Tàrtar de tonyina
El cuiner Pablo Drucaroff, del restaurant Unlugar de Castelldefels, explica com preparar a casa un plat de la seva carta
12/08/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- 300 g de tonyina vermella
- 1 cullerada de ceba de Figueres picada
Per amanir
- 1 cullerada sopera d’oli de sèsam
- 2 cullerades soperes de salsa de soja
- 1 cullerada de llavors de sèsam torrades
- 2 cullerades d’aigua mineral
- ½ cullerada petita de gingebre ratllat
- ½ cullerada petita de mel
- 1 gra d’all petit, sense l’ànima interior
- 1 cullerada de vinagre d’arròs
Per al guarniment
- 1 cullerada de festucs pelats
- ¼ de plàtan mascle
- Oli d’oliva verge
- Pètals de taget (opcional per al guarniment)
Elaboració
- En primer lloc, talleu la tonyina a daus. Procureu que siguin cada un d'un centímetre aproximadament.
- Retireu-ne els filaments blancs perquè, si no, no seran agradables en boca.
- Un cop tallats, reserveu-los a la nevera en un bol tapat amb paper film. O bé dins d’una carmanyola. Com us vagi millor.
- Per preparar l’amaniment, mescleu els ingredients fins que aconseguiu emulsionar-los. Una manera senzilla de fer-ho a casa és posar tots els ingredients dins d’un pot de vidre, amb la tapa posada, i sacsejar-lo enèrgicament.
- Un cop fet això, reserveu l’amaniment a temperatura ambient.
- Mentrestant, peleu el plàtan verd mascle i talleu-lo a làmines ben fines, tan fines com pugueu.
- Tot seguit, fregiu-les en una paella amb oli d’oliva verge. Quan tinguin un color marró clar, retireu-les i les reserveu en un colador fi perquè deixin anar l’excés d’oli.
- Per acabar, traieu els daus de tonyina de la nevera i tireu-hi per sobre l’amaniment. Han d’estar junts ben bé cinc minuts a la nevera, perquè els gustos s’amalgamin bé.
- Passat aquest temps, comenceu a preparar l’emplatat final. Col·loqueu la tonyina en un plat allargat i punxeu el tàrtar amb les làmines fregides de plàtan.
- Poseu-hi per sobre làmines de festucs i acabeu el plat finalment amb uns pètals de taget, que hi aportaran color.
Consell
La tonyina cal congelar-la un mínim de vint-i-quatre hores abans de fer-la servir per al tàrtar. Després cal descongelar-la a la nevera. I quan estigui descongelada, és quan podeu començar a preparar la recepta.