Com ens vam conèixer

“Tinc una triella poliamorosa amb dues persones i la nostra vida és molt normal”

La història d'amor de Klaudia Ugarte, activista pels drets LGBTIQ+

Klaudia Ugarte, activista pels drets LGBTIQ+, és poliamorosa i té dues nòvies: una noia, la Mar, i una persona no binària, Kai. Ugarte sortia amb totes dues i, en adonar-se que entre elles també hi havia química, va decidir presentar-les. Així van formar el que es coneix com una triella. La primera vegada que van estar les tres juntes va ser en un hotelet on van passar un dia molt especial. “Jo ja feia temps que sortia amb Kai i feia poc que havia començat a sortir també amb la Mar. Aquell dia vam estar les tres juntes i va ser preciós”.

Poc després, un dia que plovia a bots i barrals i acostaven la Mar a casa seva, ella va dir-los que els havia de dir una cosa però que li feia molta vergonya, així que els ho va escriure per Telegram. “Ens proposava tenir un anell personalitzat les tres per recordar els moments que havíem passat juntes, i així va néixer la nostra triella”, diu Ugarte.

Cargando
No hay anuncios

La seva vida i el seu dia a dia, diu, són molt normals. “No vivim les tres juntes, així que parlem diàriament o quedem per veure pel·lis per internet o per jugar a jocs. Quan ens trobem en persona, anem les tres agafades de la mà, dormim juntes, ens fem petons… Quan ets tres t'adones que el món no està pensat per a les trielles: si vaig a un hotel, no vull un llit supletori, vull un llit per dormir les tres. Som romàntiques, ens agrada escriure cartes, fer-nos regals, anar a la platja a recollir petxines… Les poliamoroses estem molt lluny de la vida depravada que molta gent assumeix que tenim”, reivindica l’activista. 

Pel que fa a la gestió de la relació, explica que funciona amb “acords i comunicació”. "Existeix la concepció falsa que a les relacions poliamoroses no hi ha gelosia: sí que n'hi ha, i es gestiona amb comunicació i cures". En algunes qüestions, com ara la gestió del temps, ser una triella posa les coses més fàcils. “També quedem per separat, però sovint ens és més fàcil passar temps juntes. Per una banda, hi ha el desig relacional, de comunitat, carinyo i amor i, per l’altra, la lògica capitalista i despietada que et deixa un temps limitat per a l’amor. A les sàfiques ens encantaria passar el dia mirant les nostres nòvies, però s’han de fer altres coses com ara treballar”, diu riallera. 

Cargando
No hay anuncios

Ugarte és membre de l’Observatori contra l'LGTBI-fòbia de Vitòria i té molt clar d’on li neix l’activisme pels drets del col·lectiu: “Neix d’una gran preocupació per la justícia social, i pel que significa existir en un món amb un combo com el meu: dona trans bollera i poliamorosa”. “Quan no et falten opressions, aprens de pressa com la norma busca oprimir-te, així que faig activisme per lògica de supervivència i per sentiment de justícia”, conclou.