenir reaccions tant negatives com positives als seus missatges. Per això, resten hores al descans i a l'estudi.

stats