Trinxat de carbassó i bull negre
La cuinera Núria Lucas, del restaurant El Dinou, de Vilanova i la Geltrú, explica com preparar-lo i com reaprofitar-lo en noves preparacions l'endemà d'haver-lo cuinat
27/07/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- 2 patates de la varietat Monalisa
- 1 carabassó gran
- ½ ceba
- 1 gra d’all
- 100 g de bull negre
- Oli d’oliva suau
- Sal d'escates
Elaboració
- Peleu les patates, talleu-les i poseu-les en una olla gran amb aigua amb sal. Les heu de portar a ebullició. Deixeu-les-hi coure vint minuts.
- Passats els vint minuts, tireu-hi els carabassons, tallats a rodanxes. Deixeu-ho coure cinc minuts més, amb el carabassó a dins.
- Passat aquest temps, escorreu-ho. Reserveu els ingredients cuits.
- A la mateixa cassola, poseu-hi la ceba, tallada a daus molts petits, i l’all, ratllat. Sofregiu-ho a foc lent fins que la ceba i l’all siguin transparents, però no daurats.
- Un cop fet, poseu-hi la patata i el carabassó que teníeu reservat, i aixafeu-ho amb una forquilla o també una vareta de cuina. Ha de quedar com una pasta, com el trinxat tradicional de la Cerdanya.
- Tot seguit, en una paella antiadherent, poseu-hi el bull negre, tallat a daus, i també el trinxat. Hi heu de fer ara un saltejat, i serà la manera com el trinxat agafarà consistència. Aquest procés de saltejat pot durar uns cinc minuts seguits.
- Remeneu-ho tot alhora perquè heu d’aconseguir-hi la crosta del trinxat.
- Un cop fet, emplateu-ho. Si teniu un motlle metàl·lic, hi podeu donar forma rodona o quadrada, segons el motlle. Tireu-hi per sobre escates de sal.
Consell
A l’hora de comprar el carabassó, opteu pel gran perquè acostuma a tenir més bon preu que els carabassons petits.
Si us en sobra, el plat es pot reaprofitar l’endemà de guarnició per a un plat de carn o de peix, cuits a la planxa, per exemple.
La recepta no es pot congelar perquè la patata perd consistència, i no seria gustosa un cop descongelada.
Bon profit!