Feminismes

"Amb el que m'he gastat en compreses podria haver fet la volta al món"

El primer dia de distribució gratuïta dels productes menstruals provoca cues virtuals per entrar a La Meva Salut

BarcelonaLes cues virtuals de fins a cinc minuts per accedir al codi QR que permet recollir els productes reciclables gratuïts per a la regla reflecteixen la bona resposta social a la iniciativa de la conselleria d'Igualtat i Feminismes. Calces i copes menstruals i compreses reciclables s'han començat a repartir aquest dilluns a les farmàcies catalanes per combatre l'anomenada pobresa menstrual. Tot i que no hi ha dades de quantes dones, d'entre 10 i 60 anys, han retirat un dels tres productes en oferta, des del departament de Tània Verge han comentat que hi ha hagut una molt bona resposta. La recollida es podrà fer durant tot aquest any, i només es podrà fer una retirada per dona.

Inscriu-te a la newsletter 20 anys de presóL'actualitat, amb visió de gènere
Inscriu-t’hi

En una farmàcia de l'Eixample de Barcelona, una mare i una filla adolescent es descarreguen el codi QR a l'apli La Meva Salut per ensenyar-lo al taulell de la farmàcia, i coincideixen en dir que "per fi" hi ha una "mesura que beneficia totes les dones". Judith Pérez, de 50 anys, diu que no vol ni calcular quants diners s'hauria estalviat al llarg de la seva vida menstruant si les compreses i els tampons haguessin estat, no ja gratuïts, "només més barats". Pel capbaix, afirma rient, hauria pogut fer un raconet per "donar la volta el món", i assegura que, tot i que ella ja està entrant a la menopausa, està satisfeta que la generació de la seva filla tinguin tants productes "ecològics i de franc". Un estudi recent xifrava que, en 40 anys de cicles, les dones gasten uns 8.000 euros en compreses i tampons, i es calcula que l'ús de copes o calces que es poden reutilitzar durant anys suposa menys de 150 euros.

Cargando
No hay anuncios

Àngela Casas ha aprofitat la campanya de la Generalitat per passar per la farmàcia i recollir una copa menstrual, i així aprofitar per provar si li agrada. És usuària de tampons i, tot i que les amigues li han recomanat passar-se a la copa, fins ara no s'hi ha atrevit. "És una gran idea. Les dones sempre hem pagat més per tot, i hem de patir pel dolor de la regla, les molèsties de l'embaràs i el part", exclama. A banda de la qüestió econòmica, Casas, de 28 anys, diu que entre els beneficis de la iniciativa destaca "l'aposta per la sostenibilitat i l'ecologia", ja que permetrà reduir les 9.000 tones de residus que es generen anualment.

Un dret de les dones

En una altra farmàcia, Ànnia Calvo surt amb unes calces menstruals que confia que li agradin per poder compaginar-les amb la copa. També té 28 anys i, si bé aplaudeix que es fomentin aquests productes reciclables, demana que "es posin les piles" perquè als lavabos públics hi hagi piques per poder rentar les copes "en la intimitat" per acabar de tancar el cercle. "Així sí que potser més dones s'animarien a deixar la compresa d'un sol ús", vaticina.

Cargando
No hay anuncios

En una atenció a mitjans, Verge ha emmarcat la distribució gratuïta de productes menstruals en el projecte de transformació feminista del país per conquerir uns drets i adquirir-ne de nous, com el de l'equitat menstrual. "Perquè menstruar no comporti una despesa extra a les dones, per acabar amb la pobresa menstrual, per cuidar-nos millor en totes les etapes de la vida i per tenir cura del planeta", ha dit. La consellera ha assegurat que la iniciativa La meva regla, les meves regles no és cap prestació ni bonificació, sinó que "és un dret que ha vingut per quedar-se".